Nederland pakt punt tegen Servië en prolongeert in 1B


De laatste dag van het IIHF wereldkampioenschap divisie 1B. Nederland mag niet in reguliere speeltijd verliezen. Dan degraderen ze. Alle andere mogelijke uitslagen is voldoende om het verblijf in 1B te prolongeren. Het werd prolongeren na verlies in overtime.

LEES OOK: Seattle met Sprong na verlies naar game zeven tegen Colorado

Nederland – Servië 2-3 SO

Do or Die, alles oder nichts, noem ze maar op, alle clichés kunnen worden geroepen. De eerste goede aanval was van Nederland waar Ties van Soest (Tilburg Trappers) bijna de vrijstaande Jay de Ruiter (HIJS Hokij Den Haag) vond bij de tweede paal maar een verdediger wist de puck te blokken. Daarna nam Servië het overwicht in de eerste periode. Na zeven minuten ontstaat er een 2-on-1 maar goalie Ruud Leeuwesteijn (Tilburg Trappers) is scherp. Een prachtige aanval opgezet door Noah Muller (Tilburg Trappers) vanaf achter de goal van Leeuwesteijn gaf een diepe pass op Diego Hofland (Tilburg Trappers die achter de Servische goal een backhand pass gaf op de inkomende Guus van Nes (Riessersee Garmisch-Partenkirchen) en die kon met een onetimer de verre hoek vinden.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Insta Guus van Nes

Lang kon Nederland er niet van genieten want twee minuten later kon Mirko Djumic de gelijkmaker scoren nadat een verdediger hem kwijt was geraakt. Zes minuten voor het einde van de eerste periode kreeg Nederland een powerplay. Matija Dinic kon gaan zitten voor holding. Nederland wist niet te profiteren van een man meer op het ijs. Met nog een halve minuut te gaan een too many men penalty. De schotenverhouding na twintig minuten was 11-11. Nederland begon wederom sterk in de tweede periode mede dankzij de anderhalve minuut powerplay die men nog had. Maar men had moeite om de Servische goalie Arsenije Rankovic te passeren.

Kansen benutten met een man meer op het ijs

Ook een powerplay in de zesde minuut van de tweede periode leverde Nederland niet het gewenste resultaat op. In de dertigste speelminuut ging Jordy Verkiel (Tilburg Trappers) mee naar voren en verraste de goalie door uit het zicht van de goalie vanachter een Servische verdediger te schieten. De puck ging via de five hole de goal in nadat Rankovic de puck niet voldoende kon afstoppen.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: IIHF Media

Nederland was in de tweede periode duidelijk de bovenliggende partij. Al werd dat weer anders toen Jonne de Bonth (Tilburg Trappers) een straf kreeg voor check to the head/neck. Servië kwam met een man meer tot een serieuze kans en die redde Ruud Leeuwesteijn met het masker. Hij kopte als het ware de puck over de lat. Jonne de Bonth kon trouwens meteen weer terug de ‘Sin Bin’ in voor boarding. Tussen de straffen stond hij zeventien seconden op het ijs. Gelukkig voor Nederland kreeg Servië ook snel een straf.

Pavle Podunavac probeerde als een volleerd voetballer met een sliding Ties van Soest (Tilburg Trappers) te stoppen. De Serviër tikte met zijn schaats de schaats van van Soest aan en kon gaan zitten voor tripping. Veertig seconden voor de toeter kreeg Nederland nog een too many men penalty. Nederland en Servië sloten de tweede periode af met een 2-1 tussenstand en een schotenverhouding van achttien om negen in het Nederlandse voordeel.

Gaat prolongatie lukken?

De anderhalve minuut penalty kill ging prima aan de start van de derde periode voor Nederland. Servië besefte dat het moest komen maar kreeg niet echt uitgespeelde mogelijkheden. Tot zeven minuten voor tijd. Ruud Leeuwesteijn dacht een diep gespeelde puck klaar te leggen voor een verdediger maar de Servier Lazar Lestaric was sneller bij de puck en die kon Nemanja Vucurevic vinden en die wist het net te vinden van dichtbij. Het werden nog zeven spannende minuten voor team Nederland en de Nederlandse fans.

Vier minuten voor tijd nog een powerplay voor Nederland. Het juiste moment om toe te slaan. Bijna was het zover toen na een minuut op de powerplay Boet van Gestel (Bulldogs de Liège) de paal raakte met een schot vanaf de blauwe lijn. Met nog negen seconden te gaan pakte Nederland nog een straf. Maar de buit is binnen. Niet verliezen in reguliere speeltijd. Wie pakt het extra punt tijdens de overtime? Noah Muller (Tilburg Trappers) kreeg de beste kans na een solo van hem maar hij werd gestuit door de Servische goalie. Ook het ijzer werd nog geraakt door Nederland een met een halve minuut nog te gaan. Daarna werden het shootouts. Servië deed dat het beste. Nederland had aan een punt genoeg en dat werd gepakt.

Previous Seattle met Sprong na verlies naar game zeven tegen Colorado
Next Edmonton, Toronto door, Rangers - Devils naar game 7