IJzersterk Oekraïne walst over Nederland heen


Dag vier van het IIHF wereldkampioenschap divisie IB bracht ons Nederland – Oekraïne. Oekraïne wat in overtime verloor van China op dag een en Nederland wat China versloeg op dag drie. Dat zou een makkie voor Nederland moeten zijn zou je dan denken. Maar dat werd het niet. Nederland werd bij vlagen van het kastje naar de muur getikt.

LEES OOK: Seattle met Sprong staan op matchpoint tegen kampioen Colorado

Nederland – Oekraïne 2-14

De eerste beste aanval van de Oekraïners eindigde al in het net van Nederland. Al was dat meer geluk dan wijsheid. Dmytro Nimenko wilde de puck plaatsen naar Illia Korenchuk maar de puck werd geraakt door de stick van een Nederlandse verdediger. En goalie Martijn Oosterwijk (Flyers Heerenveen) kon niet meer doen dan met zijn stick de puck opzij plaatsten. Helaas stond daar dus Korenchuk nog en die wist met het cadeautje wel raad. Na de face-off werd er gelijk op de lat geschoten door de tegenstander. En in de negende speelminuut viel ook de 2-0. Igor Merezhko kon zijn arm uitstrekken en met een hand aan de stick de puck plaatsen naar weer Korenchuck en die wist via de five hole de 2-0 te maken.

Na deze goal kreeg Nederland de eerste kans. Een hard schot kwam via de boarding bij Diego Hofland en die probeerde vanachter de achterlijn naast de goal staand te scoren. Via het lichaam van de goalie die iets te ver voor zijn goal stond. De puck kwam tot ongeveer tien centimeter bij de doellijn maar verdediger Igor Merezhko wist de puck weg te werken. Ook de 3-0 viel al snel. Ties van Soest probeerde de puck het verdedigingsvak uit te spelen maar via de stick van Danil Trakht ging de puck de lucht in. Igor Merezhko ving de puck en plaatste hem weer terug terug naar Trakht. Die ging met een forehand backhand move langs de verdediger en wederom was het via de five hole dat er gescoord werd. Toen was er twaalf minuten gespeeld.

Nederland deed toch wat terug

Maar een minuut later stond Nederland dan ook op het scorebord. Op de powerplay was het Jordy Verkiel (Tilburg Trappers) de de aanval op snelheid opzette met Delaney Hessels (Tilburg Trappers) en Verkiel verscheen alleen voor goalie Bogdan Dyachenko en hij dreigde met een hard schot en gaf de puck toen een stiftje en was de goalie kansloos. Toch was het laatste woord in deze periode voor de mannen uit Oekraïne. In de laatste minuut schoot Ivan Sasyuk vanaf de blauwe lijn op de goal en vlak voor de goal crease veranderde Dmytro Nimenko de puck van richting en was Martijn Oosterwijk kansloos.

De eerste twee minuten van de tweede periode kwam overheen met prijsschieten op Koningsdag. Het eerste schot op doel vloog er via de schaats zonder schopbeweging in door Danil Trakht. Coach Doug Mason ging nog voor goalie interference maar duidelijk te zien was dat de puck al bijna bij de doellijn was toen Martijn Oosterwijk werd gehinderd. Doordat de challenge werd afgewezen kon Jay de Ruiter de Sin Bin in. En daar profiteerde Oekraine weer van met een powerplay goal. Een schot vanaf de blauwe lijn door Igor Merezhko viel binnen doordat de Nederlandse goalie gehinderd werd met het uitzicht.

Maar het leed was nog niet geleden in de eerste drie minuten van de tweede periode. Want ook de 7-1 viel. Nederland kreeg de puck het verdedigingsvak niet uit. Wat resulteerde in puck bezit achter de Nederlandse goal en met een backhander zette Vladyslav Kutsevych Nazar Ruzhnikov alleen voor de goalie en werd het 7-1.

De hatelijke tien werd ook nog behaald na veertig minuten

In minuut 31 werd het op de powerplay 8-1. Andri Denyskin wilde de puck breed voor de goal plaatsen maar via de schaats van Frits Doop (Flyers Heerenveen) schoof de puck binnen. Toch kon Nederland nog een goal bijschrijven weer op de powerplay. Guus van Nes deed weer zo scoren zoals hij eerder in het toernooi deed. Naast de goal staan de puck krijgen in draaien naar de goal en de goelie denkt dat hij hem korte hoek plaatst maar van Nes schuift de puck in de verre hoek. Na de face-off van de 8-2 gaat Yaroslav Panchenko op avontuur en komt alleen voor Oosterwijk. De puck stuitert omhoog en via de elleboog valt de puck binnen. 9-1.

En het leed is dan nog niet voorbij want wederom op de powerplay scoren de Oekraïners dan ook nog de tiende goal. Oekraïne heeft bijna een percentage van 57% op de powerplay. In de verre hoek positioneert Olexi Vorona zich en de assist van Danil Trakht was precies op maat en Vorona kon de puck binnen tikken. De schotenverhouding van veertig minuten was 45 om acht. Vier minuten in de derde periode weer een powerplay voor Oekraïne. Zelfde concept vrije man in de verre hoek Andri Denyskin stond klaar en de assist kwam van Vitali Lilaika.

Gewoon een meetje te groot

Tien minuten voor tijd scoort Illia Korenchuk zijn hattrick. Hij kon op snelheid doorbreken over de linkerkant en vuurt een absolute laser af over de schouder van Oosterwijk zo in de winkelhaak. Ja dacht Danil Trakht. Korenchuk een hattrick dan ik ook. Martijn Oosterwijk was de puck even kwijt en wilde hem via zijn stick in zijn handschoen schuiven maar Trakht was sneller met zijn stick bij de puck dan Oosterwijk met zijn handschoen en daardoor werd het 13-2. Trakht pakt gewoon vier goals.

tekst gaat verder onder de foto

foto: IIHF

Hij ontfutselt aan de boarding de puck bij een Nederlandse verdediger en weet deze ook net over de schouder van de goalie in de winkelhaak te schieten. Eindstand 14-2 schotenverhouding zestig om elf. Snel vergeten en alles op de wedstrijd tegen Servië zaterdag 11:30 uur. Alleen verlies in reguliere speeltijd betekent degradatie alle andere uitslagen betekent dat Servië eruit gaat. Martijn Oosterwijk staat netjes de IIHF te woord na afloop. “Want zaterdag is de belangrijkste wedstrijd. Resetten en alles op alles tegen Servië. Oekraïne was gewoon een stuk hoger niveau.”

 

 

 

Previous Seattle met Sprong staan op matchpoint tegen kampioen Colorado
Next Vegas door, Toronto verliest game zes, Devils op matchpoint na shutout.