Effectief Nederland verslaat China met ruime cijfers

Dag drie van het IIHF wereldkampioenschap divisie IB leverde een verrassende uitslag op doordat Nederland China versloeg. Vooral gezien het aantal schoten op doel. Zestien om veertig in het voordeel van de Chinezen. Het verschil werd gemaakt door een goede goalie Ruud Leeuwesteijn (Tilburg Trappers) en twee wat mindere goalies van China.

Nederland – China 7-2

De eerste periode werd gekenmerkt door een zeer effectief Nederland. De 1-0 viel in speelminuut acht. Ties van Soest (Tilburg Trappers) maakte een mooie beweging van een halve cirkel langs de Chinese goal. En schoot op doel. Via de knie van een Chinese verdediger viel de puck binnen. Die tellen ook gewoon. De 2-0 was een goed aanvallend samenspel tussen Jay de Ruiter (HIJS Hokij Den Haag) en Ties van Soest. De assist van de Ruiter werd mooi binnen getikt door van Soest. Een high sticking penalty door Jinguang Ye leverde Nederland vier minuten powerplay op.

Er werd van geprofiteerd door Mike Collard (Flyers Heerenveen). Collard schoot vanaf de rechter face-off cirkel. En de Chinese goalie Youngli Oban kon de puck niet goed verwerken en die rolde de goal in. Een tussenstand van 3-0 na twintig minuten. Vier schoten voor Nederland en drie goals dat noemen we zeer efficient hockey. Goalie Ruud Leeuwesteijn stopte alle vijftien Chinese schoten.

Nederland dendert door in tweede periode

De penalty kill en goalie Leeuwesteijn hielden Nederland op de been in de eerste helft van de tweede periode. Drie penalties waarvan bijna twee minuten een 5-on-3. Daar kon China niet van profiteren. Kilian van Gorp (Tilburg Trappers) deed dat wel. In minnut 32 stal hij de puck van een Chinees in het Nederlandse verdedigingsvak en hij kon opstomen naar de Chinese goal en hij maakte de 4-0. Toch wist China al snel te scoren na de 4-0.

Binnen een minuut scoorde China via Jiang Fu. Hij zette met een schijnbeweging een Nederlandse verdediger op het verkeerde been en wist via de lat te scoren. Na een straf voor boarding door Marvin Timmer (Tilburg Trappers) scoorde China op de powerplay. Een schot net over de blauwe lijn door Kailiaosi Jieke werd van richting veranderd door An Jian. Maar negen seconden later bracht Olaf-Jan Schoningh (Bulldogs de Liège) het verschil weer op drie goals. Schoningh zette de aanval samen op met Jonne de Bonth (Tilburg Trappers) en hij ronde het mooi af met een backhand forehand move. Het was ook meteen het einde van goalie Yongli Oban.

Zijn vervanger werd Zehao Sun. Maar zestien seconden voor tijd kon Sun ook vissen. Guus van Nes (Riessersee Garmisch-Partenkirchen)stal ook een puck in het verdedigingsvak en kon ongehinderd op het Chinese goal afstormen. Hij verschalkte de goalie via de five hole. In minuut 52 zette Diego Hofland (Tilburg Trappers) de eindstand van 7-2 op het bord. De assist kwam van Guus van Nes. Nederland zette met de winst op China een goede stap in lijfsbehoud.