Nederland verliest van Estland in de derde periode

Dag twee van het IIHF wereldkampioenschap divisie IB bracht ons Nederland tegen het thuisland Estland. Estland won de eerste wedstrijd van Servië met shootouts. En Nederland ging hard onderuit tegen Japan. Tegen Estland duurde het 45 minuten. Zolang hield Martijn Oosterwijk (Flyers Heerenveen) en de penalty kill, Estland op 1-1. De eindstand werd 4-2.

Estland – Nederland 4-2

Na de grote nederlaag tegen Japan mocht Nederland het vandaag proberen tegen het thuisland Estland. Bondscoach Doug Mason koos nu voor Martijn Oosterwijk (Flyers Heerenveen) in het net. En die had het meteen druk vanaf de face-off. In de eerste drie minuten moest hij al vijf keer handelend optreden. Maar in de vierde minnut aan de boarding achter de goal van Estland. Won Danny Stempher (Tilburg Trappers)  een duel om de puck en Guus van Nes (Riessersee Garmisch-Partenkirchen) pikte de puck op en deed een wrap around. En plaatste de puck in de verre hoek waar goalie Conrad Molder de puck in de korte hoek verwachte dus hij was te laat. En Nederland pakte de 1-0 voorsprong.

In de negende speelminuut kreeg Estland een powerplay. Frits Doop kreeg een delay of game penalty. Het eerste schot stuiterde via de kruising over de reling. En de penalty kill deed het verder prima. Toch bleef het druk voor goalie Oosterwijk. Maar hij stond uitstekend te keepen. Een halve minuut voor het einde van de eerste periode kreeg Nederland de puck niet uit het verdedigingsvak en Estland sloeg toe. Werd het eerste schot nog gestopt, het tweede trof wel doel. Mark Viitanen scoorde de gelijkmaker. De schotenverhouding in de eerste periode was ruim in het voordeel van Estland. Met negentien om vier.

Ook in de tweede periode was het eenrichtingsverkeer. Maar Martijn Oosterwijk stopte alle 22 schoten van Estland.

Nederland kwam tot drie pogingen. Inclusief twee powerplays. Maar daarin waren de beste kansen voor de Estlanders die twee keer alleen voor Martijn Oosterwijk verschenen. De penalty kill deed het uitstekend van Oranje. Eerst op de straf van Noah Muller (Tilburg Trappers) aan het begin van de periode. En vijf minuten voor het einde van de tweede periode anderhalve minuut 5-on-3. De straffen waar voor Delaney Hessels (Tilburg Trappers) delay of game en Joey Oosterveld (HIJS Hokij Den Haag) voor tripping.

Gaat Nederland het nog twintig minuten vol houden?

Na viereneenhalve minuut in de derde periode kon Estland dan het overwicht uitdrukken in een tweede doelpunt. Aleksandr Ossipov gaf een lange pass op Kristjan Kombe en die zette met een schijnbeweging Boet van Gestel (Bulldogs de Liege) op het verkeerde been en kon zo de verre hoek uitzoeken. Tien minuten voor tijd viel de 3-1. Via een wrap around voor de Estlanders. Robert Rooba profiteerde dat de puck vrijkwam na een scrimmage. Zes minuten voor tijd kreeg Nederland een powerplay. Die kans werd prachtig benut door een mooie tic-tac-toe aanval. Guus van Nes, Danny Stempher en uiteindelijk Kilian van Gorp (Tilburg Trappers) met de aansluitingstreffer via de five hole. Een dikke minuut voor tijd maakte Estland nog een empty netter via Mark Tiivanen. Het was zijn tweede goal van de avond. De eindstand werd daarmee 4-2. De schotenverhouding in de wedstrijd was 56 om twaalf.