Japan een maatje te groot voor Nederland


Dag een van het IIHF wereldkampioenschap divisie IB bracht ons Nederland tegen Japan. Japan speelde zeer snel een aanvallend en was een maatje te groot voor Nederland.

LEES OOK: Sprong verliest met Seattle van Colorado, Devils winnen

Nederland – Japan 1-8

Bondscoach Doug Mason koos voor Ruud Leeuwesteijn (Tilburg Trappers) als startende goalie. En Danny Stempher (Tilburg Trappers) als captain. Leeuwesteijn kon gelijk aan de bak want Japan speelde snel en aanvallend. En binnen vier minuten moest hij al zes reddingen verrichten. Na negen minuten kwam er nog een extra moeilijkheid bij doordat Jordy Verkiel (Tilburg Trappers) de strafbank op mocht voor een tripping penalty. Maar de penalty kill hield stand. Halverwege de eerste periode was de schotenverhouding in het voordeel van Japan met elf om vier.

In de zestiende minuut sloeg Japan toe. Ernesto Klem (HIJS Hokij Den Haag) speelde de puck achter het eigen doel maar er stond alleen de Japanner Kosuke Otso en die gaf een voorzet waarbij Kento Suzuki de score van dichtbij opende. Vlak voor het einde van de periode kwam Nederland op een 2-0 achterstand. Jiei Halliday werd naar de buitenkant gedrongen maar wist tegendraads via de binnenkant paal in de verre hoek toch goalie Ruud Leeuwesteijn te verrassen. De schotenverhouding in de eerste twintig minuten was veertien om zes in het Japanse voordeel.

Hoog tempo Japan

Japan begin zoals ze in de eerste periode begonnen. Dat leverde al snel de 3-0 op. Een schot vanaf de blauwe lijn door Koki Yoneyama werd eerst gestopt door Ruud Leeuwesteijn, daarna door Makuru Furuhashi tegen de paal geschoten en bij de derde poging ging de puck wel het net in. Nederland moest weer op de penalty kill maar de beste kans kwam nadat Verkiel uit de strafbank kwam en hij alleen op de Japanse goalie Yuta Narisawa kon afgaan. Helass voor Nederland ging de puck net langs de verkeerde kant langs de paal.

Tegen het eind van de tweede periode werd Nederland wat dreigender maar tot echte uitgespeelde kansen leidde dat niet. Het werd twintig seconden voor tijd zelfs 4-0 toen Marvin Timmer (Tilburg Trappers) de puck verspeelde aan Riku Ishida die met een pass Chikara Hazawa vond en die zette Teruto Nakajima op de breakaway en die wist met een forehand backhand move de 4-0 binnen te tikken. De schotenverhouding in de tweede periode was twintig om vier in het voordeel van de Japanners.

Kan Nederland in de derde periode een goal scoren?

Al dertien seconden na puck drop voor de derde periode lag de puck in het Nederlandse net. Shogo Nakajima profiteerde van een puck die via een Nederlandse schaats voor zijn puck kwam. Hij haalde in een keer uit. Tien seconden nadat Kilian van Gorp (Tilburg Trappers) een high sticking penalty pakte werd ook de 6-0 gescoord. Dit keer was het Teruto Nakajima die zijn tweede goal van de middag scoorde. En het werd nog erger voor Nederland want negentien seconden na de 6-0 lag ook de 7-0 in het net. Eerst was het Ruud Leeuwesteijn die met de legguard redding bracht maar op de rebound was hij kansloos. De rebound werd gescoord door Yushiro Hirano.

Zes minuten voor tijd mocht Nederland nog op de powerplay. Na een slashing penalty van Kenta Takagi op Kilian van Gorp. Helaas voor Nederland leverde dat ook geen goal op. Twee minuten voor tijd kwam Japan zelfs op 8-0. Een hoge puck kon in de neutrale zone net niet goed verwerkt worden door Boet van Gestel (Bulldogs de Liège). En daardoor kon Taiga Irikura shorthanded de 8-0 maken. Toch redde Nederland de spreekwoordelijke eer. Danny Stempher (Tilburg Trappers) kon vanachter de Japanse goal de puck voorgeven op de inkomende Diego Hofland (Tilburg Trappers) en die wist via de five hole de treffer voor Nederland te scoren. Uiteindelijk was de schoten op doel verhouding zestien om 47.

Guus van Nes (Pioneers Voralberg) gaf na afloop ook aan dat de eerste wedstrijd Japan een maatje te groot was en dat de spelers onderling vooral nog wat aan elkaar moeten wennen. Hopelijk gaat het tegen Estland morgen (24-04)  om 18:30 uur al wat beter.

de samenvatting

Previous Sprong verliest met Seattle van Colorado, Devils winnen
Next België pakt zilver na winst op Bulgarije