België verslaat na valse start Turkije met ruime cijfers


België hoeft nog maar Turkije en Bulgarije te verslaan om zilver binnen te halen. Op het IIHF wereldkampioenschap divisie IIB. Een valse start werd rechtgezet en versloegen de Belgen de Turken met ruime cijfers.

LEES OOK: Toronto, Vegas en Colorado trekken stand gelijk, Rangers op 2-0

België – Turkije 9-2

Het begon slecht voor de Belgen. Na anderhalve minuut was het 0-1. Osman Meydanci kon vanaf de rechter face-off cirkel na een icing penalty meteen uithalen. Goalie Jelle Lievens (Protec jr. Ducks) had de puck nooit zien aankomen. Na de goal face-off lag de puck twaalf seconden later weer achter Lievens. Ahmet Hars kon van eigen vak opstomen naar de blauwe lijn en schoot hard raak. Voor coach Jeffrey van Iersel het sein om Lievens naar de kant te halen en te vervangen door Arne Waumans (HYC Herentals).

Foto: Facebook Heylen Vastgoed HYC

Drie minuten later was daar al de aansluitingstreffer. Captain Vadim Gyesbreghs (Mechelen Golden Sharks) kon een puck onderscheppen en vanaf de neutrale zone opstomen richting het Turkse doel en wist een verdediger en de goalie te passeren voor de 1-2. Ook de 2-2 viel halverwege de eerste periode. Tijdens een uitgestelde penalty was het Alec James (IHC Leuven) die vanaf links de puck in de verre hoek schoot met een precisie schot. De slechte start was teniet gedaan en België had nog veertig minuten om de winst naar zich toe te trekken.

Aan het begin van de tweede periode scoorde op de powerplay Sam Verelst (Riessersee Garmisch-Partenkirchen) de 3-2. De puck werd niet goed gestopt en met een poke schoof hij de puck in het doel. De Turkse goalie Tolga Bozaci was het er niet mee eens maar de goal werd niet afgekeurd. Even later was het Dries Blockx (IHC Leuven) eveneens met een man meer op het ijs die de 4-2 maakte. Een mooie cross pass van Alec James wist Blockx achter de Turkse goalie in het doel te krijgen. Halverwege de wedstrijd werd het 5-2. En wederom op de powerplay. Alec James wist met een one timer zijn tweede goal van de avond te maken. Het was nog niet gedaan want ook Jeffie Versin (IHC Leuven) verscheen op de score sheet. Versin veranderde een schot van Gyesbreghs van richting.

Op naar de tien?

De Belgen haalden niet de tien maar kwamen wel op negen. In de derde periode wisten de mannen nog drie keer te scoren. Ben Coolen (HYC Herentals) scoorde met een 5-on-3. Vadim Gyesbreghs eveneens uit de 5-on-3 en in de laatste minuut Sam Verelst met zijn tweede van de avond. Vanuit, u raadt het nooit, op de powerplay. België scoorde maar liefst zeven powerplay goals. De Belgen kwamen tot 59 schoten op het Turkse doel. Zondag winnen van Bulgarije en men kan zilver mee naar huis nemen.

Foto: Facebook Heylen Vastgoed HYC
Previous Toronto, Vegas en Colorado trekken stand gelijk, Rangers op 2-0
Next Islanders winnen, L.A., Boston en Minnesota op 2-1