België kan slechte start niet herstellen tegen Verenigde Arabische Emiraten

world face

België speelde op dag twee van het IIHF divisie IIB wereldkampioenschap tegen de Verenigde Arabische Emiraten. Een team met een hoop geïmporteerde Russen. De slechte start van de Belgen kwam men niet meer te boven. Ondanks maar liefst vijftig schoten op doel. Men verloor met 4-3.

België – Verenigde Arabische Emiraten 3-4

Al na anderhalve minuut lag de eerste puck in het Belgische net. Xavier Blanchy (Montpellier Vipers) verspeelde de puck in het eigen verdedigingsvak en een schot van Ali Al Haddad eindigde in het net. Maar niemand juichte, pas toen de scheidsrechter aangaf dat de puck in het net lag werd er gejuicht door de Arabieren. Een dikke drie minuten later was het weer raak. Ilia Chuikov kon van coast to coast opstomen en schoot in de verre hoek. Goalie Arne Waumans (HYC Herentals) liet een flinke vloek horen dat hij misgreep bij de 2-0. Het noopte coach Jeffrey van Iersel tot een time-out. België kreeg daarna twee keer powerplay. Maar men wist goalie Mate Tomljenovic niet te passeren. De eerste periode werd afgesloten met een 2-0 achterstand en een schot op doel verhouding in het Belgische voordeel van dertien om elf.

Mate Tomljenovic Foto: Davor Sajko

Goaliewissel bij 3-0

Binnen vijf minuten in de tweede periode stond het al 4-0 voor de Verenigde Arabische Emiraten. Sergei Kuznetsov schoot vanaf de blauwe lijn en dat schot vloog hoog in het doel binnen. Het was meteen het einde van de wedstrijd voor goalie Arne Waumans en hij werd vervangen door Jelle Lievens (Protec Jr. Ducks). Drie minuten later kon Ben Coolen (HYC Herenetals) de puck die vervelende stuiterde niet wegwerken op de blauwe lijn en Alexander Usenka kon door naar het doel opstomen en hij passeerde Lievens voor de 4-0. België herstelde zich enigszins door binnen veertig seconden de 1-4 te scoren. Doorzetten aan de boarding bij de blauwe lijn zorgde ervoor dat Iniaz Steyaert (IHC Leuven) door kon stomen en zo de goalie verschalken via de five hole. Belgie herstelde zich prima maar kon de vele mogelijkheden niet benutten in de tweede periode. De schotenverhouding op doel was negentien om zeven in het Belgische voordeel. Maar men stond wel met 4-1 achter na veertig minuten.

Kwam er nog een comeback?

België was heer en meester in de derde periode maar stuitte te vaak op goalie Mate Tomljenovic. Tot in minuut 47. België kon op de powerplay en een schot van Vadim Gyesbreghs (Mechelen Golden Sharks) werd vlak voor de goal van richting veranderd door Iniaz Steyaert die zijn tweede goal van de wedstrijd maakte. De Belgen bleven de druk opvoeren. Vijf minuten voor tijd was daar Vadim Gyesbreghs die door kon schaatsen naar de goalie en met een schijnbeweging de goalie al naar het ijs liet gaan en hij kon de puck in het lege doel schuiven. Nog vijf spannende minuten, maar zelfs met de goalie van het ijs en een aanvaller extra lukte het niet om de gelijkmaker te produceren. Vandaag kwamen de mannen van Jeffrey van Iersel tot maar liefst vijftig schoten op het doel van de Emiraten.