Belgische dames openen wk met tien goals


Dag twee van het IIHF wereldkampioenschap dames divisie II groep B. Turkije heeft zich teruggetrokken in verband met de zware aardbeving die het land heeft getroffen. Het wk bestaat nog uit vijf teams te weten België, Kroatië, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika en Australië. De Belgische dames hadden geen kind aan de Kroaten en wonnen met 10-1.

LEES OOK: Daniel Sprong verliest met Seattle Kraken van San Jose Sharks

Belgie – Kroatie 10-1

De dames uit België sloegen meteen toe op de eerste powerplay na vijf minuten. Lotte de Guchtenaere (Cold Play Sharks Mechelen) wist vrijstaand vanaf rechts in het kleine gaatje te schieten top shelf wat de Kroatische goalie Julija Bazdar open liet. De 2-0 viel nadat Lotte de Guchtenaere een duel won aan de boarding en de puck bezorgde bij Anke Steeno (Cold Play Sharks Mechelen) en die wist de puck zo in de lege hoek te schuiven. Ook de 3-0 viel nog in de eerste periode. Nu was het hetzelfde duo maar dan omgekeerd. Steeno met de assist op de Guchtenaere.

België ging door met scoren in de tweede periode. Na 29 minuten vervolmaakte Lotte de Guchtenaere haar hattrick. Vanuit de neutrale zone ging de Guchtenaere naar het Kroatische doel en op een hard schot kon ze haar eigen rebound binnen schieten voor de 4-0. Zes seconden na de 4-0 was het meteen na de face-off 5-0. Louise Paulissen (Smoke Eaters Geleen) kon op de breakaway en via de five hole was de 5-0 geschied. Bij de 6-0 in minuut 31 kreeg Chinouk van Calster (Cold Play Sharks Mechelen) wat hulp van de Kroatische goalie. Die dacht hem klem te hebben maar de puck viel op de grond. En was het een koud kunstje om de 6-0 op het scorebord te zetten in het Ice Station gevuld met vijftig toeschouwers.

Op naar de tien

Toch wist Kroatië de hatelijke nul van het scorebord te krijgen. De Belgische dames hadden een turnover in de neutrale zone en Marea Marinkovic dwong de Belgische goalie. Nina van Orshaegen (Cold Play Sharks Mechelen) tot het geven van een rebound die door de Kroatische captain Eva Cavka tot een doelpunt werd gepromoveerd. Er vielen in de derde periode nog vier Belgische goals. Wederom kreeg het Belgische team hulp van de Kroatische goalie. Ze dacht een schot van Renee de Wolf (Cold Play Sharks Mechelen) klem te hebben maar de puck was vrij en Louise Paulissen scoorde haar tweede goal. Het duo Steeno en de Guchtenaere waren betrokken bij de 8-1. Lotte de Guchtenaere kon op snelheid vanaf de middellijn zo door naar de keeper en hoog in de verre hoek maakte ze de 8-1.

De 9-1 werd gescoord door Valentine Maka (Liege Bulldogs). De Kroaten kregen de puck niet uit hun vak en door druk zetten werd de puck verspeeld en uit de rebound kon Maka haar goal maken. De 10-1 werd gescoord door Audrey de Terwangne (IHC Leuven). Ook daar had men hulp van de Kroatische goalie. Verrassend was wel dat niet de dame van vier goals MVP werd voor België maar Renee de Wolf. Maar desalniettemin een uitstekende start van het Belgische team op het wereldkampioenschap.

Previous Daniel Sprong verliest met Seattle Kraken van San Jose Sharks
Next Connor McDavid 800 punten Leon Draisaitl 700, Ryan O'Reilly hattrick