Debutant België verslaat Bulgarije en wint zilver


Dag vijf van het IIHF dames U18 divisie IIB bracht België in een wedstrijd tegen het thuisland Bulgarije. Toch de verdiende overwinning. En de Belgische dames zijn voorlopig op de tweede plaatse geëindigd. En vanaf 19:00 uur zal de uitslag bepalen van Kazachstan – IJsland of het zilver blijft of dat het brons zal worden.

LEES OOK: Hurricanes en Capitals winnen in overtime

België – Bulgarije 6-4

Eerst werd er nog een goal voor België afgekeurd maar zoals u kunt zien in de samenvatting lag de puck niet onder de handschoen van de Bulgaarse goalie Monica Nedyalkova. Daarna was het Bulgarije wat de score opende halverwege de eerste periode. Een schot van Simona Asparuhova verdween short side achter de Belgische goalie Anouk Belmans (HYC Herentals). Lang hoefde men niet te treuren. Want op de powerplay was het Abby Azitemina Kudidila (Charleroi Red Roosters)die de gelijkmaker scoorde. Op de rebound kon ze een schot van Louise Paulissen (Smoke Eaters Geleen) makkelijk binnen schuiven. Daar bleef het ook bij qua tussenstand in de eerste periode. Ondanks dat België nog twee keer met een dame meer op het ijs stond voor een powerplay.

In de tweede periode was het een beetje prijsschieten. Er vielen zes goals waarvan België er vier voor zijn rekening nam en Bulgarije twee. Na 26 seconden was het Anke Steeno (Cold Play Sharks Mechelen) die de puck wederom op een rebound zo in het lege doel kon schuiven. Nog geen twee dikke minuten later kon België na vier rebounds! de 3-1 maken. Noor Meulebroock (Cold Play Sharks Mechelen) was degene die het laatst de puck beroerde. Weer veertig seconden daarna was er weer de aansluitingstreffer van de Bulgaarse dames. Ans van Hoof (HYC Herentals) kreeg de puck na een schot van afstand op haar arm en de puck kwam voor de stick van Maria Runevska en die kon de puck van dichtbij in het net leggen. Bij een vier-op-vier vond Anke Steeno de bij de tweede paal vrijstaande Louise Paulissen en die wist wederom met haar tweede goal van de avond de puck wederom makkelijk binnen te schuiven.

Veel goals in tweede periode

Toen was er net vijf minuten gespeeld in de tweede periode en was er al vier keer gescoord. De tussenstand was inmiddels 4-2 in het voordeel van België. Halverwege de tweede periode was het Anke Steeno die ook haar tweede goal van de avond maakte. Bij de 5-2 gaf de Bulgaarse doelvrouwe ook weer twee rebounds weg en de laatste werd dan benut. Maar ook de Bulgaarse dames bleken weer niet bij de pakken neer te gaan zitten want was België net klaar met juichen na de 5-2 lag de 5-3 ook alweer in het net. Ook Maria Runevska scoorde haar tweede doelpunt van de wedstrijd.

Brons of toch zilver?

In de vijftigste minuut was het Camille Summerschooh (Bulldogs de Liegè) die de mooiste goal van de avond maakte alleen voor de keeper op snelheid was het forehand backhand en ze verraste de Bulgaarse goalie daarmee. En toch gooide de Bulgaarse dames de handdoek niet in de ring want zij brachten de marge weer terug naar twee goals. Vijf minuten voor tijd zorgde Maria Runevska na een face-off dat zij haar hattrick volmaakte. Een afstandsschot vanaf de blauwe lijn sloeg stick side hard in het net. Dat bleek ook de eindstand te zijn. Nu is het voor de Belgische dames afwachten of ze brons krijgen omgehangen vanavond of toch zilver.

 

Previous Hurricanes en Capitals winnen in overtime
Next Heerenveen heeft geen moeite met gehavend Geleen