Nederland verslaat Groot Brittanië met 3-1


Het IIHF U18 dames toernooi divisie IIA is vandaag begonnen in Dumfries Schotland. Nederland speelde hun eerste wedstrijd tegen het gastland Groot Brittannië. Na een goede tweede en een uitstekende derde periode werd het 3-1 voor Nederland.

LEES OOK: Pittsburgh en Colorado winnen beide met 4-1

Nederland – Groot Brittannië 3-1

Oranje kon in de eerste periode aanvallend nog geen echte vuist maken tegen de stugge Britten. Dat bleek ook uit de schoten verhouding 2-om-7 in het voordeel van Groot Brittannië. De Britten hadden iets meer mogelijkheden maar de keren dat ze doorkwamen stond de Nederlandse goalie Arwen ten Cate (Leeuwarden Capitals) op de juiste plek. Tot drie minuten voordat de zoemer zou gaan voor de eerste break. Een losliggende puck werd met de backhand door Jessica Jones binnen geschoten. Zodat Nederland aan de bak moest in de volgende veertig minuten.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Nederland kwam inderdaad beter uit de kleedkamers. Halverwege de tweede periode kreeg Nederland een uitgelezen kans om gelijk te maken. Men mocht twee minuten op powerplay. En vlak daarna kreeg Groot Brittannië nog een penalty. Dus dik anderhalve minuut 5-op-3 in het voordeel van Nederland. Maar helaas echte uitgespeelde mogelijkheden dan een paar schoten van afstand kwamen er niet. Maar nadat de Engelse de eerste twee penalties gekild hadden mocht men weer op de penalty kill. Nederland kreeg drie grote mogelijkheden. Gaby Majolee (Neusser EV), Nina Visser (Red Eagles Den Bosch) en Isabella van den Thillart (Red Eagles Den Bosch) zagen hun schoten gestopt worden door de veertien jarige Britse goalie Evelyn Brown. Mede dankzij de drie penalties van de Britten was Nederland de bovenliggende partij qua schoten. Zeven om vijf.

Het venijn zat hem in de staart.

Nederland begon in de derde periode nog beter als in de tweede. Er werden steeds meer kansen gecreëerd alleen kon de Britse goalie nog niet gepasseerd worden. In minuut 49 kreeg Nederland een penalty. Isabella van den Thillart mocht haar zonden gaan overdenken in de strafbank. Maar na de face-off kon Emily Olsthoorn (Anaheim Jr. Ducks) alleen op de Britse goalie afgaan en five-hole shorthanded werd de gelijkmaker binnen getikt.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Terwijl iedereen dacht we gaan overtime in dacht Roos Karst (Heerenveen Flyers) daar anders over. Een tripping penalty een dikke minuut voor tijd voor Kathy Dadd betekende nog een powerplay voor Nederland. Roos Karst schoot de puck richting doel en via een Brits been verdween de puck achter de Engels goalie Brown.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Nina Visser scoorde vijftien seconden voor tijd nog een empty netter en daarmee bracht zij de eindstand op 3-1. Ook qua schoten was Oranje in de derde periode de bovenliggende partij. Elf om vijf. Over de gehele wedstrijd gezien was Nederland vooral de tweede en derde periode de betere. De volgende wedstrijd is zondag 22 januari om 17:30 uur tegen Australië.

 

 

Previous Pittsburgh en Colorado winnen beide met 4-1
Next Leuven verslaat Mechelen, Liège wint van Neuwied