België verslaat IJsland met drie unanswered goals


Voor het IIHF wereldkampioenschap U20 Divisie IIB speelde België zijn tweede wedstrijd tegen het thuisland IJsland. De Belgen hadden gisteren hun eerste wedstrijd in overtime van China en IJsland verloor met 7-1 van Servië. Nu pakte ze de winst daar in de derde periode op het juiste moment toe te slaan.

LEES OOK: Sprong verliest met Seattle, 1000 wedstrijden David Krejci

België – IJsland 5-3

De openingsperiode was vrij timide met na veertien minuten stonden er maar zes schoten op doel met vier om twee in het voordeel van de Belgen. Schot zeven leverde een goal voor de IJslanders op. Viggo Hlynsson kon tussen drie Belgen alleen op goalie Stijn Raeymaekers (Chiefs Leuven) af gaan en met een backhander wipte hij de puck over de blocker in het net. Vlak na de goal kreeg Axl van Gorp (HYC Herentals) een penalty voor holding maar de Belgische penalty kill en de goalie deden hun werk. In de slotfase kreeg België nog een kans met een man meer op het ijs. Maar de IJslandse goalie Johann Ragnarsson stond twee maal op de juiste plek. Bij de eerste break was de schoten verhouding zeven om acht in het voordeel van het thuisland IJsland.

De Belgen kwamen iets feller uit de kleedkamer voor de tweede periode. Waar men eerst nog twee keer op de penalty kill moest acteren doordat Tebbe Peeters  (Antwerp Phantoms) en Flavio Deverchin (Chiefs Leuven) een penalty pakten. Maar in minuut 28 kon België de gelijkmaker scoren. Na een face-off in het eigen verdedigingsvak gingen de Belgen op snelheid naar het vijandelijke doel en met een mooie assist van Rick Cuylen (HYC Herentals) op Tijs Vreys (HYC Herentals) die five hole kon scoren. Een dikke minuut later kreeg België een penalty shot. Wederom was het Tijs Vreys die de puck in de verre hoek deponeerde. Vijf minuten voor de pauze kregen de Belgen nog een powerplay maar die liep helemaal fout. Na de puck drop konden twee IJslandse spelers op het Belgische doel af gaan. En Hakon Magnusson maakte geen fout. De schoten verhouding in de tweede periode was duidelijk in het voordeel van de IJslanders met zestien om acht.

Wat kan België nog in de laatste periode?

De Belgen begonnen weer met twee penalties te pakken aan het begin van de derde periode. Bij de tweede penalty scoorde IJsland op de powerplay. Kristjan Johannesson zette het thuisland op 3-2. Maar België deed hetzelfde. Een minuut na de goal kreeg IJsland een penalty voor charging. Op een pass van zijn broer kon Tijs Vreys zijn hattrick voltooien. Save the best for last moeten de Belgen gedacht hebben. Waar het tegen China nog misging trokken onze zuiderburen nu aan het langste eind. Een schot vanaf de blauwe lijn door de captain Rik Cuylen maakte het mooie ping geluid. Echter juichte niemand totdat de scheidsrechter aangaf het is een goal. Cuylen maakte het feestje compleet door ook nog een empty netter te scoren. Ook in de derde periode hadden de IJslanders de meeste kansen. Twaalf om twintig. Desondanks was de buit voor de Belgen.

Previous Sprong verliest met Seattle, 1000 wedstrijden David Krejci
Next Sprong scoort vijftiende goal, Edmonton verslaat Seattle