Canada en Tsjechië naar finale, Oostenrijk degradeert


WORLD JUNIORS 2022

Dag acht van het IIHf wereldkampioenschap Top Divisie in Canada bracht ons de degradatie van Oostenrijk, wat opgevolgd wordt door Noorwegen. Canada de USA versloeg en Tsjechië deed het verschil maken in de laatste minuut en in overtime.

LEES OOK: Sprong wint met Seattle, 500 punten Auston Matthews

Oostenrijk – Letland 2-4

Nadat Oostenrijk de eerste wedstrijd in de strijd om degradatie al verloren had verloor men ook de tweede wedstrijd. Het werd 4-2 voor de Letten die daardoor in de Top Divisie blijven en Oostenrijk wordt vervangen door Noorwegen.

tekst gaat verder onder Vimeo video

Tsjechië – Zweden 2-1 OT

Ging de eerste periode nog met de brilstand de boeken in, Zweden opende snel in de tweede periode de score door een goal van Ludvig Jansson. Zweden had meer kansen in diezelfde periode doordat de Tsjechen drie penalty’s pakten en de Zweden maar een. Maar beide goalies hielden verders hun doel schoon. Tomas Suchanek voor Tsjechië en Carl Lindbom voor de Zweden. In de derde periode waren de Tsjechen duidelijk de bovenliggende partij. Pas 39 seconden voor het einde wist men het overwicht uit te drukken in een goal. De schotenverhouding was 14-om-3. David Jiricek (Columbus Blue Jackets) bracht de bank van Tsjechië in extase. Na dik negen minuten in overtime deed Jiri Kulich (Buffalo Sabres) het licht uit voor de Zweden. Het is de eerste keer sinds 2001 dat de Tsjechen weer een finale halen. Voor de Zweden was het de achttiende keer in de halve finale en de elfde keer dat ze die verloren.

tekst gaat verder onder Vimeo video

U.S.A. – Canada 2-6

De andere halve finale was een kraker tussen U.S.A. en Canada. Amerika opende uitstekend en stond al snel op 2-0 door goals van Logan Cooley (Arizona Coyotes) en Kenny Connors (L.A. Kings). Dat alles was binnen tien minuten. De aansluitingstreffer kwam van Connor Bedard voor Canada. Binnen vijf minuten in de tweede periode was de stand gekeerd naar een achterstand voor Amerika door goals van Logan Stankoven (Dallas Stars) en Adam Fantilli. Snel na de 2-3 dacht Amerika dat men de 3-3 had gescoord maar de goal werd afgekeurd voor goalie interference. Joshua Roy (Montreal Canadiens) maakte de zorgen nog groter voor de Amerikanen door de 2-4 aan te tekenen wat ook de tussenstand was na 40 minuten hockey. In de derde periode zorgde Canada dat het verschil nog groter werd doordat Brandt Clarke (L.A. Kings) en nogmaals Roy de eindstand naar 6-2 brachten.

Previous Sprong wint met Seattle, 500 punten Auston Matthews
Next Anaheim shutout Dallas, Minnesota verslaat Tampa Bay