Tsjechië verslaat USA, Zweden heeft het lastig met Letand


WORLD JUNIORS 2022

De kwartfinales van het IIHF wereldkampioenschap U20 leverde één zeer verrassende uitslag op. De kampioen van vorig seizoen USA werd verslagen door Tsjechië. Zweden had het lastig met Letland en Canada won met ruime cijfers van de Zwitsers. En Finland maakte het verschil in de derde periode tegen Duitsland. De halve finales zijn Canada – Tsjechië en Zweden – Finland.

LEES OOK: Oostenrijk klaar, Canada groepswinnaar, kwartfinales bekend

Finland – Duitsland 5-2

Na veertig minuten stond er 3-2 op het scorebord. En was de schotenverhouding in het voordeel van de Duitsers met zeventien om twaalf. In de derde periode pakte de Duitsers net teveel straffen en scoorden de Finnen twee keer op de powerplay. Roby Jarventie van de Ottawa Senators scoorde in minuut 46 een powerplay goal en Joel Maatta van de Edmonton Oilers scoorde een powerplay goal in minuut 55. De Finnen kunnen zich op gaan maken voor een Scandinavisch onderonsje tegen de Zweden.

tekst gaat verder onder de video

Zweden – Letland 2-1

Het was een stugge wedstrijd waarbij er in zestig minuten maar drie goals vielen. In de eerste periode opende Isak Rosen van de Buffalo Sabres de score voor de Zweden. Een minuut voor tijd in de tweede periode bracht Gustavs Ozolins de stand op 1-1. In de derde periode wistten de Zweden het krachtsverschil om te zetten naar winst. Met elf om een schot in die laatste twintig minuten kon de winst veilig worden gesteld. Emil Andrae van Philadelphia Flyers zorgde voor de bevrijdende treffer.

tekst gaat verder onder de video

USA – Tsjechië 2-4

De kampioen van 2021 ligt eruit. Waar normaliter een nummer 1 tegen de nummer vier de nummer een wint. Was het afgelopen nacht even anders. Na twintig minuten was het met 1-1 gelijk verdeeld. Amerika opende de score door een goal van Arizona Coyotes Logan Cooley. Twee minuten voor de break was het Montreal Canadiens Jan Mysak met de gelijkmaker. In de tweede periode werd het verschil voor de Tsjechen gemaakt tussen minuut 27 en dertig. Toen scoorden de Tsjechen twee keer. New Jersey Devils Petr Hauser en Vegas Golden Knight Matyas Sapovaliv zorgde voor de goals. Het werd nog even spannend in minuut 51 toen een powerplay goal van Detroit Red Wings Carter Mazur de score bracht op 3-2. Maar het slotakkoord was voor Jiri Kulich van de Buffalo Sabres. Hij scoorde de empty netter een minuut voor tijd.

tekst gaat verder onder de video

Canada – Zwitserland 6-3

Eigenlijk was het na de eerste periode al over voor de Zwitsers. Vier goals binnen zeventien minuten zorgde ervoor dat de Zwitserse goalie naar de kant werd gehaald. Negen seconden voor tijd van de eerste break scoorde Attilio Biasca de 4-2. Twee goals verdeeld over beide teams betekende 5-3 na veertig minuten. Een empty netter door Dallas Star Logan Stankoven zorgde voor de eindstand van 6-3.

Previous Oostenrijk klaar, Canada groepswinnaar, kwartfinales bekend
Next Canada en Finland naar finale, Tsjechië en Zweden op voor brons