Ruime nederlaag voor Nederland tegen Noorwegen

Dag twee van het wereldkampioenschap IIHF DIV 1A te Angers in vive la France. Nederland speelt tegen Noorwegen en als ik mijn collega’s hier op de perstribune moet geloven gaat Nederland never nooit winnen. Nou we gaan het zien.

Nederland – Noorwegen 1-7

In de eerste minuut moest goalie Eline Gabriele meteen een poke check redding uitvoeren maar de Noorse goalie Ena Nystrom even later ook. Nicky Tjin-A-Ton kon van dichtbij helaas niet toeslaan. Daarna maakte de Noorse goalie nog een redding op een schot van Marree Dijkema na een pass van Julie Zwarthoed. En na vier minuten was het dan toch Noorwegen wat toesloeg. Marte Brunvold wist te scoren. Na de goal ging Nederland snel op zoek naar de tegentreffer. Savine Wielenga probeerde de Noorse goalie short side te verslaan maar die was daar beducht op. Eline Gabriele hield het voorlopig op een goal voor Noorwegen door werkelijk een schitterende save met de schaats. Nederland zat niet bij de pakken neer want in de achtste minuut was het Jet Milders die vanachter de goal de puck via de goalie wilde binnen werken.

De dames konden op de powerplay nadat Isabelle Schollaardt de boarding in werd gereden door Emillie Kruse. Oranje creëerde een paar kansen maar konden de Noorse goalie niet verslaan. Nederland moest ook op de penalty kill na een slashing penalty voor Kayleigh Hamers. Dat kwamen ze duur te staan want Lotte Pedersen kon de 2-0 maken.

lees verder na de foto

Te veel straffen?

Noorwegen pakte in deze powerplay weer het moment om te scoren. Met een dame meer op het ijs werd het 3-1 door Lotte Pedersen die haar tweede goal van de middag maakte. En het gaat hard nu. Want een minuut later lag ook de 4-1 in het net. Andrea Dalen scoorde terwijl de puck een rare lobachtige beweging maakte, verdween hij in het net. Tijd om Eline Gabriele rust te gunnen. En Claudia van Leeuwen haar debuut te laten maken op het wk. Wederom op de powerplay nadat Hilde Huisman voor tripping de “Sin Bin” in mag, wordt een schot dusdanig van richting veranderd dat het in het netje verdwijnt. Halverwege de wedstrijd staat het 5-1.

De goal komt op naam van Line Bialik. In minuut 32 mag Nederland op de powerplay omdat Karoline Pedersen een tripping penalty krijgt. Nederland creëert voldoende kansen maar kunnen de Noorse goalie Eny Nystrom niet passeren en op een shorthanded uitbraak moet de Nederlandse goalie Claudia van Leeuwen gestrekt en kon de 6-1 voorkomen. Aan het slot van de tweede periode was de schoten verhouding elf om negen in het voordeel van de Noren. In precies de veertigste minuut kreeg Nederland weer een penalty tegen. Emily Even kreeg een slashing penalty die alleen de scheids zag en verder niemand in het stadion. Het is dezelfde scheidsrechter die gisteren tegen Oostenrijk floot en de Nederlandse dames zoveel straffen gaf.

Blessure Savine Wielenga?

De penalty kill aan het begin van de derde periode deed haar werk dit keer prima. Na 44 minuten slaat de schrik toe. Captain Savine Wielenga moet van het ijs af met ondersteuning van teamgenoten. Wederom een bullshit call van de scheids levert Maree Dijkema een tripping penalty op. Voor de vierde keer weten de Noren te profiteren op de powerplay. Ingrid Berge wist de puck in het net te krijgen na een scrimmage en tilde de stand naar 6-1. Na 52 minuten wordt het ook nog 7-1 nadat de puck van richting wordt veranderd en goalie Claudia van Leeuwen kansloos is. De goal wordt gegeven aan Emilie Kruse.

De stand na 55 minuten is inmiddels dus 7-1 en dan zou je denken Nederland is weggespeeld door Noorwegen maar dat doet absoluut geen recht aan de wedstrijd. Het grote verschil is dat de Noren dodelijk waren op de powerplay en wat puck luck hadden met twee van richting veranderde schoten. Nederland kreeg genoeg mogelijkheden in deze wedstrijd maar konden de Noorse goalie Ena Nystrom maar een keer passeren.

Het goede nieuws was in ieder geval dat na een dikke tien minuten nadat captain Savine Wielenga het ijs af ging ook weer terug het ijs op kwam. In minuut 57 kon de Noorse Christina Forseth alleen op het Nederlandse doel afgaan maar de paal stond 8-1 in de weg. In minuut 58 kreeg Nederland weer een penalty tegen voor hooking. Emily Even mocht gaan zitten. Nederland moest gaan verdedigen voor een 5-on-3 omdat Michelle Noe een beukje uitdeelde. Nederland bleef in die 5-on-3 overeind en moest een nederlaag slikken tegen de Noren.

De totale schoten verhouding was 37 om 25 in het voordeel van de Noren. Maar die hadden zeven keer een vrouw meer op het ijs door de gegeven straffen. Op dinsdag de 25ste heeft Nederland een rustdag. En woensdag de 26ste moet het tegen het gastland aantreden om 19:30 uur.

Noot van de redactie – Na de wedstrijd liep Savine Wielenga nog steeds moeilijk. Hopelijk valt het mee en kan ze woensdagavond tegen de Fransen weer meespelen.