Mannen Nederland openen WK met winst tegen Spanje


Foto: Stjepan Cizmadija

Naast het IIHF wereldkampioenschap van de dames in Frankrijk is deze week ook het WK voor de Nederlandse mannen gestart in Zagreb. In Divisie II Group A moet Nederland promotie zien af te dwingen naar Divisie een.

LEES OOK: Ruime nederlaag voor Nederland tegen Noorwegen

Nederland – Spanje 5-3

Nederland startte prima in Zagreb op de openingsdag. Na tien minuten stond er al 2-0 op het scorebord. De trefzekere speler was Raymond van der Schuit die twee keer aan het eind stond van de opbouw via Nick Verschuren en Danny Stempher. De schoten op doel verhouding was na de eerste twintig minuten in het voordeel van de Nederlanders met acht om vijf.

Foto: Stjepan Cizmadija

Vijf seconden na de puck drop van periode twee mocht Spanjaard Imanol Lasuen gaan zitten voor een slashing penalty. In Zagreb kennen ze nu ook het “Kanon” Giovanni Vogelaar. Hij schoot van afstand de puck achter goalie Raul Barbo. Nog geen twee minuten later lag ook de vierde al in het Spaanse net. Nick Verschuren bracht zijn totaal al op vier punten. Deze goal en drie assists bij de drie eerdere goals. De tweede goalie van Spanje mocht gaan proberen wat pucks tegen te gaan houden van het Nederlandse team. Voor het einde van de tweede periode wisten de Spanjaarden dan ook het Nederlandse net te vinden. Imanol Lasuen wist goalie Martijn Oosterwijk te passeren. De schoten verhouding in de tweede periode is dan in het voordeel van de Spanjaarden met negen om zeven.

Spaanse furie wordt gestopt

De derde periode was niet de beste van het Nederlandse team. Het hoge druk zetten verslapte en daar maakte de Spanjaarden gretig gebruik van. Binnen één minuut wisten de Spanjolen twee keer te scoren. Jamie Capillas kreeg een vrije doortocht en maakte daar gretig gebruik van en bracht de stand op 4-2. Drie seconden na de treffer mocht Wouter Sars de “Sin Bin” in voor een tripping penalty. Dat kwam het team duur te staan want de aansluitingstreffer werd gescoord door Gaston Gonzalez. Gelukkig was rookie Mike Collard geselecteerd door bondscoach Doug Mason. Vijf minuten voordat de toeter zou gaan rondde hij een 2-op-1 af op assist van Luca Heutmeukers. Het was zijn eerste WK, zijn eerste wedstrijd en zijn eerste goal. Ook de derde periode was in het Spaanse voordeel qua schoten op doel van tien om acht. Desalniettemin pakte Nederland drie belangrijke punten in strijd om de promotie naar Divisie I. Morgen wacht China wat van een ander kaliber zal zijn dan de Spanjaarden aangezien die wat genaturaliseerde Canadezen en Amerikanen er bij hebben.

Previous Ruime nederlaag voor Nederland tegen Noorwegen
Next Ducks Getzlaf stopt, wild card race in west naar hoogtepunt