Nederland steelt punt van Oostenrijk


Foto: Cor Machielsen

Het is dan eindelijk zover na twee jaar uitstel in verband met Covid-19 gaan de Oranje dames van start op het IIHF wereldkampioenschap Div I groep A. Oostenrijk opent het bal tegen Nederland.

LEES OOK: Sprong scratch Seattle verliest, Kings officieus naar play-off

NEDERLAND – OOSTENRIJK 1-2 SO

Nederland had binnen de dertig seconden al twee mogelijkheden om te scoren. Maar ook goalie Eline Gabriele moest al handelend optreden maar ze pakte de puck klem. Even later was Nederland iets te gemotiveerd en stond met zes dames op het ijs. Larissa Haverkorn kon de “Sin Bin” in. Goalie Eline Gabrielle moest een paar keer met de legguards wat pucks stoppen maar echte grote kansen hadden de Oostenrijkers niet. Savine Wielenga kreeg al een tweede mogelijkheid maar stuitte op de Oostenrijkse goalie Selma Luggins. Dat was na acht minuten spelen.

Halverwege de wedstrijd was er een schot van Oostenrijk van de blauwe lijn wat van richting werd veranderd maar Eline Gabriele kon nog net op tijd haar been uitsteken en zo de achterstand voorkomen. De Oostenrijkers konden weer op de powerplay nadat Zoe Barbier een Oostenrijkse had neergelegd met een tripping penalty. Zoe Barbier kon drie minuten voor het einde van de eerste periode een wrap around doen maar helaas had de goalie dat ook door. In de slotminuten moest goalie Gabriele nog enkele keren in actie komen. Maar Nederland kan met een 0-0 stand gaan rusten en met twee powerplays tegen is dat een uitstekende pauzestand. Eline Gabriele stopte elf schoten en Nederland produceerde er vier.

lees verder onder de foto

foto: Cor Machielsen

Tijd voor goals

Nederland mocht gelijk op de powerplay aan het begin van de tweede periode na een tripping penalty voor Oostenrijk. Antonia Matzka mocht gaan zitten. Maar helaas Nederland kon geen enkel schot op de goal produceren tijdens deze twee minuten met een vrouw meer op het ijs. Ook Oostenrijk kreeg weer een powerplay nadat Kimberly Collard de strafbank in mocht voor tripping. Aan het begin van de powerplay kreeg Bieke van Nes de beste kans maar zij stuitte op de Oostenrijks goalie. Een vierde powerplay voor de Oostenrijkers omdat Michelle Noe een boarding penalty kreeg werd dan eindelijk benut. Geheel vrijstaand kon Charlotte Wittich de puck in het Nederlandse doel deponeren halverwege de wedstrijd. Meteen na de goal mochten de dames uit het oude keizerrijk weer op de powerplay.

Hilde Huisman mocht op de strafbank op voor interference. Daarbij kregen de Oostenrijkers weer veel mogelijkheden maar Eline Gabriele hield maar stand. Vijf minuten voor het einde van de tweede periode mocht Nederland op de powerplay voor de tweede keer. De beste kans was toch alweer voor de Oostenrijkers nadat een puck rond het eigen doel werd verspeeld. Maar de puck eindigde in het zijnet. Ook deze powerplay voor Oranje eindigde zonder schoten op doel. Met nog een minuut te gaan mochten de Oostenrijkers weer op de powerplay. Eline Gabriele kreeg een high sticking penalty. Daarvoor ging Isabelle Schollaardt naar de strafbank. En weer de beste kans voor Oranje en die was shorthanded voor Bieke van Nes. Helaas miste zij van dichtbij het doel. De schoten verhouding in de tweede periode was achttien om drie in het voordeel van de Oostenrijkers.

Gaat het nog lukken in de derde periode?

De Oostenrijkers begonnen de eerste minuut in de laatste periode met een powerplay maar Nederland handelde dat prima af. Daarna was het eenrichtingsverkeer maar na zeven minuten was het Julie Zwarthoed die de Oostenrijkse goalie Selma Luggin in twee keer wist te passeren na een assist van Kayleigh Hamers en Savine Wielenga. De oude SDE connectie liet zich weer even zien.

lees verder onder de foto

Foto: Cor Machielsen

Na 52 minuten kon Nederland weer op de penalty kill. Hilde Huisman mocht weer de “Sin Bin” in. Dit keer voor hooking. In vergelijking met eerdere powerplays hoefde de Nederlandse goalie niet handelend op te treden. In de slotminuut was het billen knijpen maar een punt is behaald. Gaat het nog een extra puntje worden?

Overtime en shootouts

Halverwege de overtime gaf de scheidsrechter wel een tripping penalty tegen Nederland terwijl hij even daarvoor weigerde er een aan Nederland te geven. Maar de penalty kill deed zijn werk uitstekend. Dus kwam het aan op shootouts. Daarin was uiteindelijk Oostenrijk de gelukkige. In totaal kreeg Nederland 48 schoten te verwerken. Daarvan wist Eline Gabriele er dus 47 te stoppen. Mede dankzij haar hield Nederland een punt over aan deze wedstrijd. Nederland kwam tot elf schoten op het doel van Oostenrijk.

Na de wedstrijd spraken wij met Eline Gabriele, captain Savine Wielenga en de Oostenrijkse Anna Meixner.

Previous Sprong scratch Seattle verliest, Kings officieus naar play-off
Next Ruime nederlaag voor Nederland tegen Noorwegen