België met brons na nederlaag tegen IJsland

World Cup IIHF IJshockey

Op de laatste dag van het wereldkampioenschap IIHF DIV IIB ging het vooral of België wereldkampioen zou worden of het met minder genoegen moest nemen. Uiteindelijk werd het goud voor IJsland. Zilver voor Georgie en brons voor de Belgen.

Georgie – Mexico 5-0

Georgie kon na de overwinning op Mexico lekker achterover leunen en afwachten of het zilver of brons zou gaan worden. Twee goals voor Nikita Bukaya (CSK VVS Samara).

België – IJsland 2-3

In een volgepakte arena is het vooral aftasten na de puck drop. De eerste grote kans is na tien minuten spelen als België goalie Arne Waumans handelend moet optreden. Op een hard schot van een van de IJslandse aanvallers. Drie minuten voor het einde schiet Axel Orogan voor IJsland op de dwarsligger. Veertien seconden voor tijd kan Ben Coolen de Belgen op voorsprong schieten. Maar hij kan de puck niet langs goalie Johann Ragnarsson krijgen.

In de tweede periode zijn de Belgen de bovenliggende partij maar kunnen de kansen nog niet benutten, Na acht minuten bij een 2-op-1 slaan de Belgen toe. Op assist van Ben Coolen kan Jacques de Ceuster via de five hole scoren. Drie minuten konden de Belgen het goud ruiken maar verdediger Emiel Goris werd gedold door Axel Orogan en kon zo ook goalie Arne Waumans verslaan voor de 1-1. Im minuut 34 kreeg Belgie de mogelijkheid om de voorsprong te pakken met een twee minuten powerplay na een IJslandse tripping penalty. Genoeg kansen maar goalie Johann Ragnarsson kon maar niet gepasseerd worden. Drie minuten voor het einde van de tweede periode pakte IJsland de voorsprong. Van coast to coast ging Halldor Skulason en scoorde de 2-1. België claimde dat de puck in het net ging nadat het doel verschoven was maar de herhaling liet zien dat die bewering niet klopte.

Kan België nog voor een verassing zorgen in de derde periode?

Al in de eerste minuut van de derde periode verscheen Bryan Henry alleen voor de keeper maar hij kon niet profiteren van deze mogelijkheid. Het lukte de Belgen maar niet om de IJslandse goalie te passeren. De IJslandse forwards deden dat wel. Op de eerste beste powerplay voor IJsland was het wederom Axel Orogan die zijn tweede van de avond scoorde. Hij schoot keihard vanaf de blauwe lijn en liet Arne Waumans kansloos. De stand werd wat dragelijker toen Frank Neven met een one timer de aansluitingstreffer maakte in minuut 58. Neven werd verkozen tot beste verdediger van het toernooi.