Dames België wereldkampioen, mannen U18 pakken zilver


Foto: Kurt Tops

In week veertien speelde de dames van België hun wereldkampioenschap in Bulgarije en de Belgische mannen U18 speelde in week vijftien hun wereldkampioenschap in Turkije. Voor de dames werd het een succes met goud en promotie, en voor de U18 werd het zilver. Hierbij een terugblik van de beide IIHF toernooien.

LEES OOK: Minnesota en Washington naar play-offs

De Belgische dames moesten met drie teams in een dubbele competitie uit gaan maken wie er wereldkampioen werd en zou gaan promoveren. Het kader bestond vooral uit speelsters van Cold Play Sharks Mechelen aangevuld met speelsters van IHC Leuven, Liederkerke Lions, HYC Herentals, Haskey, Kortrijk Spurs, Smoke Eaters Geleen en Charleroi Red Roosters.

Klein katertje na verlies eerste wedstrijd

Tijdens de eerste wedstrijd was België stukken beter maar lukte het maar niet de Litouwse goalie makkelijk te passeren. Emilie Simonsen die speelt bij het Deense Aalborg wist 43 reddingen te maken. België kwam met 2-0 achter en in minuut 34 scoorde Femke Bosmans (Cold Play Sharks Mechelen) de aansluitingstreffer. In minuut 55 scoorde Anke Steeno (Cold Play Sharks Mechelen) de 2-2. Maar twee penalties achter elkaar voor Femke Bosmans en Renee de Wolf (Cold Play Sharks Mechelen) zorgde voor een 5-on-3 en daar profiteerde de Litouwers van met een powerplay goal door Klara Miuller (HC Klaipeda).

lees verder onder de foto

Foto: IIHF

Herstel in tweede wedstrijd

De Belgische dames herstelde zich van de kater van de eerste wedstrijd door Bulgarije met maar liefst 8-0 te verslaan. De Belgen hadden in deze wedstrijd 27 schoten op goal alleen vlogen er dit keer acht achter de Bulgaarse goalie. Lotte de Guchtenaere (Cold Play Sharks Mechelen) scoorde een hattrick.

De derde wedstrijd was een herhaling van wedstrijd een. En maakte de Litouwse goalie wederom 43 reddingen alleen werd ze nu wel acht keer gepasseerd. Vijf goals kwamen voor de rekening van twee dames. Lotte de Guchtenaere scoorde wederom een hattrick en Louise Paulissen (Smoke Eaters Geleen) scoorde twee goals.

Wereldkampioen in stijl

Deze wedstrijd waren de Belgen wederom de bovenliggende partij. Dertig schoten werden er gelost en er werd weer met 8-0 gewonnen. Anke Steeno scoorde een hattrick en Femke Bosmans prikte er twee achter de Bulgaarse goalie Karin Stankova (HC Varna). Wereldkampioen en promotie naar DIV IIB.

lees verder onder de foto

Foto: IIHF

België mannen U18 trappen af in Turkije

Net zoals bij de dames werd de eerste wedstrijd afgesloten met een klein katertje. IJsland was te sterk en won met 3-1. De enige Belgische goal werd gescoord door Quinten Levecque (Future Sharks Mechelen).

De tweede wedstrijd tegen het thuisland Turkije werd een 5-0 overwinning met een hattrick gescoord door Alain Maescalck (Mechelen Golden Sharks).

Tegen Mexico werd er flink uitgehaald door met 9-1 te winnen. Alain Maescalck en Tibo van Reeth (HYC Herentals) scoorde ieder twee goals. Goalie Stijn Raeymaekers (IHC Leuven) moest 24 reddingen maken want de Mexicanen hadden toch aardig wat schoten op het Belgische doel.

Gewoon de betere tegen de latere kampioen

IJsland en Chinese Taipei streden samen met de Belgen om de wereldtitel. In de onderlinge confrontatie met de Chinezen waren de Belgen duidelijk de bovenliggende partij. Met een dubbel aantal schoten op het doel werd er gewoon een prima overwinning behaald. In de eerste periode pakte de Belgen brutaal de leiding met 3-0 door twee goals van Tibo van Reeth en een door Warre Vanmontfort (IHC Leuven). Twee goals van Peng Mo zorgde weer voor spanning na de tweede periode. Maar het slotakko0rd kwam van Flavio Deverchin (Charleroi Red Roosters) die daarmee de Chinezen op hun rug legde.

lees verder onder de foto

Foto: IIHF

De slotwedstrijd voor onze zuiderburen was tegen Israel. Na veertig minuten stonden de Israëliërs met 1-0 voor maar België wist het te repareren in de laatste periode. Mede dankzij twee goals van Tebbe Peeters (Antwerp Phantoms) werd de achterstand omgezet naar een overwinning. Desalniettemin was het niet genoeg voor goud. Aangezien de wedstrijd tussen IJsland en Chinese Taipei niet naar overtime ging maar door Taipei werd gewonnen met 5-2 werden zij de wereldkampioen en kon België het zilver mee naar huis nemen.

Foto: IIHF
Previous Minnesota en Washington naar play-offs
Next Powerplay Georgie nekt België, IJsland kleineert Bulgarije