Powerplay Georgie nekt België, IJsland kleineert Bulgarije


World Cup IIHF IJshockey

Dag een van het wereldkampioenschap IIHF Div IIB is gestart in IJsland. De openingswedstrijd was IJsland tegen Bulgarije en de tweede van dag een was België tegen Georgie.

LEES OOK: Dames België wereldkampioen, mannen U18 pakken zilver

IJsland – Bulgarije 10-2

IJsland liet niets heel van Bulgarije. Na de eerste periode was de stand nog maar 2-1 in het voordeel van de IJslanders. Periode twee en drie waren duidelijk in het voordeel van het thuis team. Tien goals en maar een speler die er twee wist te maken. Robert Sigurdsson (Esja Reykjavik) was degene die de twee goals maakte. Maar liefst 56 keer werd de Bulgaarse goal onder vuur genomen.

België – Georgie 3-4

Coach Jeffrey van Iersel startte met Kevin van Looveren (HYC Herentals) in de goal. Al snel kunnen onze zuiderburen op de penalty kill als Jeffie Versin (Chiefs Leuven) de strafbank in moet om een tripping straf. Dat buitte Georgie uit. Vlak aan het eind van de powerplay scoren ze uit een rebound die Kevin van Looveren moest toestaan. Nikita Bukiya (Ice Knights Tbilisi) scoorde de 1-0. Na acht minuten mochten de Belgen op de powerplay na een straf voor boarding. Een mooie opgezette powerplay eindigde bij Dries Blockx (Chiefs Leuven) die op aangeven van teammaat Alec James (Chiefs Leuven) zijn eerste internationale goal scoorde. Nog geen dikke minuut later was het ook al 2-1. Wederom op de powerplay was het dit keer Bryan Henry (Liège Bulldogs) die een schot vanaf de blauwe lijn door Yoren de Smet (Liege Bulldogs) van richting veranderde.

Ook de 2-2 was wederom een powerplay goal. Een schot wat er eigenlijk nooit in kan vanaf de hoek waarvan werd geschoten eindigde toch achter Kevin van Looveren in het net. Alexander Kireev (Ice Knights Tbilisi) schoot via de goalie de puck binnen. Georgie kwam nog op voorsprong 23 seconden voor het einde van de eerste periode. Bij een 5-on-3 haalde Ivan Karelin (Mimino Bakuriani) halverwege de attacking zone keihard uit. België goalie Kevin van Looveren heeft de puck nooit zien aankomen. Maar het betekende wel de 3-2 voorsprong voor de Georgiërs.

Blijf uit de Sin Bin!

Halverwege de tweede periode moest Belgie weer op de penalty kill. Jacques de Ceuster (HYC Herentals) moest met een roughing penalty de strafbank in. Gelukkig lukte het om nu wel het net droog te houden. Een minuut na de penalty kill scoorde de Belgen toch de verdiende gelijkmaker. Een mooie breedte pass van Sam Verelst (Hamburg Crocodiles) op de geheel vrijstaande Yves de Smet die met een one timer Georgie goalie Mikhail Fofanov kansloos liet.

Ook in de derde periode moesten de Belgen weer de penalty box in. Eerst was het Andy Kolodziejczyk (Liege Bulldogs) met een slashing call en tien minuten voor tijd mocht Jeffie Versin voor de tweede keer gaan zitten. Dit keer voor een high sticking. De vierde powerplay goal door Georgie werd gescoord. Andrey Romanov (Firey Crusaders Tbilisi) scoorde de vierde powerplay goal van afstand met een hard schot. Belgie kreeg ook nog een powerplay in de slotfase maar kon geen potten meer breken. Met nog twee minuten te gaan ging Belgiê met een empty net spelen om zo een extra aanvaller te hebben. Ook dat leverde niets nop. Al met al een valse start voor onze zuiderburen op de eerste dag van dit wereldkampioenschap.

 

Previous Dames België wereldkampioen, mannen U18 pakken zilver
Next Sprong scoort, Vegas verliest, Vancouver houdt hoop levend