Canada pakt wereldtitel in overtime tegen Finland, Amerika pakt brons


De laatste dag alweer van het wereldkampioenschap in Riga. De dag van goud, zilver en brons en lege handen als je vierde wordt. De Duitsers konden het een periode bijbenen maar in de tweede werd het ruim verslagen door Amerika. Canada kwam twee keer achter maar scoorde twee keer de gelijkmaker en in de overtime werden de Finnen verslagen.

U.S.A. – Duitsland 6-1

De eerste periode kan gekenmerkt worden door de vier minuten powerplay voor de Duitsers na een high sticking penalty voor Dallas Star rookie Jason Robertson. In de allerlaatste seconde van die penalty verloor Thomas Seider een duel van L.A. King Christian Wolanin die op een uitbraak alleen op de Duitse goalie Felix Bruckmann kon afgaan en hem met een hand aan de stick passeerde glove side in de verre hoek. De Duitsers hadden in de eerste periode mede dankzij de vier minuten powerplay een schotenverhouding van tien om zeven.

Amerika geeft gas in tweede periode

In de tweede periode werd het verschil gemaakt door de Amerikanen. Vier goals in zes minuten was voldoende om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Ondanks dat de Duitsers nog een vijf minuten powerplay kregen met zelfs twee volle minuten vijf op drie konden ze niet scoren. Dat gebeurde pas in de vijftigste minuut. Dominik Bittner scoorde de eretreffer. Maar 25 seconden later zette USA de eindstand op het bord via San Jose Shark Ryan Donato. Brons voor de Canadezen en lege handen voor de Duitsers.

Tekst gaat verder onder de video

Finland – Canada 2-3 OT

De Finnen kwamen in de eerste periode op voorsprong op de powerplay terwijl het geen powerplay had moeten zijn. Nick Paul kreeg een high sticking penalty terwijl hij de schouder raakte. Frustratie bij de Canadezen en dat was duidelijk te merken. Één seconde na de penalty kreeg men de puck niet uit het vak. Vanaf de blauwe lijn werd er op de goal geschoten en geheel vrijstaand kwam de puck terecht bij Mikael Ruohomaa en die scoorde zijn eerste goal van het toernooi. Ondanks drie penalties tegen kwam Canada tot acht schoten evenals Finland.

Blijkbaar hadden de scheidsrechters wat beelden teruggezien over de foute penalty waarbij de Finnen op voorsprong kwamen want in de eerste drie minuten van de tweede periode kregen de Finnen twee penalties. En Canada sloeg terug. Op de powerplay was het Anaheim Duck Maxime Comtois die een rebound op een schot van Ottawa Senator Connor Brown binnen kon schuiven in de lege hoek. De Canadezen kwamen zelfs op voorsprong in minuut 36 maar die werd afgekeurd na een coaching challenge voor off-side.

De Finnen pakte weer de voorsprong in de derde periode na vijf minuten. Een one timer van Petteri Lindbohm  vloog binnen omdat het zicht van de Canadese goalie Arizona Coyotes Darcy Kuemper werd gehinderd. In minuut 52 kreeg Finland een penalty voor tripping. Canada zei dank je wel en scoorde via twee Anaheim Ducks spelers de gelijkmaker. Op assist van Maxime Comtois kon captain Adam Henrique binnen tikken.

Golden goal in overtime

Beide teams kregen drie grote kansen maar beide goalies capituleerden nog niet. Bij de vierde poging van Canada was het raak. Een face-off in het verdedigingsvak werd gewonnen door Finland, maar de puck werd verspeeld en Canada brak uit met een twee op een door de Ottawa Senators spelers Nick Paul en Connor Brown. Ze speelden het prima uit en op een een twee werd de Finse goalie op het verkeerde been gezet en kon Nick Paul de game winning goal scoren. Canada is het eerste team wat na een start met drie verliespartijen toch wereldkampioen werd. Volgend jaar is het WK in Finland.

 

Previous Tampa Bay wint na krankzinnige periode, New York klopt Boston
Next Vegas overpowert Colorado, Montreal op drempel van halve finale