Duitsland na thriller door, Canada in overtime langs Rusland


World Cup IIHF IJshockey

De dag van de kwartfinales op het wereldkampioenschap in Riga. Duitsland versloeg met shootouts de Zwitsers die een 2-0 voorsprong verspeelde. Amerika had geen al te grote moeite met de Slowaken. De Finnen wonnen in reguliere speeltijd nipt van de Tsjechen. En Canada, dat met geluk vierde werd verslaat, de Russen in overtime. Terug calculerend de vier van groep B verslaan de vier van groep A.

Lees ook: Colorado wint ook tweede wedstrijd

U.S.A. – Slowakije 6-1

Al na de eerste periode stond er een 3-0 op het scorebord. Na zestig minuten was het 6-1 geworden. Twee goals ieder voor New York Ranger Colin Blackwell en Arizona Coyotes Conor Garland. En met de uitslag lijkt het alsof Slowakije niets in te brengen had maar de schoten op doel verhouding was maar vijf schoten verschil. Amerika 33 Slowakije 28. Alleen L.A. Kings goalie Calvin Petersen was te lastig te passeren voor Slowakije.

tekst gaat verder onder de video

Zwitserland – Duitsland 2-3 SO

De burenruzie eindigde al voor de zevende keer op rij in een WK in een one goal game. Laat in de eerste periode scoorden de Zwitsers de 1-0 waarbij de Duitse goalie Mathias Niederberger in de korte hoek glove side werd gepasseerd na een perfect cross pass van Santeri Alatalo op Ramon Untersander. Na 33 minuten werd het even slikken voor de Duitsers toen de Zwitsers op 2-0 kwamen. Fabrice Herzog kon van dichtbij de puck binnen schuiven. Maar zoals men weet van Duitsers die stoppen pas na de laatste fluit. In minuut 38 was het New York Islander Tom Kuhnhackl die de aansluitingstreffer achter de Zwitserse goalie Leonardo Genoni schoot vanuit een derde rebound.

De druk van de Duitsers werd meer in meer in de laatste periode. Maar de Zwitserse verdediging hield stand tot aan de laatste veertig seconden. De Duitse goalie was van het ijs en met de extra man lukte het. Edmonton Oiler Dominik Kahun kreeg de puck naast de goal en probeerde de puck binnen te schuiven, maar goalie Leonardo Genoni kon de puck niet klemmen en die kwam rond de cirkel terecht bij Leon Gawanka en die haalde snoeihard uit met een one timer. Tijdens de tien minuten overtime kwamen beide teams tot vier schoten op doel, maar beide goalies hielden de netten droog. De shootouts werd door Marcel Noebels voor Duitsland gewonnen met de Forsberg move.

tekst gaat verder onder de video

Finland – Tsjechie 1-0

Een one goal game, beide teams goed verdedigend en beide goalies uitstekend. Echter wistten de Finnen een gaatje te vinden bij de Tjechische goalie Simon Hrubec. In minuut 33, op een schot van Liro Pakarinen wist Jere Innala de game winner te scoren vanuit de rebound. De derde periode betekende aanvallen voor de Tsjechen die aan het stormen waren op de goal van de Finse goalie Jussi Olkinuora maar hij behield zijn shutout door alle elf schoten te stoppen. In totaal stopte hij er 28.

tekst gaat verder onder de video

Rusland – Canada 1-2 OT

De Canadezen die met mazzel door gingen naar de kwartfinales zouden geen kans hebben tegen groepswinnaar Rusland. Het liep even anders. Al was het nipt. Rusland pakte de 1-0 voorsprong in minuut 34 doordat Washington Capitals Dmitri Orlov met een prachtige schijnbeweging Canada goalie Darcy Kuemper van de Arizona Coyotes naar de grond kreeg en hij de puck teruglegde op Evgenij Timkin die hoog binnen schoot. Een discutabele powerplay voor de Canadezen zorgde in minuut 45 voor de 1-1. Connor Brown van de Ottawa Senators legde de puck breed en captain Adam Henrique van de Anaheim Ducks kon de puck zo over de schouder van de Russische goalie Florida Panthers Sergei Bobrovsky binnen tikken.

In de overtime kwam na twee minuten Canada op snelheid door Detroit Red Wing Troy Stecher zette met een prachtige deke wat Russen op het verkeerde been en gaf een pass op Andrew Magiapane van de Calgary Flames en dat betekende halve finale.

tekst gaat verder onder de video

Halve finales

Zaterdag 5 juni worden de twee halve finales gespeeld.
13:15 uur U.S.A. – Canada
17:15 uur Finland – Duitsland

Previous Montreal blijft op stoom, Colorado en Vegas bieden spektakel
Next Boston en Carolina winnen heerlijke play-off duels in overtime