Canada door dankzij zege Duitsland, Rusland en Amerika groepswinnaars


World Cup IIHF IJshockey

Dag twaalf van het wereldkampioenschap in Riga. De dag des oordeels. Wie gaan de kwartfinales spelen? Welk land gaat naar huis? Wie wordt groepswinnaar? Zwitserland was bovendien al zeker van de kwartfinales. Het ging er alleen om werden ze eerste of tweede in groep A? Ze wonnen van de Britten. Rusland versloeg de Wit-Russen en de Russen werden zo groepswinnaar. Tsjechië versloeg de buurman Slowakije en werd derde terwijl de Slowaken de vierde plek innemen. De Finnen wonnen niet in reguliere speeltijd van de Canadezen zodat Amerika groepswinnaar werd in groep B. Canada eindigt vierde doordat Duitsland de Letten versloegen en zo werd Duitsland derde.

LEES OOK: Toronto Maple Leafs weer uitgeschakeld in eerste ronde

Zwitserland – Groot Brittanië 6-3

De Zwitsers stonden na veertig minuten al op 6-2. Desalniettemin werden in de derde periode beide goalies vervangen en wisten de Britten nog een keer te scoren via Brendan Connolly. De Britten pakten bovendien vier punten in groep A.

tekst gaat verder onder de video

Canada – Finland 2-3 SO

De Canadezen mochten niet verliezen in reguliere speeltijd. Brandon Pirri van de Chicago Blackhawks opende de score na anderhalve minuut. Hij kon vanaf de cirkel uithalen. De Finnen deden hetzelfde in de tweede periode na een dikke minuut werd de 1-1 op het bord gezet door Arttu Ruotsalainen. Hij versloeg Arizona Coyotes goalie Darcy Kuemper van afstand. Halverwege de wedstrijd pakten de Canadezen weer de voorsprong toen op de powerplay Anaheim Ducks Maxime Comtois een rebound van dichtbij binnen kon tikken. Vier minuten voor het einde van de wedstrijd was het wederom Arttu Ruotsalainen die de gelijkmaker scoorde. In overtime waren de beste kansen voor de Finnen maar ze kwamen niet voorbij Darcy Kuemper. Dat lukte wel in de shootouts. De Finnen scoorde er drie en de Canadezen twee. En het was de man of the match Arttu Ruotsalainen die de beslissende game winning shootout scoorde.

tekst gaat verder onder de video

Slowakije – Tsjechië 3-7

De Slowaken stonden voor deze wedstrijd derde in de groep met twee punten voorsprong. Na deze wedstrijd stonden ze vierde en waren de Tsjechen derde geworden. Na veertig minuten stond het al 4-1 voor Tsjechië. De overwinning voor de Tsjechen is eigenlijk nooit in gevaar geweest. Nadat men een 2-0 voorsprong pakte in de eerste periode.

tekst gaat verder onder de video

Italië – United States 2-4

De Finnen hadden niet gewonnen in reguliere speeltijd en daardoor kon Amerika groepswinnaar worden. En dat deden ze. Twee goals van San Jose Shark Kevin Lablanc en twee van Arizona Coyotes Conor Garland zorgde voor de winst. De Italianen mogen terug naar huis met zero points. Op het songfestival deden de Italianen het beter.

tekst gaat verder onder de video

Rusland – Wit Rusland 6-0

Eigenlijk was na vijf minuten de wedstrijd al over. Toen stond het al 2-0 voor de Russen en de Wit-Russische goalie werd al gewisseld. Nog voor het einde van de eerste periode al 5-0. In de derde periode werd er nog een keer gescoord door de Russen. Vanuit de eerste lijn waren er twee spelers die drie punten scoorden. Van Calgary Flames was het Nikita Nesterov (2G, 1A) en Columbus Blue Jackets Mikhail Grigorenko met (1G, 2A).

tekst gaat verder onder de video

Duitsland – Letland 2-1

Het werd geen zoals je wel eens in het voetbal ziet een gentlemens agreement. Want als beide teams na reguliere speeltijd hadden gelijk gespeeld waren ze samen doorgegaan en was Canada naar huis gestuurd. Omdat de Duitsers furieus begonnen en na zes minuten stond er al 2-0 op het scorebord. John-Jason Peterka en Marcel Noebels versloegen de Letse goalie Janis Kalnins. Na vijf minuten scoorde de Letten de aansluitingstreffer in de tweede periode. Aanvaller Rodrigo Abols versloeg de Duitse goalie Mathias Niederberger. In de derde periode kregen de Letten nog twee powerplays maar ook die mochten niet baten. Derhalve werd Duitsland derde en de Letten zijn uitgeschakeld in hun eigen land.

tekst gaat verder onder de video

Eindstand groep A:
1. Rusland
2. Zwitserland
3. Tsjechië
4. Slowakije
5. Zweden
6. Denemarken
7. Wit-Ruslan
8. Groot-Brittannië

Eindstand groep B:
1. Amerika
2. Finland
3. Duitsland
4. Canada
5. Kazachstan
6. Letland
7. Noorwegen
8. Italië

Kwartfinales:
1. USA – Slowakije
2. Finland – Tsjechië
3. Rusland – Canada
4. Zwitserland – Duitsland

Previous Toronto vliegt er wéér in eerste ronde uit, New York slaat terug
Next Tampa Bay sneakt langs Carolina en pakt 2-0 voorsprong