Denemarken en Zweden uitgeschakeld, Duitsland, Kazachstan, Letland en Canada strijden voor twee plekken


World Cup IIHF IJshockey

Dag elf alweer van het wereldkampioenschap in Riga. Vier wedstrijden en verlies of winst betekend naar huis of naar de kwartfinales. Denemarken verloor in overtime van Tsjechië en kan naar huis. Duitsland had ruim twee keer zoveel schoten als de Amerikanen maar verloren desondanks en moeten vandaag tegen Letland vol aan de bak. Kazachstan verloor van de uitgeschakelde Noren en is afhankelijk wat Duitsland en Canada gaan doen. Rusland schakelde Zweden uit via shootouts.

Lees ook: Colorado sloopt Vegas

Tsjechië – Denemarken 2-1 SO

De Denen hadden moeten winnen om kans te blijven houden op de kwartfinales. Maar met dertien schoten op doel win je zelden een wedstrijd. Toch stond er na veertig minuten een 1-0 voorsprong op het bord door een powerplay goal in de derde minuut van Nicklas Jensen. Pas in minuut 45 konden de Tsjechen de gelijkmaker produceren. Chicago Blackhawk Dominik Kubalik scoorde. De game winning shootout kwam van New York Ranger Filip Chytil.

United States – Duitsland 2-0

De Duitsers balen want de Amerikaanse goalie van de L.A. Kings Calvin Petersen stopte alle 33 schoten en pakte zo een shutout. Pas laat in de tweede periode sloeg Jason Robertson van de Dallas Stars toe op de powerplay. Vanuit de rebound kon hij de Duitse goalie Felix Bruckman passeren. Pas in de allerlaatste minuut werd de eindstand bepaald op 2-0 door een empty netter van New York Ranger Colin Blackwell.

Rusland – Zweden 3-2 SO

Heel lang hield Zweden het vol na een 1-0 voorsprong op de powerplay in de achtste minuut. De goal werd gescoord door Jesper Froden. Pas in minuut 52 wisten de Russen te scoren. Al deden ze dat zelfs twee keer binnen zestien seconden. Anton Slepyshev en Alexander Barabanov zorgde voor de 2-1 voorsprong. Buffalo Sabres Victor Olofsson scoorde in minuut 56 de gelijkmaker. Tijdens de overtime hielden de Zweden drie volle minuten puck bezit maar konden de Russische goalie niet passeren. Tijdens de shootouts scoorde St. Louis Blues Vladimir Tarasenko in zijn eerste duel meteen de game winner en daarmee schakelde hij de Zweden uit.

Noorwegen – Kazachstan 3-1

Kazachstan hoefde maar te winnen en dan waren ze zeker van de kwartfinale. Maar tegen de reeds uitgeschakelde Noren ging het toch mis. De Kazachstanen pakte de voorsprong in de eerste periode via Dmitri Shevchenko maar drie unanswered goals van Noorwegen betekend dat ze nu afhankelijk zijn van Duitsland doet tegen Letland en Canada tegen Finland.

Previous Colorado sabelt Vegas hardhandig neer, Tampa Bay dondert langs Carolina
Next Toronto vliegt er wéér in eerste ronde uit, New York slaat terug