USA verslaat Canada, Rusland en Duitsland koplopers


World Cup IIHF IJshockey

Wederom zes wedstrijden, waarbij opnieuw geschiedenis werd geschreven. Wit-Rusland versloeg voor het eerst in de historie Zweden. Kazachstan versloeg de wereldkampioen Finland in de shootouts. Slowakije won nipt van de Engelsen. Noorwegen versloeg de Italianen. Canada verloor voor de tweede keer, dit keer van buurland Amerika en Zwitserland versloeg Denemarken.

Lees ook: Daniel Sprong had nooit gescratched mogen worden

Groot Brittanië – Slowakije 1-2

Wederom was de goalie van Engeland de beste. Ben Bowns stopte 40 van de 41 schoten. Binnen 25 seconden lag de eerste puck in het doel van de Engelsen. Marek Hvirik verraste de goalie na een turnover vlak bij de goal. De Engelsen wisten te scoren aan het begin van de tweede periode. Brett Perlini schoot op de goalie Julius Hudacek en in de rebound wist Liam Kirk te scoren. Toch kon men daar niet lang van nagenieten want twee minuten later was er een drie op een maar Robert Lantosi passte de puck niet maat schoot hem hoog in de verre hoek. Dus na 22 minuten stond de eindstand al op het scorebord.

Noorwegen – Italië 4-1

Een hattrick voor de Noor Mathias Trettenes die in iedere periode een goal wist te scoren. De andere Noorse goal kwam van Mats Roseli Olsen. De Italianen wisten nog de eretreffer te maken in minuut 53 door Daniel Frank.

Zweden – Wit Rusland 0-1

Een shutout voor goalie Danny Taylor van Wit Rusland. Hij wist alle 32 schoten van de Zweden te stoppen. In de derde periode sloegen de Wit Russen toe. Binnen een halve minuut lag de puck achter de Zweedse goalie Adam Reideborn. Een schot van Stanislav Lopachuk kwam terecht naast de goal bij Mihail Stefanovich en die zorgde dat de puck bij German Nesterov terecht kwam en hij kon de hoek uitzoeken. De Zweden probeerde nog alles om de gelijkmaker te scoren maar Danny Taylor wilde van geen wijken weten. En zo versloeg Wit Rusland voor het eerst in de historie Zweden op een WK.

Kazachstan – Finland 2-1 SO

De Finnen schoten in 65 minuten maar liefst 51 keer op de goal van Nikita Boyarkin en hij redde op vijftig schoten. Hij werd in minuut 33 gepasseerd door Anton Lundell. Twee minuten later pakte Petri Kontiola een hooking penalty voor de Finnen. Dat werd afgestraft door Kirill Panyukov. Daarna werd het nog een half uur tegenhouden voor de Kazachstanen. Zij hielden stand en sloegen weer in de shooutouts toe. Roman Starchenko scoorde de game winning shootout.

Denemarken – Zwitserland 0-1

Dat deze wedstrijd in 0-1 is geëindigd is opmerkelijk. De Denen hebben in zestig minuten maar vier! keer op de goal van de Zwitserse goalie Reto Berra geschoten. Hij wist ze alle vier te stoppen en pakte dus een shutout. De enige goal van de wedstrijd viel in de dertiende minuut waarbij het Timo Meier was die de trekker overhaalde. De Zwitsers wisten dertig keer op de goal van de Deense goalie Sebastian Dahm te schieten maar hij capituleerde maar een maal.

Canada – United States 1-5

Na 112 minuten weten de Canadezen eindelijk te scoren op het WK. Toen stonden de Amerikanen al met 4-0 voor. De Amerikaanse goalie Anthony Stolarz van de Anaheim Ducks moest na vijf minuten al naar de kant toen zijn voet klem kwam te zitten tussen de paal en zijn eigen lichaam. Hij werd vervangen door Jake Oettinger van de Dallas Stars. De 1-0 kwam op naam van Jason Robertson eveneens van de Stars.

In de tweede periode maakte USA het grote verschil. Een goal van Adam Clendening van de Blue Jackets en twee van L.A. Kings Trevor Moore zorgde ervoor dat de Canadese goalie Darcy Kuemper vervangen werd aan het begin van de derde periode door zijn clubgenoot bij de Arizona Coyotes Aiden Hill. Maxime Comtois van de Anaheim Ducks scoorde dus in minuut 52 voor de Canadezen waarbij de eindstand werd bepaald door New Jersey Devil Matt Tennyson met de 5-1. Het zou zo maar kunnen dat Canada de kwartfinales gaat mislopen.

Previous 'Daniel Sprong had nooit gescratched mogen worden'
Next Opnieuw vroege exit voor Washington, sensationele avond in Winnipeg