‘Daniel Sprong had nooit gescratched mogen worden’


Daniel Sprong

Washington Capitals speelt vannacht om 1:00 uur Nederlandse tijd het vijfde duel in de serie tegen Boston Bruins. De Caps kijken eliminatie in de ogen nu de ploeg op een 3-1 achterstand staat. Voor de derde keer op rij dreigt een exit in de eerste ronde. Eén ding valt op in de Amerikaanse media én vooral de fanbase van Washington: niemand begrijpt de scratches van Daniel Sprong in duel drie en vier.

Lees ook: Vegas en Tampa Bay op drempel van de tweede ronde

SPRONG: NIET ANONIEM MEER

Dat onze landgenoot de ogen op zich weet gericht heeft alles te maken met zijn formidabele regular season. Tegen alle verwachtingen in wellicht stond hij in 42 duels van de 56 op het ijs voor de ploeg van Laviolette. Hij sprong in de gaten van Tom Wilson (schorsing) en -meest in het oog springend- verving zonder problemen Alex Ovechkin in de slotfase van het seizoen.

Lees verder onder de tweet

OFFENSIEVE KRACHT ONGEKEND

Dat de play-off serie tegen Boston een spannende zou worden, stond op voorhand wel vast. Voordat de puck op het ijs kletterde in het eerste duel? Gingen de voorgaande negen duels met een verschil van één goal op de wedstrijdsheet. Beide ploegen trokken die lijn voort in de eerste drie duels, die allen in overtime beslist moesten worden. Een record van twaalf play-off duels op rij met één goal verschil

Lees verder onder de foto

Sprong Capitals IJshockey

Sprong stond in de eerste twee duels op het ijs voor Washington. Op de derde lijn met TJ Oshie en Tom Wilson. Daarbij opgemerkt dat Oshie de center-positie van Lars Eller opvulde, die nog met een blessure ontbrak.

De Nederlander pikte direct een assist op in het eerste duel. Hij noteerde 9:12 en 8:48 aan ijstijd in de twee duels die hij speelde. Toegegeven, niet veel. Maar dat heeft ook alles te maken met de power lines die Boston op het ijs kan zetten.

Sprong liet zich in die summiere speeltijd aanvallend gelden. Kwam hij in het eerste duel nog tot twee schoten. In de tweede match-up (4-3 overtime winst Boston) schoot hij vijf keer op het doel van Tuukka Rask. Alleen Anthony Mantha schoot meer op doel (7x), maar die deed dat in 17:02 TOI.

ONBEGRIJPELIJKE KEUZE VOOR DANIEL CARR

Peter Laviolette verraste vriend en vijand door in het derde duel van Daniel Carr te kiezen. De 29-jarige winger kan nou niet bepaald bogen op een succesvolle carriere. De trainer kent hem van zijn periode bij Nashville. Maar Laviolette deed ook in Music City niet vaak een beroep op hem. Slechts elf keer. Dit seizoen mocht Carr maar zes keer opdraven. Hij noteerde welgeteld één assist.

Lees verder onder de statistiekenCarr Stats

De reactie van Washington Post journalist Samantha Pell sprak boekdelen. De beat writer van de Post zag tot haar verbazing dat de Nederlander in de morning skate bij ‘de extra’s’ schaatste en Carr in de lijnen trainde.

Lees verder onder de tweet

Die avond werd duidelijk dat Sprong op de tribune plaats moest nemen. Het maakte een storm van kritiek los bij de achterban.

Lees verder onder de tweets

Washington verloor, na een blunder van Samsonov achter het eigen doel, in double overtime. Vervanger Carr? Kreeg in 86 minuten speeltijd slechts 10:33 minuten ijstijd. Hij was onzichtbaar, noteerde één schot op doel en pakte in de slotperiode een domme straf. Geen geslaagd experiment dus van Laviolette.

Laviolette kreeg de hoon over zich heen, toen hij in de morning presser na de nederlaag zei “I think Carrsie played a pretty good game. His line was effective. They went in the offensive zone. Create some chances. Get in there. Stay in there.” Welke wedstrijd Laviolette dan had gekeken, wist niemand.

Lees verder onder de tweet

TOP-6 WASHINGTON MATIG

Het grootste pijnpunt in deze serie voor Washington is het povere optreden van de top-6 aanvalslijnen. Vooral wanneer het gaat om 5-on-5 plays. De Capitals scoorden in vier duels in totaal negen keer. Slechts bij één van de negen treffers, van verdediger Brenden Dillon in het eerste duel, stonden Ovechkin en Mantha op het ijs.

Lees verder onder de foto

Sprong IJshockey

De vierde lijn, de Dowd lijn, legde er vier tegen de touwen (2x Dowd, 2x Hathaway) tijdens 5-on-5 en Tom Wilson (met assist van Sprong) deed dat vanuit lijn drie. Ja, Alex Ovechkin en TJ Oshie scoorden in de serie. Maar deze goals kwamen allemaal vanuit de power play.

DUEL VIER: VOOR HET EERST COMPLEET

In het vierde duel was Washington voor het eerst compleet. Compleet in de zin dat er, afgezien van goalie Vanecek, geen blessures waren. Dat Carr niet zou spelen, dat stond wel vast. De ogen waren gericht op Daniel Sprong. Hij zou toch wel terugkomen? Het antwoord werd opnieuw een keiharde ‘nee’. De Nederlander was trouwens die ochtend al 20 minuten eerder op het ijs dan de rest van zijn ploegmakkers. Om extra te trainen op schotkracht.

Lees verder onder de foto

Sprong TDG

Maar voor wie moest Sprong dan gaan spelen, als de ‘regulars’ er allemaal waren? Michael Raffl? Raffl werd in het slot van de trade deadline gehaald, kwam pas laat in het seizoen het ijs op na een blessure. Maar eerlijk is eerlijk: die doet het goed en brengt in defensief opzicht voldoende body. Iets wat nodig is tegen Boston.

Aan de linkerkant speelt Conor Sheary. De winger kreeg een nieuw contract, een flinke upgrade. Plat gezegd heeft niemand hem daarna meer gezien, ook niet in de play-offs. De winger speelde in vier duels 59:02 en noteerde daarin slechts twee schoten op doel. De plus minus van -/-3 is ook niet imponerend te noemen.

Lees verder onder de tweet

SPRONG TERUG IN DE LINE-UP

Laviolette lijkt vannacht niet om Sprong heen te kunnen. Toegegeven, onze landgenoot is niet (in zijn eentje) het antwoord om de Bruins te verslaan. Daarvoor is het aanvalsspel van de Boston in deze serie veel dynamischer. Maar met een falende top-6, een slecht presterende power play én een niet zichtbare Sheary, kan onze landgenoot de offensieve kracht bij Washington brengen die (zeker) vanavond zo hard nodig is om nog kans te houden in deze serie.

Lees verder onder de tweet

Laviolette zal de druk voelen om Sprong niet opnieuw te passeren. Hij kan ook niet anders. En dus zullen de aanvalslijnen er vanavond in het vijfde duel als volgt uitzien (niet bevestigd, maar eigen inzicht):

Ovechkin – Kuznetsov – Wilson
Mantha – Backstrom – Oshie
Sprong – Eller – Raffl
Hagelin – Dowd – Hataway

Misschien zal Sprong voor Raffl spelen, dat kan. Of  op een andere lijn (wellicht lijn twee), maar spelen zal hij. Game on.

Previous Vegas en Tampa Bay slaan toe, New York en Toronto slaan terug
Next USA verslaat Canada, Rusland en Duitsland koplopers