Denemarken schrijft geschiedenis, Zwitserland verslaat Tsjechië


World Cup IIHF IJshockey

Maar liefst zes wedstrijden op de zaterdag in Riga voor het WK. Denemarken wint voor het eerst van Zweden sinds het WK bestaat. Duitsland wint ook zijn tweede wedstrijd. De Russen spelen met de Engelsen. Amerika komt niet voorbij de Finnen en versloegen de Zwitser Tsjechië terwijl het thuisland Letland de overwinning tegen Canada maar half door kan zetten tegen Kazachstan waarbij ze na penalties verloren.

Denemarken – Zweden 4-3

Voor het eerst in de geschiedenis weet Denemarken op een WK Zweden te verslaan. Na de eerste periode was het nog 0-0 maar in de tweede werd er vijf keer gescoord. Oud Winnipeg Jets Carl Klingberg opende de score voor de Zweden. Hij ontving de puck in het midden van het aanvalsvak en kon geheel ongehinderd de score openen. De gelijkmaker voor Denemarken viel door een van richting verandert schot. Het schot van Julian Jakobsen werd van richting veranderd door Nicklas Jensen die bij Jokerit in de KHL speelt.

Zweden pakte weer de voorsprong door een goal van Henrik Tommernes maar twee goals in de laatste twee minuten zorgde voor de voorsprong van 3-2 na veertig minuten voor de Denen.  Wederom Nicklas Jensen en Emil Lojborg Kristensen. Na de laatste pauze was het wederom Jensen met zijn derde goal. Op de powerplay versloeg hij de Zweedse goalie Sebastian Dahm short side. In de vijftigste minuut scoorde Carl Klingberg met zijn tweede de aansluitingstreffer. De Denen hielden goed stand in de laatste tien minuten en schreven geschiedenis voor de Denen.

Noorwegen – Duitsland 1-5

Back to back versloegen de Duitsers, de Noren, na hun eerste overwinning op vrijdagavond tegen de Italianen. De Duitsers namen eerst een 4-0 voorsprong waarna Emil Lilleberg de eretreffer voor de Noren wist te scoren. In de derde periode zette Lean Bergman van de San Jose Sharks de eindstand op het bord met 5-1. Bij de Duitsers waren er twee spelers die twee punten pakte. Marcel Noebels (2A) en Lukas Reichel (1G, 1A).

Groot Brittanië – Rusland 1-7

Dat de Russen winnen met maar zeven goals op 42 schoten is te danken aan de Engelse goalie Jackson Whistle. De Russen hebben een hele competitie achter de rug in de KHL terweil de Engelse Elite League werd gecanceld. Na de eerste periode stond het al 4-1 voor de Russen en leek een monsterscore in de maak. In de tweede werd het slechts 1-0. In de derde periode scoorden de Russen nog twee keer. Een powerplay van Andrei Kuzmenko en de captain van Rusland Anton Slepyshev. Al werd die goal pas goedgekeurd na een video check. De scheidsrechter achter de goal dacht dat hij de lat raakte. Anton Burdasov scoorde vandaag drie punten. (2G,1A).

Finland – United States 2-1

Wereldkampioen Finland en de Amerikanen speelden veertig minuten 0-0 hockey in de eerste en derde periode. In de tweede periode vielen alle drie de goals. De Finnen kwamen op een 1-0 voorsprong doordat een schot van Atte Ohtamaa van richting werd veranderd door de stick van Brian Boyle. De Finnen kwamen zelfs op 2-0 Liro Pakarinen van Jokerit scoorde niet zelf maar kwam wel op zijn naam nadat de puck door de Amerikaanse goalie Calvin Petersen van de L.A. Kings met zijn schaats in de goal werd geschoven. De 2-1 viel kort daarna toen op de powerplay San Jose Sharks rookie Jason Robertson op de breakaway keeper Jussi Olkinuora kon verrassen via de five hole.

Tsjechië – Zwitserland 2-5

Van de zeven goals in deze wedstrijd werden er vijf gescoord met een man meer situatie. De Tsjechen opende de score via New York Rangers Filip Chytil. Nog voor het einde van de eerste periode werd de gelijkmaker gescoord door Gregory Hofmann. De Zwitsers maakte het verschil nog groter met twee goals in de tweede periode. San Jose Shark Timo Meier en Tristan Scherwey brachten de stand naar 1-3. Na de laatste break waren het weer de Zwitsers die twee keer scoorde en de Tsjechen wisten er een te maken zodat de eindstand 2-5 werd.

Letland – Kazachstan 2-3 SO

Na zestig minuten was de stand 2-2. Tijdens de overtime waren de beste kansen voor Kazachstan maar de Letse Columbus Blue Jackets goalie Matiss Kivlenieks pakte alle vijf de schoten van de Kazachstanen. Het kwam dus aan op de penalties. Pas in de achtste ronde viel de beslissing. Kazaak Alexei Maklyukov van Barys Nur Sultan scoorde een penalty terwijl daarna Richards Bukarts van Dinamo Riga miste.

Previous Wanvertoning Washington in Boston, Colorado in een zetel
Next Vegas en Tampa Bay slaan toe, New York en Toronto slaan terug