Droomfinale wordt werkelijkheid Canada vs USA


De World Juniors krijgen hun droomfinale. Canada tegen de USA. De wedstrijd om plaats drie zal gaan tussen Finland en Rusland.

Rusland – Canada 0-5

Vladimir Poetin fervent aanhanger van het ijshockey zal zich verslikt hebben in zijn kaviaar afgelopen nacht na het kijken van de halve finale op de World Juniors van Rusland tegen Canada. Na de eerste periode stond er al 0-3 op het bord. Waren de Canadezen dan zoveel beter dan de Russen? In de eerste periode wel, de tweede was voor de Russen en de derde was gelijkwaardig. Wat was dan het grote verschil? Makkelijk te verklaren de Canadese goalie Devon Levi pakte wederom een shutout net als in de kwartfinale. Al binnen een minuut lag de 1-0 al in het net. Het was Alex Newhook die Nashville Predators goalie Yaroslav Askarov verschalkte. Na tien minuten was Washington Capitals Connor McMichael trefzeker met de 2-0 en nog voordat de toeter ging werd er ook nog gescoord op de powerplay door Winnipeg Jets Cole Perfetti die Askarov versloeg glove side.

Ondanks het overwicht in de tweede periode moestten de Russen weer een goal toestaan. Dit keer was het Braden Schneider die de 4-0 maakte. De Russen scoorde maar die goal werd geannuleerd. Buffalo Sabres Dylan Cozens kon de 5-0 op het bord zetten maar hij mistte het penalty-shot. Hij deed echter wel de 5-0 scoren maar dan als empty netter in minuut 59. Zo stomen de Canadezen door naar de finale en zijn ze nog steeds ongeslagen in het toernooi.

tekst gaat verder onder de video

USA – Finland 4-3

De Finnen waren de bovenliggende partij in zestig minuten maar werden uiteindelijk niet beloond. Na de eerste twintig minuten was de stand 1-1 door goals van Alex Turcotte en Kasper Simontaival. In de laatste vijf minuten van de tweede periode sloegen de Amerikanen hard toe. John Farinacci en Minnesota Wild aanvaller Matthew Body brachten de stand op 3-1. Toch leek er een spannende slotfase aan te komen toen de Finnen twee keer toesloegen waarvan de laatste in minuut 56. Via de tweede goal van Kasper Simontaival en een powerplay goal van Roni Hirvonen betekende dat de 3-3. Wat de Finnen deden tegen de Zweden tijdens de kwartfinale in de laatste minuut de winnende maken overkwam hen nu zelf. Het was Arthur Kaliyev die de Finse droom aan diggelen schoot. En daarmee de droomfinale zeker stelde.

tekst gaat verder onder de video

Vanavond om 23:30 uur de wedstrijd om plaats drie tussen Rusland en Finland en om 03:30 uur de finale tussen Canada en USA.

Previous Dubbelslag voor Esther de Jong met Göteborg, SDE puntloos
Next Trappers voor de derde keer dit seizoen onderuit tegen Scorpions