Rusland, Canada, Finland en Amerika naar halve finales


Vier kwartfinales op een dag in Edmonton betekende laat in de avond en de nacht hier in Europa. Rusland versloeg Duitsland in een spannende wedstrijd, Canada won wel maar had moeite met Tsjechië. Amerika versloeg redelijk eenvoudig Slowakije en de mooiste wedstrijd was die tussen de Finnen en de Zweden waarbij het drama zat in de allerlaatste minuut. De Finnen trokken aan het langste eind.

Rusland – Duitsland 2-1

De eerste periode speelde zich vooral af in de neutrale zone. De Duitsers hebben goed naar de beelden gekeken hoe Tsjechië de Russen versloegen in de voorronde. Toch stond na de eerste twintig minuten Rusland met 1-0 voor na een shorthanded goal van Vasili Ponomaryov. Terwijl er een scrum aan de boarding was schaatste Vasili de ruimte in en werd bedient met een perfecte pass op maat door Semyon Chistyakov. Met een schouder schijnbeweging liet Ponomaryov de Duitse goalie Florian Bugl kansloos en zette daarmee Rusland op een 1-0 voorsprong.

In de tweede twintig minuten bouwde de Russen de score verder uit naar 2-0. Een turnover achter de goal en de puck kwam bij Yegor Afanasyev terecht die de puck panklaar op de stick van Danil Bashkirov legde. En die de puck onder de arm van de goalie binnenschoot. Duitsland kreeg drie powerplays maar de Russische goalie Yaroslav Askarov stond zijn mannetje. Na veertig minuten is de schotenverhouding achttien om elf.

Precies wat de wedstrijd nodig had in de derde periode was een vroege goal van de Duitsers. Al na drie minuten hadden de Duitsers ‘Das Anschlusstor’ te pakken. Florian Elias pikte de puck van een Russische stick af en haalde snoeihard uit en verschalkte Yaroslav Askarov glove side. Halverwege de periode schoot dezelfde Elias nog op de lat. Het slotoffensief van de Duitsers viel een beetje in het water toen John-Jason Peterka in minuut 57 nog een interference penalty pakte zodat een zes tegen vijf alleen in de laatste minuut kon plaatsvinden. De Russen hielden stand en gaan derhalve door naar de halve finale.

tekst gaat door onder de video

Finland – Zweden 3-2

Het rare van de eerste periode is dat het eerste schot op doel door de Zweden pas na twaalf minuten werd gelost. In totaal leverde men er vier van. En van die vier vielen er twee binnen. Detroit Red Wing Lucas Raymond en een ‘Between the Legs’ goal van Elmer Soderblom scoorden. Voor de Finnen die het overwicht hadden viel de goal dan eindelijk aan het begin van de tweede periode in de vijfentwintigste minuut. Het was Henri Nikkanen die de aansluitingstreffer maakte. Nog geen minuut later stond de 2-2 ook al op het bord na een werkelijk prachtige aanval werd de puck binnen geschoten door Aku Raty maar de goal werd afgekeurd na een protest van Zweden in verband met buitenspel.

Na twee periodes stonden de Zweden dus nog steeds op voorsprong. Echter ook in de  laatste periode waren zij de onderliggende partij. En de druk van de Finnen werd groter en groter. Een powerplay goal van Florida Panthers Anton Lundell betekende de 2-2. En terwijl iedereen zich opmaakte voor overtime was daar Roni Hirvonen die cirkelend om de goal een minuscule gaatje vond met zijn wrap arround bij de reeds in spagaat liggende Zweedse goalie Hugo Alnefelt. En daarmee de Finnen naar de halve finale schoot.

tekst gaat door onder de video

Canada – Tsjechië 3-0

Als je de uitslag ziet denk je dat de Canadezen het makkelijk hadden maar het tegendeel was waar. Zowel in de eerste als derde periode waren ze de mindere van de Tsjechen. Het was mede te danken aan de Canadese goalie Devon Levi dat de Tsjechen niet konden scoren. En de Canadezen deden dat nou juist wel. De 1-0 viel al in de achtste minuut doordat de Tsjechische goalie Nick Malik een schot van Buffalo Sabres Dylan Cozens niet goed verwerkte en onder hem door in de goal hobbelde. Ook de 2-0 in de elfde minuut van Colorado Avalanche Bowen Byram stuiterde via de goalie het doel in.

Daarna konden de Canadezen pas weer scoren in minuut 58 via een empty netter van Washington Capitals Connor McMichael.

tekst gaat door onder de video

USA – Slowakije 5-2

De Amerikanen waren van acquit af aan de betere ploeg. Toch wisten de Amerikanen maar een keer te scoren in de eerste periode en wel via een powerplay goal van Arthur Kaliyev. Tijdens de tweede periode werd de voorsprong uitgebreid naar 3-0 door goals van John Farinacci en Montreal Canadiens Cole Caufield. In de laatste minuut van de tweede periode kwamen ook de Slowaken op het scorebord te staan. Matej Kaslik benutte een van de weinige mogelijkheden.

In de vijftigste minuut werd het nog even spannend omdat op de powerplay de Slowaak Dominik Sojka de aansluitingstreffer maakte met de 3-2. De Amerikanen liet het verder niet komen want met zijn tweede van de avond was het John Farinacci die de marge weer op twee bracht en een empty netter van Matthew Beniers betekende dat ook Amerika door is naar de halve finales.

tekst gaat door onder de video

Halve finales

De halve finales zijn inmiddels ook bekend gemaakt door de IIHF.

Dinsdag 5 januari 0:00 uur Canada – Rusland
Dinsdag 5 januari 03:30 uur Amerika – Finland

Previous Trappers verliest in overtime van Black Dragons Erfurt
Next Tilburg Trappers verslaat lastig Black Dragons Erfurt