NHL Draft 2020: Welkom in het jaar van Alexis Lafrenière


Face-Off IJshockey Draft Watch

Komende nacht is het zover: de NHL Draft! Elk jaar kijkt hij er weer enorm naar uit om te zien welk team voor welk toptalent kiest. Want daar draait het om: de toekomst van de NHL wordt gevormd! Rowdy van Grieken vertelt je wie de sterren van morgen zijn, waarom Duitsland een ijshockeygrootmacht aan het worden is en wat ‘onze’ Senna Peeters te wachten staat.

Senna Peeters
Foto: Amanda Wicks

Een Draft anders dan anders

Eerst even een opfriscursus. Want hoe werkt de Draft ook alweer? In de NHL worden jeugdspelers niet gescout zoals in bijvoorbeeld het voetbal. Jeugdspelers kiezen niet voor welke club ze gaan spelen, ze worden elk jaar (normaal gesproken in juni) gekozen door de clubs in een van de zeven rondes van de NHL Draft. Het idee van de Draft is dat het team dat onderaan is geëindigd en nu slecht is de kans krijgt om met een paar jaar goed te worden. Zij kunnen namelijk uit de beste talenten kiezen.

Nu zal je misschien denken “maar dan zou ik als team alleen nog maar verliezen zodat ik eerder mag kiezen” en dat klopt. Daarvoor heeft de NHL de Draft Lottery uitgevonden. Deze loterij bepaalt welke club als eerste, tweede en derde mogen kiezen. Dit jaar was dat extra spektakel, want de eerste keuze ging naar een team dat meedeed in de play-in series (de ronde voor de play-offs). New York Rangers werd uiteindelijk de gelukkige en mag als eerste zijn keuze maken, nadat ze vorig jaar al de tweede keuze wonnen via de lottery. Keuzes nummer twee en drie gaan respectievelijk naar Los Angeles en Ottawa. Hier kun je zien wanneer jouw favoriete club aan de beurt is om te kiezen.

Vanwege COVID-19 is deze Draft nog weer even anders dan in andere jaren. Allereerst omdat de Stanley Cup net is uitgereikt, is de Draft nu in oktober, in plaats van in juni zoals in andere jaren. Daarnaast is het in deze tijd natuurlijk niet verstandig om veel mensen bij elkaar te hebben (ook zoals gebruikelijk het geval is). Daarom wordt de Draft dit jaar online gehouden via Zoom. Om je een idee te geven van hoe dat er uit zou kunnen komen te zien; de NFL organiseerde zijn Draft dit jaar ook online. Dat zag er zo uit:

Previous 'Het ontbreekt het bestuur van IJshockey Nederland aan leiderschap.'
Next BeNe League teams maken pas op de plaats voor gehele Eerste Divisie