BeNe League teams maken pas op de plaats voor gehele Eerste Divisie


BeNe League Microz Eaters Limburg CAIROX HIJS Hokij
Foto: Jan Hofstede

Geen Nederlandse teams in de BeNe League, de Eerste Divisie zonder communicatie op voorhand stopgezet, tweede teams dan wel toekomstteams die uit hun league werden getrokken, de relatie met de Belgen stond onder druk, een patstelling tussen clubs en IJshockey Nederland en een Dutch Hockey League. Er was wat te doen in Nederland om het ijshockey, waarin de verhoudingen niet voor het eerst op scherp werden gezet.

Luister nu de Podcast: ´Het ontbreekt het bestuur van IJshockey Nederland aan leiderschap.

BENE LEAGUE: STREEP DOOR ALLE INITIATIEVEN

Het meest recente initiatief van Zoetermeer-voorzitter Hans Toonen, kreeg bij een belangrijk deel van de Eerste Divisie geen voet aan de grond. Om deze impasse te verbreken hebben de vijf Nederlandse BeNe League teams, collectief en zelfstandig, besloten om een stap opzij te doen en zo de gehele Eerste Divisie de ruimte te geven. Het besluit komt erop neer dat Heerenveen, Nijmegen, Zoetermeer, Den Haag en Geleen uit alle initiatieven, proefballonnetjes of ideetjes stappen van alle partijen.

Tekst gaat onder de foto verder

Unis Flyers Heerenveen Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

Zo komt er niet alleen ruimte voor de teams van de ‘eigen’ verenigingen, vaak gezien als tweede teams, maar ook de eerste teams die in de Eerste Divisie spelen. Deze competitie kan dus in feite per direct weer opgestart worden na de abrupte stop van vorige week, toen IJshockey Nederland het volledige programma opschortte en de Dutch Hockey League lanceerde. Hierin zouden de BeNe League teams en de ’tweede teams’, aangevuld met Tilburg Trappers Toekomstteam gezet worden. Leeuwarden, Groningen, Amsterdam, Breda, Eindhoven, Utrecht, Den Bosch en Dordrecht zouden dan de nieuwe Eredivisie moeten gaan vormen. Voor de Dutch Hockey League was, bij de door de bond aangewezen teams, geen enkel draagvlak.

Tekst gaat onder de foto verder

Eerste Divisie Ijshockey
Foto: Robert Bos

BENE LEAGUE TEAMS BERADEN ZICH

De vijf achtergebleven BeNe League teams zullen zich de komende weken en maanden moeten beraden over hoe nu verder, plus wanneer daar invulling aan gegeven kan worden. Door het genomen besluit staan veel spelers, inclusief een kleine 30 internationals, voorlopig wedstrijdloos aan de kant. Een zeer onwenselijke situatie. Deze spelers willen graag starten met de wedstrijden, bij voorkeur op een zo hoog mogelijk niveau. Alle mogelijke opties worden wederom onderzocht om dit te bewerkstelligen. De kans dat er op korte termijn gestart kan gaan worden in welke vorm dan ook, lijkt hiermee volledig van de baan.

Previous NHL Draft 2020: Welkom in het jaar van Alexis Lafrenière
Next Jordan Kelsall bevestigd bij Mechelen Golden Sharks