NHL Draft 2020: Welkom in het jaar van Alexis Lafrenière


Face-Off IJshockey Draft Watch

Wordt Duitsland een echte grootmacht?

Onze oosterburen timmeren ondertussen heel hard aan de weg in het ijshockey. Vorig jaar was ik in Vancouver zelf getuige toen verdediger Möritz Seider (verrassend) al vroeg werd gekozen door Detroit Red Wings. Daarnaast was Leon Draisaitl dit seizoen de grote winnaar bij de NHL Awards, met prijzen voor meeste punten (Art Ross Trophy), MVP van het reguliere seizoen (Hart Trophy) en de beste speler van het jaar volgens collega’s (Ted Lindsay Trophy). Om dan nog maar te zwijgen over de waanzinnige prestatie van de Duitse mannen om zilver te pakken op de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea.

Dit jaar gaan de Duitsers er nog een schepje bovenop doen tijdens de NHL Draft. Centre Tim Stützle is namelijk een geduchte concurrent voor Byfield om door Los Angeles als tweede overall gekozen te worden. Mocht LA voor de speler van Adler Mannheim gaan, dan wordt Stützle de hoogst gekozen Duitser ooit in de NHL Draft (Leon Draisaitl werd in 2014 als derde gekozen door Edmonton).

Het spel van Stützle wordt vergeleken met dat van superster Patrick Kane: heel snel en behendig op zijn schaatsen (Stützle kreeg de perfecte score voor zijn schaatsen van NHL Central Scouting), über-creatief met de puck en een talent om andere spelers om hem heen beter te maken. Verder wordt de Duitser geroemd om zijn harde werken. Voor trainingen is hij altijd het eerst op het ijs en hij moet na afloop nog net niet met de Zamboni van het ijs worden geveegd. Wat ook in het voordeel van Stützle werkt is dat hij al een bepalende speler was in een profcompetitie, in tegenstelling tot Byfield.

Reichel of Peterka?

Maar Stützle is niet het enige succes van de Duitse opleiders. Wingers Lukas Reichel (Eisbären Berlin) en John-Jason Peterka (Red Bull München) maken allebei kans om in de eerste ronde te worden gekozen. Als er twee (of meer) Duitsers in ronde 1 worden geselecteerd, is dat sowieso een record voor onze oosterburen. Reichel en Peterka zijn beide spelers die al heel compleet zijn voor hun leeftijd en ook dus allebei al volop meedraaien in de hoogste profcompetitie van Duitsland. Lukas Reichel valt op door hoe sterk hij is aan de puck en hoeveel kansen hij weet te creëren in de doelmond, een bizar handig talent.

Peterka’s motor kent maar één versnelling: vollgas! Elke tegenstander met de puck wordt op volle kracht afgejaagd en vaak doet Peterka dat met succes. Aanvallend gezien lijkt Reichel net iets beter te zijn Peterka en dat maakt zorgt ervoor dat ik persoonlijk een voorkeur heb voor de Eisbär, maar drive van Peterka (nummer 24 in het wit in de video) zal het hart van menig scout ook zeker harder doen kloppen.

Over buren gesproken…

Als we het dan toch over onze buren hebben, moeten we het zeker hebben over het Belgische talent Senna Peeters, die we hier bij Face-Off natuurlijk al een tijdje volgen. Peeters heeft een sterk eerste seizoen achter de rug bij Halifax Mooseheads. Met zijn 23 goals in 57 duels deed hij het prima voor een Mooseheads-team dat vorig seizoen vooral ging bouwen aan een nieuwe topploeg.

 

Met combinatie van een eerste seizoen in Noord-Amerika en een heropbouwend team dat komende seizoenen alleen maar beter wordt, zal in Peeters’ voordeel werken. Volgend seizoen kan hij namelijk meegroeien met jongens als Justin Barron (verdediger voor de tweede ronde dit jaar), Zachary L’Heureux en Cameron Whynot (talenten voor de draft van 2021).

Zelf verwacht ik dat we de naam van Peeters ergens tussen rondes vier en zes (van de in totaal zeven rondes) gaan horen. Hij is in zekere zin nog een ruw talent die nog wel wat tijd nodig zal hebben voor hij aan de NHL kan denken, maar waar een NHL-club, door dat ruwe talent, wel veel potentie in kan zien.

Last but not least

Dan zijn er nog vier Europeanen waar ik het nog even over wil hebben. Oostenrijker Marco Rossi scheurde dit seizoen de OHL aan stukken in namens Ottawa 67’s. Vorig seizoen was hij al goed voor 65 punten in 53 duels in zijn debuutjaar (wat al een waanzinnig aantal is), afgelopen seizoen steeg zijn productie naar maar liefst 120 punten (39 goals) in 56 wedstrijden! Een ongelooflijk aantal, laat staan voor een 18-jarige. Dit was ook de eerste keer dat een Europeaan de meeste punten scoorde in deze competitie. Tja, wat heeft hij niet? Geweldig spelinzicht, check. Ongelooflijk harde werker, check. Penalty killer, check. Doelpuntenmaker, check. Het enige wat je zou kunnen aanmerken is dat hij ‘slechts’ 1 meter 76 lang is, klein voor een centre. Maar omdat hij zo enorm sterk op zijn schaatsen staat, is hij niet omver te krijgen. Volgens sommige analisten is hij de beste speler van deze draft na Lafrenière en Byfield. Op basis van wat ik gezien heb, begrijp ik waarom ze dit vinden.

Zweedse vrienden Raymond en Holtz

Door naar Zweden, om precies te zijn naar Lucas Raymond en Alexander Holtz. Raymond is een winger die vaak wordt vergeleken met Maple Leafs-ster Mitch Marner vanwege zijn creativiteit en zijn schaatsen. Dit seizoen kreeg de spelmaker misschien niet de speeltijd die hij verdiende bij topclub Frölunda Indians, maar desalniettemin zien scouts het helemaal in hem zitten. Hij is een serieuze kandidaat voor de top-5 van deze Draft.

Holtz is de perfecte lijngenoot voor Raymond in de Zweedse nationale (jeugd)selectie. Want Holtz weet wel raad met de passes die hij van Raymond ontvangt. De winger van Djurgardens IF staat vooral bekend om zijn schot en zijn scoringsdrift. Hij is de beste doelpuntenmachine van alle talenten in deze Draftclass en zal hoogstwaarschijnlijk in de top-10 worden gekozen.

Beste goalie sinds Carey Price?

Dan gaan we nog even naar Rusland voor goalie Yaroslav Askarov. Dit megatalent van eliteclub SKA Sint-Petersburg wordt door scouts gezien de beste keeper die de Draft betreedt sinds Carey Price in 2005. Hoewel het niet vaak voorkomt dat keepers in de eerste ronde worden gekozen, lijkt Askarov hier wél een garantie voor. De goalie viel vorig jaar op tijdens het WK onder-18 toen hij als 16-jarig broekie topteams als de VS en Zweden tot waanzin dreef met de ene bizarre redding na de ander. Sindsdien heeft de Rus deze stijgende lijn doorgezet. Hij is positioneel al heel sterk, geeft nauwelijks rebounds weg en draait al volop mee in de KHL bij SKA. Zeldzaam voor zo’n jonge gast. Hij heeft alles in zich om een van de beste goalies ter wereld te worden.

Hoe, wat, waar

De Draft wordt over twee dagen gehouden. Om 1:00 uur (woensdagochtend) start ronde 1, waarna rondes 2 t/m 7 op woensdagmiddag (vanaf 17:30 uur Nederlandse tijd) worden afgewerkt. Omdat dit jaar door Covid alles anders gaat dan normaal, is het nog even afwachten waar we vanuit de Benelux de Draft kunnen volgen. Houd in ieder geval onze social mediakanalen in de gaten voor de highlights van dinsdagnacht. We verwachten wel dat ook dit jaar rondes 2 tot 7 gratis te zien zijn op NHL.com. Laat op de woensdagmiddag kun je daar wel even voor inschakelen.

Mocht je meer willen weten over de talenten die jouw favoriete club kan gaan kiezen tijdens de NHL Draft van 2020, kun je hier bijvoorbeeld de ranglijsten vinden van de scouts van NHL Central Scouting.

Hopelijk heb ik je enthousiast kunnen maken voor de aankomende NHL Draft. Dit is een van de ijkpunten in het kalenderjaar van de NHL waar de supersterren van morgen hun nieuwe club vinden en waar dus de toekomst van de NHL wordt gevormd. The future is now!

Previous 'Het ontbreekt het bestuur van IJshockey Nederland aan leiderschap.'
Next BeNe League teams maken pas op de plaats voor gehele Eerste Divisie