NHL Draft 2020: Welkom in het jaar van Alexis Lafrenière


Face-Off IJshockey Draft Watch

Het jaar van Alexis Lafrenière

Maar goed, genoeg uitleg, tijd voor de toptalenten van dit jaar! De man waar het dit jaar helemaal om draait is Alexis Lafrenière. Al sinds hij in 2017 de QMJHL (het hoogste onder-21-niveau van Oost-Canada) betrad, scheurt hij die competitie aan stukken. Lees maar even mee met zijn statistieken.

  • Eerste seizoen 80 punten in 61 wedstrijden
  • Tweede seizoen 105 punten in 60 wedstrijden
  • Afgelopen seizoen 112 punten (in slechts 52 wedstrijden).

De winger van Rimouski Océanic, het team waar ene Sidney Crosby ook speelde voor hij door Pittsburgh werd gekozen, kreeg ook de afgelopen twéé seizoenen de prijs voor beste speler van de CHL (de verzameling van de drie beste juniorencompetities van Canada) uitgereikt. Als 17- en als 18-jarige dus. In een competitie met spelers tot 20. Net als Crosby in 2004 en 2005 deed.

Lafreniere taking Hughes' advice as top prospect for 2020 NHL Draft

Wat Lafrenière zo geweldig maakt zijn is dat hij sowieso over een geweldig spelinzicht beschikt en ook de passing en de afwerking heeft om ook wat met dat spelinzicht te doen. Ook is hij voor een 18-jarige ook al fysiek heel sterk. Hij is dus een complete winger die volgend seizoen al het verschil kan maken in de NHL. Het lijkt daarom ook al bijna een uitgemaakte zaak dat de Rangers hem dinsdag met de eerste keuze zullen selecteren. En het staat haast vast dat Rangers-fans volop zullen gaan genieten van Lafrenières talent.

Canada laat weer van zich horen

Dat Lafrenière de eerst gekozen speler lijkt te gaan worden, is sowieso een opsteker voor ijshockeygrootmacht Canada. We moeten terug naar 2015 toen voor het laatst een Canadees als eerste werd geselecteerd (doet de naam Connor McDavid een belletje rinkelen?). Sindsdien waren het twee Amerikanen, een Zweed en een Zwitser die als eerste naar voren mochten komen. Die droogte van vier jaar voor Canada heeft zich in de geschiedenis van de NHL Draft niet eerder voorgedaan.

Maar Lafrenière is dit jaar niet het enige toptalent uit The Great White North. Favoriet om als tweede te worden gekozen, door Los Angeles Kings, is centre Quinton Byfield van Sudbury Wolves in de OHL (nog zo’n topcompetitie in Canada voor gasten jonger dan 21). Byfield is een grote, fysiek sterke centre dat elk team dat een Stanley Cup wil winnen nodig heeft. Hij is bijna een jaar jonger dan Lafrenière en heeft dus nog veel ruimte om te groeien. En dat terwijl hij al een geweldige speler is. Hij is simpelweg een dominante centre. Als spelmaker is hij heel compleet, zowel in het geven van assists als in het scoren zelf. Verdedigend voert hij ook al zijn taken prima uit. Mede omdat hij dus bijna een jaar jonger is dan Lafrenière, zou Byfield over tien jaar de betere speler van de twee kunnen blijken te zijn.

Nog zo’n handige spelmaker is centre Cole Perfetti van Saginaw Spirit. Tegen sportwebsite The Athletic vertelt de general manager van de Spirit, Dave Drinkill: “In zijn ogen is het ijs gigantisch en is er veel ruimte die er in werkelijkheid niet is. Hij ziet alles anders dan anderen dat doen”. Dat is een perfecte beschrijving van Perfetti, misschien wel de beste spelmaker van deze Draft. Hij vindt de ruimte voor passes die er niet lijken te zijn en sprokkelde zo 74 assists in 61 wedstrijden bij elkaar. En daar blijft het niet bij, want als stickhandler is hij ook heel begaafd. En hoewel hij ‘slechts’ 1,77 meter lang is, is hij zo behendig dat dat fysieke spelers geen vat op hem weten te krijgen.

Drysdale versus Sanderson

Op de blauwe lijn heeft Canada ook al een megatalent rondlopen. Zijn naam is Jamie Drysdale. Wat bij deze rechtshandige verdediger (welke sowieso al zeldzamer zijn dan linkshandige verdedigers) meteen opvalt is hoe waanzinnig hij is op zijn schaatsen. Vooruit, achteruit, pootje over naar links of rechts, het maakt voor Jamie allemaal niet uit; hij is alle vier de kanten op bizar snel en behendig. Combineer dat met het spelinzicht van een quarterback zoals in American Football en je snapt waarom teams zo geïnteresseerd zijn in de verdediger van Erie Otters (hij draagt nummer 4 in de video). Hij heeft de potentie om een topverdediger te worden in de NHL, iets wat elke club wel goed kan gebruiken.

Het is echter geen uitgemaakte zaak dat Drysdale als eerste verdediger zal worden gekozen. De Amerikaan Jake Sanderson, zoon van voormalig NHL-er Geoff Sanderson, was in 2020 een stormachtige stijger op de lijstjes van scouts. Net als bij Drysdale valt bij Sanderson meteen het schaatsvermogen op. Bij Sanderson is het vooral zijn topsnelheid die in de ogen springt. Daarnaast is Sanderson verdedigend al wat beter dan Drysdale en lijkt Jake (#48 in de video hieronder) net pas begonnen te zijn met het ontdekken van zijn aanvallend talent.

Previous 'Het ontbreekt het bestuur van IJshockey Nederland aan leiderschap.'
Next BeNe League teams maken pas op de plaats voor gehele Eerste Divisie