Nederland U20 in Korea op jacht naar promotie naar Division IIA


Morgen, op de dinsdag, gaan onze Nederlandse U20 mannen in GangNeung van start aan hun WK Division 2B. In Zuid-Korea zal het op jacht gaan naar promotie naar het vierde niveau van de wereld. Naast het gastland treffen onze Oranje kerels, directe buur België, Israël, China en Kroatië.

U20: OP ZOEK NAAR GOEDE START

Vorig jaar, in Zagreb, kende Nederland U20 een dramatische start van het toernooi. Een 7-0 nederlaag tegen Kroatië zette een flinke streep door de rekening van de ambities van de ploeg. Het herstel was echter razend knap te noemen en tot op de slotdag lag er ook nog een optie op het goud. Servië troefde de jonge mannen echter af, ging er met de titel vandoor en dus werd het brons voor onze Oranje mannen.

nederland U20 WK
Foto: Thijs de Witte

DE TEGENSTANDERS

Als we kijken naar de tegenstanders, zien we twee Aziatische ploegen opduiken. Het gedegradeerde Zuid-Korea zal in eigen land op zoek gaan naar eerherstel. Een sterk team op de been brengen is hen wel toevertrouwd, zeker als er op eigen bodem wordt gespeeld Van China weten we dat ze met een groot programma bezig zijn richting de Olympische Spelen. Zij promoveerden vanuit Divisie 3, naar deze groep. Plat gezegd hebben we de afgelopen jaren nog niet heel veel resultaat gezien, maar je weet nooit hoe een jaar volle bak trainen effect heeft gehad.

Met Kroatië noemen we een geduchte concurrent voor de medailles. En ook een ploeg waar nog een rekening mee te vereffenen is, na de nederlaag van vorig jaar. Israël zal normaliter moeten zorgen dat het niet afdaalt naar divisie 3, maar is altijd een stugge ploeg. En dan zijn daar nog onze Zuiderburen, onder leiding van Gert Peeters. Met veel bekenden uit de BeNe League in de kern, zullen zij willen handhaven. Maar een stuntje her en der is niet uit te sluiten van de Red Lions.

ONZE MANNEN

Bondscoach Theo van Gerwen heeft een prima ploeg op de been in Korea. Sterker nog: in onze ogen bulkt het team van kwaliteit. Spelers met ervaring in het buitenland, in de Oberliga en de BeNe League, geven in ieder geval een indicatie dat er ervaring voldoende aanwezig is om voor de medailles en promotie te gaan. De selectie op een rijtje:

Goalies: Jowin Ansems (Iserlohner EC) en Juliën van Nes (CAIROX HIJS Hokij)

Verdedigers: Justin van Baarsen (Select 4-u Devils Nijmegen), Brent van de Boom, Floris van Elten, Ninho Hessels en Diego Kleijssen (allen Tilburg Trappers), Bjorn Borgman (CAIROX HIJS Hokij), Bob Gerretsen (HC Arlanda) en Nick Maas (Zoetermeer Panters)

Aanvallers: Roy Ansems, Eruan Hendriks, Delaney Hessels, Tijn Jacobs, Wouter Sars (allen Tilburg Trappers), Mike Collard (Fox Motors Hockey Club), Luca van der Genugten Alex Makarin (Boston Junior Bruins), Jay Huisman en Dean Versteeg (Zoetermeer Panters), Pim van der Meulen (UNIS Flyers Heerenveen) en Jay de Ruiter (Team Maryland)

CAIROX HIJS Hokij
Foto: Kurt Tops

KEEP AN EYE ON:

Een aantal kerels zitten lekker in het seizoen tot nu toe. Ninho Hessels speelde dusdanig sterk, dat hij onlangs mee mocht met het grote Oranje naar Barcelona voor het beslissende OKT duel. Björn Borgman kent een sterk seizoen bij Den Haag. Hij speelt met het spelinzicht van een routinier en is positioneel op het ijs ontzettend sterk. Mike Collard is succesvol bij zijn Fox Motors en zal samen met zijn maatjes de aanval van ‘smoel’ willen voorzien.

Deze Oranje-ploeg is sterk, weet ook dat het dit jaar afscheid zal nemen van een aantal spelers die niet meer U20-gerechtigd zijn, dus zal het gevoel overheersen dat het NU moet gebeuren qua promotie. En dat kan ook, laten we vooral ook van eigen kracht uitgaan in deze groep. Samen met Zuid-Korea en Kroatië zal Nederland uit moeten gaan maken wie het promotie-ticket pakt. Het is zaak om het toernooi goed te starten, met een winstpartij, zodat de moraal direct lekker in de ploeg zit. Oppassen is het echter voor onderschatting of nonchalance, maar wij hebben er vertrouwen in dat er een goed resultaat uit de Koreaanse koker komt rollen.

De oefenwedstrijd tegen Kwangnoon University was een lekkere opsteker. Het duel werd in een 3-1 oefenzege omgezet. Treffers waren er van Justin van Baarsen, Brent van de Boom en Tijn Jacobs. Morgen om 12:00 uur Nederlandse tijd is het openingsduel tegen Zuid-Korea. Direct een flinke testcase voor onze mannen, waar direct een flinke tik uitgedeeld kan worden aan het thuisland.

Previous Tilburg Trappers zet Krefeld in eigen huis opzij
Next België U20 gaat voor lijfsbehoud op WK Divisie 2B