België U20 gaat voor lijfsbehoud op WK Divisie 2B


België WK Division IIA
foto : Frank De Croock

Van 28 januari tot en met 3 februari neemt ook het nationale U20-team van België deel aan het IIHF Wereldkampioenschap U20, Divisie 2, Groep B dat doorgaat in Gangneung, Korea. In 2018 vond daar het Olympische ijshockeytoernooi van de Winterspelen van PyeongChang plaats. Voor de eerste maal sinds lang een verre, intercontinentale verplaatsing voor de Belgische beloften. Christian Pierre sprak met coach Gert Peeters.

Andere cultuur

“Alleen al de locatie zal een belevenis voor de jongens zijn,” stelt Gert Peeters. “We verblijven in het Olympische dorp, dat maakt het allemaal nog specialer. Het land, de stad, we zullen kennismaken met een heel andere cultuur dan we in het Westen gewoon zijn. Ook het eten zal anders smaken en de interactie met de Koreanen gaat ook wel een aanpassing vergen. Bovendien zal de lange reistijd ook wel parten spelen.”

Een vlucht naar de Koreaanse hoofdstad Seoel duurt al vlotjes 12 à 13 uur. Komt daarbij dat je terecht kom in een andere tijdzone, dus de illustere ‘jetlag’ zal ongetwijfeld de kop op steken. “We vliegen sowieso een dag vroeger om te acclimatiseren,” legt Gert Peeters verder uit. “We zijn niet de enigen die met dat probleem moeten rekening houden. Buiten Korea en China zullen alle andere deelnemende teams de jetlag ook als extra tegenstander hebben en dat probleem moeten confronteren.”

De concurrentie

Wat de tegenstanders betreft, is het steeds een beetje koffiedik kijken. “Gastland Korea is vorig WK gedegradeerd naar de 2B-groep. Ik vermoed dan ook dat ze een heel sterk team gaan opstellen om in eigen land te knallen en terug te stijgen. Nederland ga ik zeker niet onderschatten. Jong Oranje is reeds een aantal jaar telkens een sterk team en er staat een vaardige generatie spelers klaar. Bijgevolg zal onze Noorderbuur tevens een geduchte tegenstander zijn. China, Kroatië en Israël zijn drie teams die afwisselend presteren.” De coach blijft realistisch inzake eigen prestaties. “Onze eerste en belangrijkste doelstelling is poulebehoud. Alles wat erbij komt, is een bonus. Neemt niet weg dat we hard hebben gewerkt om aan die bonus te denken.”

Teamcohesie als topprioriteit

De compatibiliteit van de spelers was het uitgangspunt voor de selectie. “We hebben ervoor gekozen om teamcohesie als topprioriteit te stellen,” legt Gert Peeters verder uit. “We zijn gaan kijken welk type van speler we nodig hebben. We hebben jammer genoeg een aantal goede spelers moeten thuislaten omdat ze niet pasten in de rol die wij voor hen hadden uitgestippeld. We hebben bijgevolg volledig gewerkt rond het complete team en niet de individuele speler. In deze selectie is er geen enkele speler die er boven uitsteekt, zoals bijvoorbeeld vroeger een topper zoals Mike Pellegrims. We zijn op zoek gegaan naar een breed draagvlak waarin wij denken – en hopen dat we het bij het rechte eind hebben – dat we nu een team op het ijs kunnen zetten dat voor elkaar wil werken en dat het resultaat dat we voor het Belgische ijshockey willen bereiken, wil ondersteunen, maar ook heel belangrijk, waar iedereen zijn toebedeelde rol in wil uitoefenen. En dat is juist het moeilijke. Vaak heb je in een vierde lijn spelers die in een eerste lijn thuishoren, maar die rol niet kunnen dragen. Daardoor gaan er soms cruciale wedstrijden verloren.”

Afgaand op de resultaten van de selectie van vorig jaar, was het voor Team Belgium een WK-campagne van ‘net niet’. Nederlagen met nipt verlies, wat evengoed nipte winst had kunnen zijn, met een ander eindresultaat. “Inderdaad, we hebben daaruit proberen lessen te trekken. We hebben voor dit WK geopteerd om de jongens die in het verre buitenland spelen niet uit te nodigen want we wensten dat iedereen elkaar op training zag en keken welke lijnen klikten om te vermijden dat we dat in Korea nog moesten gaan testen.” 

Team Belgium U20 klaar voor vertrek naar WK in Korea

De cohesie binnen het team zit heel goed. “Afhankelijk was er wat wantrouwen, maar dat is nu helemaal weg,” stelt Gert Peeters. “Dankzij onze manier van werken. We hebben vrij snel de selectie van de spelers bekend gemaakt. Jonge talenten die actief zijn in de BeNeLiga. En wat merken we? De aanwezigheid op de nationale trainingen bedraagt 99%. Ongezien sinds lang!”

Een nieuwe aanpak dus, en blijkbaar valt die bij iedereen in de smaak. “Mijn assistant-coach is Ansis Straupe, waarmee ik reeds jaren samenwerk en die actief is in Zweden. Hij heeft bovendien een heel neutrale kijk op het team en heeft net als mezelf een heel psychologische aanpak van de spelers. Samen hebben we dezelfde benadering en die synergie werkt. We zijn vertrokken van een blanco blad en zo hebben we gaandeweg het team op papier gezet.”

HYC is de grote leverancier van spelers. (Cf. de definitieve selectie onderaan). “We hadden oorspronkelijk 20 spelers, en 3 goalies. Die had ik allemaal graag meegenomen. Echter, door omstandigheden mogen we maar 18 spelers en 2 goalies meenemen. Bijgevolg was dit een hele moeilijke ‘cut’ en hebben we 3 spelers moeten thuislaten. Die staan dus momenteel reserve. Een heel moeilijke beslissing, maar je moet uiteindelijk knopen doorhakken. Ik denk evenwel dat we verantwoord zijn omgegaan met deze beslissing.”

Voorportaal

Team Belgium U20 is in principe het voorportaal van het Senioren nationale team. Het is ook in die optiek dat Peeters zijn selectie maakte. “De huidige generatie van het Senioren team gaat stillaan stoppen, nog zo’n 3 à 4 jaar. Dat is een heel sterke generatie geweest, maar ik merk dat er eigenlijk te weinig doorstroming is geweest. Te weinig nieuw bloed. Nu staat er een hele nieuwe generatie klaar. Allemaal jongens die het klappen van de zweep kennen en die klaar staan om mee te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat er van dit U20-team zo’n vijftal mee zullen gaan naar he WK Senioren.”

Hongerig

Hongerig, dat zijn deze jonge leeuwen alvast vindt de coach. “We hebben ook gekozen voor een heleboel laatstejaars. Voor de meesten dus een laatste kans om in deze reeks te knallen waardoor de medaillehonger groot is.” De sfeer binnen het team is dus top. “Alles hangt af van hoe we die eerste wedstrijd tegen China gaan aanvatten. Dan kunnen we reeds onmiddellijk kijken hoe de jongens onder druk presteren. Daarna volgt dan Korea en Nederland, dat worden sowieso zware wedstrijden, maar die spelen ook reeds snel tegen elkaar. Als laatste tegenstanders hebben we dan nog Kroatië en Israël, teams de we toch ook niet mogen onderschatten. Kortom, het wordt een zwaar WK, mentaal en fysiek. Onze opdracht als staff is de groep zo compact mogelijk bij elkaar te houden als team en hopen dat we gevrijwaard blijven van gekwetsten en zieken. Vooral dat laatste, want we zijn immers in Azië,” aldus nog Gert Peeters.

Selectie

De selectie ziet eruit als volgt:

#22 ADRIAENSSENS Boris – F – Antwerp Phantoms

#15 BOGAERTS Brent – D – HYC Herentals

#8 BOLLEN Quentin – D – Liège Bulldogs

#3 COMPERE Nathan – F – Leuven Chiefs

#23 COOLEN Ben – F – HYC Herentals

#18 CUYLAERTS Lowie – D – HYC Herentals

#12 DAEMS Ebe – F – HYC Herentals

#10 DE CEUSTER Jacques – F – HYC Herentals

#21 DELBRASSINE Oscar – F – Leuven Chiefs

#19 KLIJSEN Akke – F – Antwerp Phantoms

#5 LAEREMANS Basim – F – Leuven Chiefs

#1 LIEVENS Jelle – G – HC Okanagan Europe

#9 MOONS Wannes – D – Microz Eaters Geleen

#2 PICCART Chad – D – HYC Herentals

#17 STEENO Jonas – F – Tilburg Trappers

#24 VAN DEN BOSCH Jef – F – HYC Herentals

#6 VANGENECHTEN Kevin – D – HYC Herentals

#7 VERSIN Jeffie – F – Leuven Chiefs

#4 VERVOORT Arne – F – HYC Herentals

#25 WAUMANS Arne – G – HYC Herentals

Begeleiding

Head Coach: PEETERS Gert BEL

Asst.-Coach: STRAUPE Ansis LAT

General Manager: VAN GRINSVEN Hub NED

Team Leader: VAN DER STUYFT Guy BEL

Equipment: MONDELAERS Patrick BEL

Kiné: STANDAERT Simon BEL

Staff: VAN GRINSVEN Denise NED

Wedstrijdschema

DIN 28 januari 2020 – 16h30 (8h30) – CHN vs. BEL

WOE 29 januari 2020 – 20h00 (12h00) – KOR vs. BEL

DON 30 januari 2020 – Rustdag

VRIJ 31 januari 2020 – 13h00 (05h00) – NED vs. BEL

ZAT 1 februari 2020 – 13h00 (05h00) – BEL vs. CRO

ZON 2 februari 2020 – Rustdag

MAA 3 februari 2020 – 16h30 (08h30) – BEL vs. ISR

Previous Nederland U20 in Korea op jacht naar promotie naar Division IIA
Next Geleen klopt koploper Heerenveen, HYC moeiteloos langs Antwerp