Stroef spelend Oranje krijgt vuistslag van Chinees Taipei

Loraine Meiring Oranje U18 Dames

Op dag één van het WK U18 Dames in Eindhoven, zat iedereen er klaar voor op de tribunes. De Nederlandse U18 leeuwinnen namen het op tegen Chinees Taipei. Na 60 minuten ijshockey bleef het ijssportcentrum verbijsterd achter. Het scorebord gaf 2-1 voor Taipei aan.

ORANJE SPANNING

In de openingsfase was Oranje zoekende, waarbij je prima merkte dat er spanning op de ploeg zat. De ploeg van Myrthe Martens had moeite met elkaar te vinden, of het doel onder vuur te nemen. In de zeventiende minuut brak Abigail Liska de ban voor Nederland. Demi Roobol schoot op doel, Liska werkte de rebound binnen. Met 1-0 werd de rust bereikt.

In het middenstuk liep het opnieuw niet soepel, toch kreeg Oranje veruit de beste kansen om de voorsprong uit te breiden. De beste was voor Esther de Jong die na een goede actie keepster Fang op haar pad vond. Taipei beet ondertussen steeds meer van zich af. De Aziaten schoten niet hard, maar wel veelvuldig op het doel van Nederland. Treffers leverde het allemaal niet op.

AFGESTRAFT

In periode drie zakte de hele ploeg door het ijs. De uitstekende keepende Emma Fondse zag de Aziataen meer voor zich opdoemen, maar hield de ploeg op de been met puik keeperswerk. Oranje liet de puck niet rondgaan en nam het doel van Taipei niet onder vuur, als dat kon. De ploeg leverde een onherkenbaar slotstuk af. In de 50e minuut moest ook Fondse capituleren; een rebound werd binnengeprikt door En-Ni Chang.

Demi Roobol Oranje U18 Dames

De toeschouwers gingen er voor zitten, maar niet Oranje maar de Aziaten drukte door. In minuut 55 viel het stadion stil toen Yun-Chu Huang de 2-1 binnenprikte. Een voorsprong die op dat moment ook verdiend was. Oranje stond met het mes op de keel, maar ondernam te weinig om de Aziaten omver te kunnen werpen. Tekenend was de schotverhouding 24 om 12 in de laatste 40 minuten: Wat Nederland ook probeerde, het was niet voldoende om op gelijke hoogte te komen. En dus verraste Taipei vriend en vijand door Oranje op een nederlaag te trakteren.