Canada verslaat Rusland in zinderende finale

Canada

De laatste en beslissende dag van de World Juniors. Duitsland blijft bij de elite, Zweden versloeg nipt de Finnen en Canada pakte het goud na een miraculeuze comeback tegen Rusland. De laatste update vind je hier van Cor Machielsen.

Duitsland – Kazachstan 6-0

In de derde wedstrijd voor behoud bij de elite speelden de Duitsers, zoals ze de eerste degradatiewedstrijd speelden. Dominik Bokk scoorde de eerste twee goals. Tussen goal twee en vijf zat maar vier minuten en dat gebeurde halverwege de tweede periode. Duitsland is eigenlijk in deze beslissende wedstrijd niet in gevaar geweest en kunnen de reis boeken naar Edmonton waar aan het eind van dit jaar de World Juniors worden gehouden.

Zweden – Finland 3-2

Het brons was voor de Zweden en dat is mede te danken aan goalie Hugo Alnefelt. Hij stopte 32 van de 34 Finse schoten. Na de eerste twintig minuten was de tussenstand 1-2. De twee Finse goals kwamen van Patrik Puistola en Matias Maccelli. Die van Zweden werd gescoord door Rasmus Sandin vanuit de powerplay.

Twee goals tussen minuut tien en dertien in de tweede periode waren voldoende om de voorsprong voor Zweden te pakken. Samuel Fagemo en Linus Oberg waren trefzeker. In de derde periode was de schotverhouding vier om elf in het voordeel van de Finnen, maar zij kwamen niet meer voorbij de Zweedse goalie.

Canada – Rusland 4-3

De eerste periode is samen te vatten als powerplay voor Rusland en penalty kill voor Canada. Goalie Joel Hofer hield zijn goal schoon in de eerste twintig minuten.

Toch was de eerste goal van de Russen op de powerplay. Nikita Alexandrov scoorde na 29 minuten. Dylan Cozens scoorde de gelijkmaker twee minuten later. Grigori Denisenko zette de Russen in minuut 35 op een 1-2 voorsprong. Maxim Sorkin zette de Russen op een 3-1 voorsprong na 48 minuten. Toen kwam Canada terug. Na een minuut kwam de aansluitingstreffer via Connor McMichael. Nog geen twee minuten later schoot Barrett Hayton een powerplay goal in de kruising.

Drie minuten voor tijd zette Akil Thomas de Ostravar Arena op zijn kop door de 4-3 voor Canada te scoren. In de laatste twee minuten kreeg Rusland nog kans op een powerplay. Maar twee domme penalties van de Russen gooide roet in het eten om zes tegen vier te kunnen spelen.