Hattrick Zwarthoed leidt SDE naar winst


Julie Zwarthoed (Foto: Mats Bekkevold)

In de laatste wedstrijd voor SDE dit jaar was de Nederlandse inbreng weer groot. Met in totaal drie goals en vier assists leidden Julie Zwarthoed, Kayleigh Hamers en Marée Dijkema het team voorbij stadsgenoot AIK. Verder een terugblik op het eerste deel van dit seizoen. Hoe deden de vier Nederlandse internationals het en hoe staat SDE er voor.

AIK – SDE HF 0-3

In de eerste periode was AIK, dat zes punten voorsprong had op SDE voorafgaand aan dit duel, de betere ploeg. De thuisploeg had de meeste kansen maar kwam niet voorbij Lindsey Post, de goalie in het doel van SDE.

Tekst gaat verder onder de foto

Lindsey Post (Foto: JB Pixels)

Ook in het middenstuk was de druk van AIK op het doel van SDE groot maar verdedigend zat het, na wat wijzigingen van coach Shane Warshaw, goed bij SDE en werden ook kansen aan de andere kant gecreëerd. Halverwege de wedstrijd was het Julie Zwarthoed, die op aangeven van Leanne Ganney en Kayleigh Hamers de 0-1 binnen werkte.

Hattrick Zwarthoed, shut-out Post

In de derde periode wist SDE goed gebruik te maken van een powerplay. De puck werd goed rondgespeeld en wederom was het Zwarthoed die scoorde. Ook deze keer was Hamers erbij betrokken, samen met Pia Pren. De honger naar goals van Zwarthoed was nog niet gestild want, met nog zeven minuten op de klok voltooide zij haar hattrick. Voor de derde keer was Hamers één van de aangevers. Marée Dijkema noteerde ook een assist bij deze laatste goal.

Tekst gaat verder onder de foto

Pia Pren (Foto: Mats Bekkevold)

Lindsey Post had 32 saves en had een shut-out. Het is de vierde shut-out dit jaar voor een SDE goalie. Zowel Post als Sofia Reideborn hebben er twee op hun naam staan.

Door de winst is er niets veranderd in de rangschikking. Wel is SDE nu op drie punten genaderd van AIK.

Tekst gaat verder onder de video

 

Een terugblik op de eerste seizoenshelft

SDE heeft haar laatste wedstrijd van 2019 gespeeld. Voor de andere ploegen zijn er nog wedstrijden te spelen voordat SDE in het eerste weekend van 2020 weer aan de bak moet. Op 4 januari spelen de dames thuis tegen Leksand.

Met 36 wedstrijden in de reguliere competitie, is de Stockholmse ploeg al ruim over de helft met hun 23 gespeelde wedstrijden. Elf keer werd er gewonnen waarvan zeven keer er in reguliere tijd. Driemaal kon SDE juichend van het ijs na overtime (2x) of shoot-out (1x). De andere twaalf wedstrijden werden dus verliezend afgesloten (1x overtime en 1x shoot-outs).

Tekst gaat verder onder de foto

Savine Wielenga (Foto: Mats Bekkevold)

Viermaal de nul gehouden

Qua uitslag sprong de 6-0 winst in en tegen Göteborg eruit. Net zoals de 0-3 bij Linköping en AIK. Een vierde shut-out was er tegen Linköping, dat dus twee keer niet tot scoren kwam tegen SDE. Voor de ploeg uit Stockholm is het zaak om vooral tegen de ploegen die onder hen staan de punten te pakken. En dat lukt zeer aardig. Uit de tien wedstrijden tegen Leksand, Linköping, MODO en Göteborg werden 20  punten behaald. Van Göteborg werd één keer verloren. Leksand bleek een lastigere tegenstander waar dit seizoen nog niet van werd gewonnen. Uit twee wedstrijden werd slechts één punt behaald.

Omhoog kijken is natuurlijk niet verkeerd en dat doet SDE ook zeker. Van de ploegen die in de top-5 staan wist SDE er drie te verslaan. De twee andere Stockholmse ploegen, Djurgården en AIK (2x) werden al verslagen. Ook Brynäs moest, na overtime, een keer met gebogen hoofd van het ijs. Alleen huidig kampioen Luleå en topfavoriet voor dit seizoen HV71 werden nog niet verslagen. In de eigen Enebybergs Ishall wisten de dames van SDE echter wel een puntje weg te snoepen van Luleå dat de shoot-outs beter wist te benutten.

Stroef in thuisduels

Voor SDE is het in de zwarte thuistenues spelen nog niet zo goed gegaan dit seizoen. Van de negen thuisduels werden er drie gewonnen, waarvan één na shoot-outs. Zes wedstrijden werden er verloren, waarvan vier in reguliere tijd.

In uitwedstrijden doet SDE het beter. Ook hier waren er zes verliespartijen. Er werd echter zeven keer gewonnen. Vijf keer deden ze dat zonder extra tijd nodig te hebben.

Wie maken de punten?

SDE scoorde in de eerste 23 wedstrijden 47 keer en is daarmee de zevende ploeg qua productiviteit. Drieëntwintig keer kwam een goal van een Nederlandse stick. De topscorerslijst van het team wordt aangevoerd door drie Nederlandse internationals. Julie Zwarthoed staat bovenaan met 18 punten (10G, 8A). Savine Wielenga is runner-up met 16 punten (9G, 7A). Kayleigh Hamers sluit de top-3 met vier goals en elf assists. Marée Dijkema heeft in haar zeven optredens in het SDHL team twee assists genoteerd.

Tekst gaat verder onder de foto

Kayleigh Hamers (Foto: Mats Bekkevold)

In een andere statistiek is Dijkema wel de beste van SDE. In de +/- statistiek staat de Groningse bovenaan met +3. Zij wordt gevolgd door Wielenga met +2. Wielenga is degene met de meeste powerplay goals van het team. Zij wist inmiddels al tijdens drie powerplays het net te laten bollen.

Powerplay kan beter, penalty kill is top

De powerplay mag nog wel iets worden aangescherpt bij SDE. Uit 88 powerplays werd er 12 keer gescoord. Met een percentage van 13,6 staat het hiermee in de SDHL op een zevende plek. Koploper is hier Brynäs met 22,2%.

Tekst gaat verder onder de foto

Marée Dijkema (Foto: Mats Bekkevold)

Wat betreft de penalty-kill doet SDE mee met de top-teams. Na HV71 (95,6% !) en Luleå (92,6%) bezet SDE een derde plaats. Het kreeg 14 tegengoals op 90 situaties met een speler minder op het ijs. Dit komt neer op 84,4% succesvolle penalty-kills. Zelf wist het twee keer te scoren terwijl de tegenstander een speelster meer op het ijs had.

Zoals in de voorbeschouwing op het seizoen al voorspeld, gaat SDE voor de play-offs. Toen werd nog een achtste of zevende plek voorspeld. Nu gaan ze vol voor een zesde plek en zijn ze zelfs op jacht naar plek vijf. De top-4 is in deze competitie inmiddels wat uitgelopen en zal niet bereikbaar zijn. Als de play-offs zijn begonnen is echter alles weer mogelijk. SDE heeft laten zien van (bijna) alle ploegen te kunnen winnen.

De stand per 22 december 2019

Voor SDE is het tot 4 januari wachten wat de andere ploegen onderling doen. De tegenstander die dag is Leksand. Een ploeg waar dit seizoen nog niet van werd gewonnen. Zij staan nu op 7 punten van SDE maar spelen nog drie wedstrijden en kunnen dus in punten boven SDE komen. Ze moeten dan wel HV71, Göteborg en AIK zien te verslaan.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 HV 71 23 60 103:39 (64)
2 Djurgårdens IF 23 52 66:39 (27)
3 Brynäs IF 23 46 86:59 (27)
4 Luleå HF 22 44 72:36 (36)
5 AIK 23 35 47:57 (-10)
6 SDE HF 23 32 47:56 (-9)
7 Leksands IF 23 25 54:82 (-28)
8 Linköping HC 24 23 42:71 (-29)
9 MODO Hockey 22 17 42:68 (-26)
10 Göteborg HC 24 11 40:92 (-52)

 

 

 

Previous Heerenveen, Nijmegen, Herentals en Luik zijn de Bekerfinalisten
Next Toronto wint van Carolina in knotsgek duel, Boston, New Jersey en Colorado scoren zeven goals voor de winst