SDHL preview, Luleå topfavoriet, SDE gaat voor de play-offs


Vrijdagavond start de SDHL voor een nieuw seizoen. Tien ploegen gaan strijden voor de acht play-off plaatsen. De twee overige teams zullen aan het eind van het seizoen met teams uit de DamEttan moeten gaan uitmaken of ze ook in 2020/2021 weer op het hoogste niveau in Zweden mogen uitkomen. Barend Hoogteijling zet alle ploegen op een rijtje en doet een voorspelling voor het eindklassement. Uiteraard komt ook SDE HF met de Nederlandse inbreng voorbij.

Met het stoppen van het professionele dames ijshockey in Canada (Canadian Women’s Hockey League CWHL) zijn er afgelopen zomer veel Noord-Amerikaanse dames die de Atlantische Oceaan zijn overgestoken om in Zweden te gaan spelen. Behoorlijk wat speelsters die in de CWHL speelden, of de stap zouden maken richting deze competitie, zijn nu in Zweden beland. Het niveau van de beste damescompetitie ter wereld zal hierdoor nog verder omhoog gaan.

AIK, voelt de hete adem van SDE in hun nek

Vorig seizoen wist de ploeg uit Stockholm zich te plaatsen voor de play-offs. Een makkelijk seizoen was het niet en ook dit seizoen zal het dat niet worden. Beide goalies van vorig seizoen zijn vertrokken en daar is onder andere de Finse Meeri  Räisänen als vervangster voor binnengehaald. Een zeer ervaren goalie die in Finland, Rusland en de VS heeft gespeeld.

Aanvallend kan de mogelijk eerste lijn met Lisa Johansson, Fanny Rask en Erica Udén Johanssson het iedere tegenstander moeilijk maken. De spoeling daarachter is wat minder en vooral verdedigend is het team wat zwakker.

Brynäs IF, the only way is up

Vorig seizoen werd de ploeg uit Gävle zevende met behoorlijk wat achterstand op nummer zes. Met zes nieuwe topspeelsters is de intentie duidelijk: ze willen omhoog. Van MODO kwam de Canadese Michela Cava, de topscorer van vorig seizoen in de SDHL, over en van Linköping haar landgenote Lara Stalder. Twee geweldige forwards die nu in het shirt van BIF spelen en niet in dat van de tegenstander. Van Boston Pride maakt de Tsjechische Denisa Křížová haar debuut in de SDHL. In acht jaar Noor-Amerika, waaronder vier jaar NCAA, was zij goed voor meer dan een punt per wedstrijd. In de verdediging zijn Maja Nylén-Persson (Leksand) en Johanna Olofsson (MODO) de ploeg komen versterken. De eerste is een jong, achttien jarig talent en de tweede is een ervaren verdedigster met veel SDHL ervaring en vaste waarde in de nationale Zweedse selectie.

(tekst gaat verder onder de foto)

Michela Cava - Lara Stalder
Michela Cava en Lara Stalder – Brynäs IF

Djurgårdens IF, niet veel, maar wel goede aanwinsten

Vorig seizoen werd het ternauwernood zesde met slechts twee punten verschil met nummer vier. Ook dit seizoen kan het mee gaan strijden om een van deze plekken. Met een extra goede periode tijdens het seizoen zit er misschien zelfs nog wat meer in. De ploeg uit Stockholm heeft zich op het oog minder versterkt in vergelijking met andere ploegen maar de aankopen zijn veelbelovend.

Lovisa Berndtsson is de eerste goalie met erg veel ervaring. Als back-up is de Canadese Samantha Ridgewell binnengehaald. Bovendien staat het zestien jarige goalie talent Ida Boman te trappelen om haar goede prestatie van vorig jaar (drie SDHL wedstrijden, 1.59 GAA, 9.27 SVS%) een vervolg te geven.

In de verdediging krijgt Josefine Holmgren versterking van de Canadese Allie Munroe, die de overstap maakt vanuit de NCAA. Aanvallend is topforward Jennifer Wakefield overgekomen van Brynäs. De dertig-jarige Canadese speelde vorig seizoen maar negen wedstrijden maar scoorde wel 18 punten. Bovendien is haar prijzenkast goed gevuld met een gouden en zilveren Olympische medaille, aangevuld met een gouden en vijf zilveren WK medailles. Ook is het Zweedse toptalent Lova Blom naar Stockholm gekomen om voor DIF te gaan spelen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Josefine Holmgren
Josefine Holmgren – Djurgårdens IF

Göteborg HC, weer een moeilijk seizoen in het vooruitzicht

Twee seizoenen in de SDHL en twee keer als laatste geëindigd. Het ziet er niet naar uit dat daar in het derde seizoen verandering in gaat komen.  Vanuit het Zwisterse ZSC Lions is de Amerikaanse Ellie Punnett aangetrokken. Een verdedigster die redelijk wat punten scoorde in de NCAA entijdens haar jaar in Zwitserland.  Aanvallend valt er weinig te zeggen over de ploeg. Vorig seizoen werd er in 36 wedstrijden slechts 31 keer gescoord. In de zomer zijn er geen aanvallende nieuwkomers bijgekomen waarover we het hier zouden moeten hebben.

De ploeg zou best wat steun kunnen gebruiken van stadgenoot Frölunda Indians, de huidige kampioen van de SHL. De Indians stappen echter nog steeds niet in het damesijshockey waardoor de GHC blijft ronddobberen. De fans van Frölunda zijn het niet eens met hun club en zij steunen nu als supportersclub niet alleen de heren van Frölunda maar ook de dames van Göteborg.

HV71, gaat vol voor de titel

Eén van de favorieten voor de titel. Als je naar de selectie kijkt kun je niets anders concluderen. De Spaanse goalie Alba Gonzalo is van prima SDHL niveau en als back-up zal ze Anna Amholt krijgen, een negentien-jarig talent dat overkomt van AIK.

Verdedigend zit het nog beter in elkaar voor de ploeg uit Jönköping. Met Sidney Morin, Rosa Lindstedt, Anna Kjellbin en Sabrina Zollinger zijn speelster die in iedere andere ploeg makkelijk de toplijn kunnen vormen. Vooral de Canadese Morin zal kunnen uitgroeien tot ster van het team.

Dat zal dan niet makkelijk gaan worden want HV heeft ook Kennedy Marchment van Linköping binnengehaald. Een topspeelster die vorig jaar 25 keer het net wist te vinden. Maar zij is niet de enige aanvalster van HV71 die voor gevaar zal gaan zorgen. De ploeg kan zonder moeite drie top-lijnen op het ijs zetten met speelsters zoals Hanna Olsson, Anna Borgqvist, Kaitlyn Tougas, Sanni Hakala, Lina Ljungblom en Michelle Löwenhielm.

(tekst gaat verder onder de foto)

Alba Gonzalo
Alba Gonzalo – HV71

Leksands IF, aanvallend niet sterk genoeg

Vorig jaar werd de ploeg vierde, maar ging in de eerste ronde van de play-offs onderuit tegen HV71. Een derde plaats zal dit seizoen niet tot de mogelijkheden behoren. De vraag is of de ploeg de play-offs zal behalen. Een aantal dragende speelsters van Leksand is vertrokken en de nieuwe aanwinsten zijn niet van hetzelfde niveau.

De Duitse Jule Flötgen is als eerste goalie binnengehaald. Een goede keepster die het niveau van de SDHL zeker aan moet kunnen. Julia Nilsson en Angelica Andersson zijn haar back-ups. Deze twee achttien- jarigen komen van het tweede team van Leksand, dat vorig jaar DamEttan speelde en uitkwam tegen onder andere Färjestad BK met Britt Wortel en Marée Dijkema.

Verdedigend heeft de ploeg het redelijk voor elkaar met Elin Lundberg en de Amerikaanse Samantha Hanson. Waar men zich in Leksand zorgen om moet maken is de aanval. Hierin zitten niet echt topspeelsters. Goede speelsters, dat wel, maar geen top.

 Linköping HC, een finaleplaats net als vorig jaar zal er niet in zitten

Vorig jaar maakte Linköping het Luleå erg moeilijk in de finale om het kampioenschap. In de best-of-five werden de eerste twee wedstrijden gewonnen. Uiteindelijk ging de titel toch nog naar de ploeg uit het Hoge Noorden van Zweden. Voorafgaand aan het seizoen zag de ploeg er niet uit als een titelfavoriet, maar maakte men het toch waar. Of zo’n stunt er dit jaar in zit is nog maar de vraag. Een aantal belangrijke speelsters is vertrokken. Topscorer van vorig seizoen Kennedy Marchment is verhuist naar HV71 en dat scheelt een slok op een borrel. Toch zit de ploeg ook dit jaar weer degelijk in elkaar.

Ook dit jaar staan de Finse Evelina Suonpää en Lisa Nordlöf tussen de palen. Een zeer degelijk goalie duo. In de verdediging krijgt Emilia Ramboldt steun van de Finse Anna Kilponen die de afgelopen vier jaar NCAA heeft gespeeld bij Quinnipiac University.

In de aanval is Pernilla Winberg de ploeg trouw gebleven. Verder heeft de ploeg een aantal  goede aanwinsten binnengehengeld zoals Saana Valkama en  Zoe Hickel (wiens zus Tori de verdediging komt versterken).

(tekst gaat verder onder de foto)

Pernilla Winberg
Pernilla Winberg (#16), uitkomend voor het Zweeds nationale team

Luleå HF / MSSK, never change a winning team

De kampioen van de afgelopen twee seizoenen. De afgelopen vier seizoenen werd de titel drie keer binnengehaald. De ploeg uit het Hoge Noorden van Zweden was oppermachtig in de competitie en de kwartfinale en halve finale werden met 3-0 gewonnen. In de eerste twee wedstrijden van de finale tegen Linköping liep het even mis, maar dat werd in de drie overige wedstrijden rechtgetrokken.

De ploeg heeft de afgelopen zomer de minste wijzigingen ondergaan. Drie speelsters zijn gestopt en er zijn maar twee nieuwe speelsters bijgekomen. Minatsu Murase komt over van AIK. Zij zal echter de plaats van eerste goalie over moeten laten aan Sara Grahn, de beste goalie in de SDHL.

Verdedigend kan Luleå nog steeds bouwen op het Finse duo Jenni Hiirikoski en Ronja Savolainen maar ook Johanna Fällman is een rots in de verdediging. Hiirikoski was vorig seizoen de tweede op de topscorerslijst van de SDHL met 63 punten (19G, 44A).

Emma Nordin was de derde op die lijst en scoorde de meeste goals van alle SDHL speelsters. Michelle Karvinen stond vierde op deze lijst. Met 166 goals was Luleå veruit de meest productieve ploeg en ook dit jaar mag dat verwacht worden. Net zoals HV71 heeft de ploeg de mogelijkheid om drie geweldige lijnen op het ijs te zetten. Noorse nieuwkomer Nicoline Söndegaard-Jensen kan zich daar prima tussenvoegen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Jenni Hiirikoski
Jenni Hiirikoski, aanvoerster van de Finse ploeg die zilver won op het afgelopen WK

MODO Hockey, het meest talentvolle team in de SDHL

Vorig jaar werd de ploeg tweede en werd het in de halve finale uitgeschakeld door Linköping. De twee topscorers van vorig jaar Michela Cava en Kaitlyn Tougas hebben de ploeg uit Örnsköldsvik echter verlaten. De selectie is smal maar herbergt wel de meeste talenten. Liefst negen speelsters zijn geboren na 2000. De vraag is of zij zich kunnen handhaven in het SDHL geweld.

In het doel is de Tsjechische Klara Peslarova een zekerheid. De 22-jarige heeft ruime SDHL ervaring. In de verdediging is de verwachting dat de Canadese Erica Rieder een aanwinst is voor de SDHL. Aanvallend is de boomlange (1.90m) Française Lore Baudrit na haar overstap in het vorige seizoen bij de ploeg uit Ö-vik gebleven. Samen met Olivia Carlsson moet zij de aanval gaan dragen.

SDE HF, dit jaar worden er play-offs gespeeld

De derde ploeg uit Stockholm had al een hele goede goalie met Sofia Reideborn. Doordat er vorig seizoen geen echte back-up was moest zij (te?) veel wedstrijden spelen. Dit seizoen is de Canadese Lindsay Post aangetrokken van Calgary Inferno, die de rol van back-up goalie op zich moet kunnen nemen.

In de verdediging krijgt Kayleigh Hamers gezelschap van Alexandra Anderson en Kelly Murray. Twee Canadese dames die respectievelijk van de University of Manitoba en Calgary Inferno komen. Ook de Amerikaanse Jacquie Pierri komt van Calgary Inferno.

In de aanval is het voormalige Calgary Inferno ook vertegenwoordigd via Kelty Apperson. Samen met Amy Budde, Savine Wielenga en Pia Pren komt zij de aanval versterken. Vorig jaar waren de Britse Leanne Ganney (13G, 13A) en Julie Zwarthoed (9G, 17A) met 26 punten de topscorers van de ploeg. Dit jaar zal er meer aanvallende stootkracht zijn.

SDE heeft goede aanwinsten aangetrokken waardoor de verwachting is dat we Hamers, Zwarthoed en Wielenga in de play-offs terug gaan zien. Hopelijk heeft Marée Dijkema dan ook de stap kunnen zetten van het tweede team van SDE naar de SDHL.

(tekst gaat verder onder de foto)

Kayleigh Hamers, Julie Zwarthoed
Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed na een wedstrijd van vorig seizoen.

Voorspelling

Luleå zal weer eerste gaan worden maar HV71 zal er alles aan gaan doen om dat niet te laten gebeuren. Ook Brynäs zal een zware dobber worden voor de ploeg uit noord Zweden. Djurgården en Linköping gaan een mooi seizoen tegemoet maar komen voor de top drie net iets te kort.
Aan de andere kant van het klassement zullen we Göteborg gaan zien. Ook dit seizoen zullen zij als laatste gaan eindigen. SDE gaat de play-offs halen. Leksand gaan ze achter zich laten en als alles op zijn plek valt zit er wellicht ook nog een zevende plek in en laten ze ook AIK achter zich.

1 Luleå HF / MSSK
2 HV71
3 Brynäs IF
4 Djurgårdens IF
5 Linkoping HC
6 MODO Hockey
7 AIK
8 SDE HF
9 Leksands IF
10 Göteborg HC
Previous Indeling Eerste Divisie is bekend, play-off format volgt nog
Next Leuven Chiefs, samen een stapje hogerop