Leuven Chiefs, samen een stapje hogerop


Chiefs Leuven
Foto: Robert Bos

De BeNe League gaat komend seizoen van start met elf teams. Alle deelnemende ploegen worden onder de loep genomen aan de hand van het vorige seizoen. In deze voorbeschouwingen ligt de nadruk op de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Reginald Delmarche laat zijn licht schijnen op de nummer zeven van het afgelopen seizoen: Leuven Chiefs

LEUVEN CHIEFS: HET AFGELOPEN SEIZOEN

Het werd een meer dan leuk seizoen voor Leuven, dat met beperkte budgetten puike resultaten neerzette. De komst van Goalie Ryan Malinowski werd door menigeen op gefrons onthaald. De nu 30-jarige Amerikaan ontpopte zich echter tot een echte rots in de branding. Met zijn snelle handjes dreef hij menig aanvaller tot wanhoop. En Adam Logozzo is het voorbeeld wat men in de wielrennerij een “valse trage” noemt. Een rustige, verstandige kerel die speelt waar de coach hem zet. Een speler die achterin de gaten slim dichthoudt en zijn 1m90 grote lijf er tussen gooit als het niet anders kan. Die aansluitend rustig naar voren trekt, laat scoren en zelf scoort. Zeg nou zelf, wie kent die Canadees, de betrouwbare verdediger die quasi twee punten per game scoort? Twee voltreffers die jongens en die zekerheid achterin was de basis voor het teamsucces. Bekroond met een mooi play-off ticket voor de Chiefs vorig seizoen.

Chiefs Leuven
Foto: Robert Bos

AANGETROKKEN & VERTROKKEN 

Leuven kende een rustige zomer. Michael Van Egdom trok naar Turnhout Tigers richting Divisie 1. Als derde import werd William Kangasniemi aangetrokken. Deze 23-jarige Finse forward zal het ijshockey met universitaire studies combineren. En er zijn twee eigen jongens die na een jaartje Noord-Amerika, op hun negentiende, de Chiefs-troepen opnieuw vervoegen. Forward Oscar Delbrassine speelde een puik seizoen USPHL Premier bij de Chicago Cougars. Nathan Compère, als offensieve verdediger, scoorde 24 punten in zijn jaartje GMHL. Een andere interne aanwinst is de terugkeer van Quinten Franckx. Na het seizoen 2017/2018 met chronische pijn gespeeld te hebben, onderging de nu 22-jarige verdediger eerder dit jaar een ingreep en werkte flink aan zijn terugkeer.

William Kangasniemi Chiefs Leuven
William Kangasniemi (23) in actie tegen CAIROX HIJS Hokij

VOORUITBLIK

Leuven werkt met bescheiden middelen en eigen spelers rustig verder richting play-offs. “Leuven wil eigen spelers, eigen jeugd alle kansen geven. Die spelers willen we ook graag houden, ondanks alle beloftes die ze elders voorgeschoteld krijgen. En samen, als Chiefs, willen we winnen!” aldus coach Gil Paelinck. En inderdaad, dit team is een mooie mix van jong en ervaren. Routiniers als Ben Boute, Borya Kolyasnikov en Dean Thurura omringen jonge twintigers als Dries Blockx, Iniaz Steyaert en Rino Dhondt. Daarenboven zijn tieners als Basim Laeremans, Jeffie Versin en Reyn Van Welssenaers allesbehalve volgroeid maar toonden reeds hun potentieel.

KEEP AN EYE ON

The Leuven Six-Pack! Kerels als Blockx, Dhondt, James, Laeremans, Steyaert en Versin zijn nog erg jong en al even in de BeNe League actief. Dit Belgisch zestal was vorig seizoen samen goed voor meer dan 100 punten en gemiddeld nog niet eens 20 jaar oud. Straks zijn dit stuk voor stuk mannen; de ene uitblinker vangt de mindere dag van de andere wel op. Gespaard van kwetsuren en schorsingen zal dit six-pack brokken maken!

Tekst gaat onder de video verder

VOORSPELLING

Vorig seizoen was het jaar van de definitieve doorbraak van Alec James. Een jaar waarin Leuven als één sterk geheel met het bereiken van de play-offs zichzelf keurig beloonde. Het verwachtingspatroon van éénieder is nu wel dat het naseizoen mislopen een flinke ontgoocheling zou zijn. Dit Chiefs moet vanuit zijn eigen potentieel en aanwezige stabiliteit voor de zege gaan. Dus zeg maar richting Top-6!

Previous SDHL preview, Luleå topfavoriet, SDE gaat voor de play-offs
Next SHL preview: één duidelijke topfavoriet