Heerenveen, Nijmegen, Herentals en Luik zijn de Bekerfinalisten

UNIS Flyers Heerenveen

Vier halve finales die het tweede duel kenden in de best of two. In alle vier de series viel dus de beslissing. Na een intense speelronde mogen UNIS Flyers Heerenveen en Select 4-u Devils Nijmegen zich in Nederland finalist noemen. In België zijn dat ERA Renomar HYC Herentals en Luik Bulldogs. Zonder slag of stoot ging dat zeker niet. Tijd om terug te blikken.

UNIS FLYERS HEERENVEEN – MICROZ EATERS LIMBURG 5-2

Zondagavond stond de tweede wedstrijd van de halve finale tussen de Unis Flyers en Microz Eaters Geleen op het programma. En de gemoederen die zaterdag hoog opliepen, waren duidelijk nog niet afgekoeld. Dat bleek tijdens de warming-up, waar het voor de wedstrijd al onvriendelijk werd tussen beide partijen. Alle ingrediënten voor een pittig bekerduel waren duidelijk aanwezig in een goed gevuld Thialf.

Met goalies Rowan Delil en Martijn Oosterwijk op goal, ging de tweede wedstrijd furieus van start. Na de eerste penalty voor de bezoekers in de vijfde minuut, sloeg Heerenveen gelijk toe door Trevor Petersen. De Flyers waren de bovenliggende partij in het begin van de eerste periode, maar de Eaters kwamen er regelmatig gevaarlijk uit. Na een duel om icing voor de Limburgers te voorkomen ontplofte Akim Ramoul die vervolgens met een 5+20 roughing  penalty naar de kleedkamer kon vertrekken. Het bleek het startsein te zijn voor vele penalty’s aan beide kanten, waar beide teams vergaten hun eigen spel te spelen. Met nog 90 seconden op de teller werd het 2-0 voor de Flyers door een powerplaygoal van Adam Bézak die heel fraai wist af te ronden. Vanuit het niets kwam Geleen terug in de wedstrijd in de laatste minuut van de eerste periode. Mordy Munichman zag zijn schot achter de verbouwereerde Oosterwijk in het net verdwijnen.

De tweede periode begon goed voor de bezoekers die duidelijk beter uit de kleedkamer waren gekomen. In de vijfde minuut verloor Heerenveen knullig de puck aan het einde van een powerplay situatie, en werd de score gelijk getrokken door een short handed doelpunt van Nick Verschuren op aangeven van Lars van Sloun. In deze fase was de gelijkmaker meer dan terecht voor de bezoekers, die scherper waren dan de Flyers. Maar na een reeks onnodige penalty’s waarin met name de Eaters constant spelers op de strafbank had, mocht Geleen blij zijn dat de penaltykill zijn werk uitstekend deed. De teams leken met een 2-2 gelijke stand de kleedkamers aan het eind van de tweede periode op te zoeken, tot vijftien seconden voor het einde van de tweede periode de thuisploeg opnieuw op voorsprong kwam door opnieuw Trevor Petersen. Ondanks de vele straffen, waren de beste kansen voor de voor de Eaters die ongelukkig met een achterstand gingen pauzeren.

Microz Eaters Limburg

De derde periode leken beide teams enigszins te zijn afgekoeld, waardoor beide teams eindelijk hun eigen spel konden spelen. Beide teams wisten in de beginfase de goalies af en toe aan het werk te zetten, maar gescoord werd er niet. Met Levi Smeets op de strafbank voor Geleen, wist Brent Janssen de goed spelende Rowan Delil te verschalken aan het einde van de powerplay situatie. Met nog drie minuten op de klok werd Delil naar de kant gehaald voor een extra aanvaller, dat resulteerde in de 5-2 nadat Heerenveen de puck in het verdedigingsvak wist te veroveren. Juha Kiilholma zag zijn schot vanaf eigen helft het lege net in verdwijnen, daarmee was de wedstrijd ook gelijk gespeeld. Geleen was zeker niet de mindere partij, maar zag de overwinning door de vele straffen in rook opgaan. Heerenveen werd de eerste finalist voor de eindstrijd in Heerenveen.

SELECT 4-u DEVILS NIJMEGEN – CAIROX HIJS HOKIJ 1-5

Den Haag was met één doel naar Nijmegen gekomen. Het wilde er in ieder geval voor zorgen dat het in reguliere tijd een zege boekte, om zo een beslissende overtime af te dwingen. Dat lukte perfect voor HIJS. Toch waren het de Devils uit Nijmegen die de finaleplaats pakte, door een treffer in die beslissende overtime.

Beide ploegen legden de toeschouwers opnieuw een lekkere pot ijshockey voor. In de openingsperiode waren er kansen voldoende om de score te openen, maar zowel Deniz Mollen als Brett Magnus stonden hun mannetje. Justin Evers brak na 28 minuten spelen de ban; hij rondde keurig af op aangeven van Joey Oosterveld. Met een man meer op het ijs sloeg Nijmegen vier minuten later terug. Kersverse import-aanwinst Jan Jarabek was de gevierde man die de 1-1 op het bord zette.

Select 4-u Devils Nijmegen

De bezoekers gingen ‘all in’ tijdens het slotstuk en werden beloond. In 60 seconden namen zij de regie stevig in handen. Oosterveld scoorde in overtal en Evers maakte zijn tweede van de vroege avond. Twee treffers binnen een minuut leverden een 1-3 stand op, die op dat moment terecht was te noemen. Vijf minuten later gooide opnieuw Oosterveld Nijmegen op de rug, door (opnieuw) met een man meer de 1-4 aan te tekenen. Waar Nijmegen in het eerste duel goed op de power play draaide (drie van de vier treffers), was dat nu aan Den Haag. Ook Jasper Kick drukte af in overtal en tekende voor de 1-5 eindstand. Omdat het doelsaldo niet telde, beide ploegen éénmaal tot winst kwamen in reguliere tijd, moest overtime de beslissing brengen.

CAIROX HIJS Hokij

Ondanks dat het momentum aan Haagse zijde lag, liet Jurryt Smid het Triavium ontploffen van vreugde. In de zesde minuut van de extra tijd, strafte hij op aangeven van Levi Houkes een defensieve fout af. Daarmee snoepte Nijmegen het finaleticket van Den Haag af en mag het de bekertitel gaan verdedigen tegen Heerenveen.

LUIK BULLDOGS – CHIEFS LEUVEN 2-1

De terugwedstrijd in deze halve finale tussen Luik en Leuven zag in de openingsfase twee wenkende kansen voor Chiefs. Beide mogelijkheden werden verkwanseld en zoals vaak werd dit cash betaald. Op aangeven van Bojay Claassen en Kristof Van Looy kon de sterke Ax’L Milpas een defensieve uitschuiver benutten om de Bulldogs op voorsprong te knallen. Eén – nul na zeven minuten. De troepen van Gil Paelinck verteerden deze tik snel en dwongen de thuisploeg regelmatig achteruit.

Luik Bulldogs

De gevatte tegenaanvallen van de Luikenaars werden door een alomtegenwoordige Ryan Malinowski afgeweerd. Het spel ging snel op en neer en de flink gevulde Mediacité genoot van deze spannende partij. Ook Pasquale Spano, de Luikse goalie, reageerde attent en verdere doelpunten bleven uit. De wedstrijd werd grimmiger, de overtredingen talrijker. Halfweg de slotperiode kon Leuven op powerplay de stand gelijktrekken. Adam Logozzo schoot vanaf de blauwe lijn hard en nauwkeurig de puck tegen de netten.

Chiefs Leuven

De Chiefs trokken nogmaals alle registers open en zeventig seconden voor tijd werd sluitpost Malinowski ingeruild voor een extra-aanvaller. De koude douche volgde dertig seconden later met de empty-netter van een rustige Bryan Kolodziejczyk. In de slotseconden van de wedstrijd volgde nog een georkestreerde vechtpartij, een “Viva for Life”-actie onwaardig. Bulldogs Luik heeft zijn finaleticket verdiend binnengehaald.

Leuven Chiefs weer eens onderuit tegen Luik. Zoals Captain Dean Thurura het goede verwoordde achteraf: “Het was nog nooit zo nipt en we kunnen echt met opgeheven hoofd verder het kampioenschap in.”

ERA RENOMAR HYC – MECHELEN GOLDEN SHARKS 8-3

Na de 1-9 in Mechelen, zou het wel een ‘makkie’ worden voor Herentals om de boel af te maken in eigen huis. Wie de uitslag ziet, wordt in het gelijk gesteld. Toch mochten de Golden Sharks meer dan tevreden zijn over de teamprestatie.

Amper een minuut onderweg was het Mechelen dat brutaal op voorsprong kwam. Elia Urlings was de meest alerte op een rebound die Kevin Van Looveren moest toestaan. Mechelen speelde frank en vrij, Herentals te nonchalant tot afgrijzen van coach Jeffrey van Iersel. Aan de hand van de uitblinkende goalie Mike Gyesbreghs kwam de thuisploeg er niet door. De bezoekers doken zelf enkele malen heel gevaarlijk op voor het HYC doel. Herentals ontsnapte aan de 0-2 en enkele ogenblikken later lag de 1-1 in de touwen via Preston Shupe. Net als in het eerste duel sloeg HYC rond de eerste dweil hard toe. Vincent Morgan net voor de rust, Mitch Morgan na de rust zorgden voor 3-1.

Mechelen Golden Sharks

Daarna kwam het surplus aan kwaliteit bovendrijven en liep de thuisploeg weg naar 6-1. Op de zoemer zorgde Kevin Miller voor een verdiende tweede Mechelse treffer. De bezoekers bleven ook in het slotstuk goed tegenpartij bieden, maar logischerwijs liep de benzine in de tank naar nul. Toch bracht Ben van den Bogaert de 6-3 nog op het bord met nog dertien minuten te gaan. Peter Bartek kogelde twintig tellen later hard raak vanaf de blauwe lijn, om de hoop op een comeback in de kiem te smoren. Preston Shupe tekende voor het 8-3 slotakkoord. HYC mag zich gaan opmaken voor een finale tegen de ‘eeuwige rivaal’ uit Luik, waar Mechelen zeker veel pluspunten de bus in kon nemen voor het vervolg in het BeNe League seizoen.

Previous Seizoensdebuut Sprong bij Anaheim eindigt met verlies, Calgary, Arizona winnen met vijf goals