Hamers scoort winnende goal bij debuut Dijkema


Kayleigh Hamers - SDE HF
Kayleigh Hamers - SDE HF (Foto: Mats Bekkevold)

Een winst- en een verliespartij. Als je voor het weekend naar de ranglijst keek, was dat wellicht ook wel de verwachting, met wedstrijden tegen de nummer twee en de hekkensluiter op de rol. De winst en het verlies kwamen er, maar toch liep het voor SDE HF anders dan verwacht.

Winst op nummer twee

In Gävle speelde SDE voor het eerst niet met drie maar met vier Nederlandse internationals. Vanuit het tweede team werd Marée Dijkema doorgeschoven naar het SDHL team. En waarom dan ook niet meteen tegen de nummer twee van de ranglijst Brynäs? Savine Wielenga: “Top dat Marée erbij is, dat verdient ze echt.” Dat de jongste van de vier er hard voor werkt, konden we hier al lezen.

De eerste periode zette Brynäs de gasten flink onder druk en kwam op 2-0. Snel na de tweede goal wist Julia Ytman, met haar eerste goal van het seizoen, de aansluitingstreffer te scoren. De zamboni’s kwamen in de pauze het ijs op en zagen echter dat de ruststand 3-1 was. SDHL topscorer Lara Stalder scoorde haar 23ste goal van het seizoen.

Al vroeg in de tweede periode kwam SDE op 3-2. Kayleigh Hamers wist Amy Budde te vinden en de laatste wist de puck binnen te werken. In het middenstuk nam SDE de overhand maar na de tweede pauze moest het deze weer afstaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Savine Wielenga (Foto: Mats Bekkevold)

SDE slaat pas laat toe

SDE kwam onder druk te staan, maar Lindsey Post was niet meer te passeren. De Canadese had in de tweede en derde periode 29 saves. Er moest echter nog wel gescoord worden door de ploeg uit Stockholm. Met nog 38 seconden op de klok was het Julie Zwarthoed die op aangeven van Hamers en Leanne Ganney de gelijkmaker scoorde en daarmee een overtime afdwong.

Nadat beide goalies ieder twee saves hadden gemaakt in de extra tijd was het vijfde schot wel raak. Een goal van Nederlandse makelij. Zwarthoed en Wielenga tekenden voor de assists op Hamers, die de winnende goal in het net werkte.

Wielenga: “Ja dit was een lekkere overwinning! We rijden nu door richting Leksand en overnachten halverwege.” Een echte roadtrip voor de SDE dames. Met zicht op een vijf-punten-weekend.

Tekst gaat verder onder de video

 

Leksand veert op

In Leksand liep het echter anders. De hekkensluiter, voordat het weekend begon, beet van zich af en liet zich de kaas niet van het knäckebröd eten. Aanvallend was het een stuk minder dan de vorige wedstrijd in Gävle voor SDE. Waar op vrijdagavond beide goalies 81 schoten op goal te verwerken kregen, was het met 35 schoten op zaterdagmiddag een stuk minder vuurgevaarlijk.

De thuisploeg nam in de eerste periode een 1-0 voorsprong die pas in de tweede periode door SDE werd beantwoord met de gelijkmaker van Lili Pinter. Het venijn zat ook deze wedstrijd in de staart. Met minder dan twee minuten te gaan kwam Leksand op 2-1. Voor het laatste fluitsignaal viel, werd via een emptynetter ook nog de 3-1 gescoord. Een teleurstellend resultaat voor SDE. Voor Leksand de eerste drie van zes punten dit weekend, want zondag wist het ook verrassend van AIK te winnen (3-1). Van de 15 punten die de ploeg nu heeft, werden er dit weekend zes behaald.

Debutant Dijkema aan het woord

Marée Dijkema keek toch met een goed gevoel terug op haar twee wedstrijden waarin ze haar SDHL debuut maakte: ”Als ik terugkijk op het weekend is het voor mij toch vooral positief, ondanks de verloren wedstrijd tegen Leksand. Voor mijn gevoel ging het wel prima bij mij. Ik was af en toe wel wat meer gestrest dan bij andere wedstrijden. Het is natuurlijk wel een wat ander niveau dan ik gewend ben. Het was ook gaaf dat ik best wel veel heb gespeeld! Meer dan ik van te voren verwacht had.”

Tekst gaat verder onder de foto

Marée Dijkema (Foto: Mats Bekkevold)

Over het spel van SDE geeft ze de volgende analyse: “Ik denk dat we vrijdag heel goed gespeeld hebben. We zaten er constant bovenop. Ik heb tijdens die wedstrijd niet het gevoel gehad dat we zouden verliezen ook al stonden we achter. Zaterdag was wat minder. We waren langzamer, passes kwamen niet aan en we kwamen niet in ons spel.”

Stand SDHL 24 november 2019

Komend weekend speelt SDE tegen uit tegen Djurgårdens en Linköping.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 HV 71 19 52 90:27 (63)
2 Djurgårdens IF 18 39 50:34 (16)
3 Brynäs IF 18 38 66:43 (23)
4 Luleå HF 17 32 52:30 (22)
5 AIK 18 27 41:47 (-6)
6 SDE HF 18 24 36:45 (-9)
7 Linköping HC 18 17 29:58 (-29)
8 Leksands IF 17 15 37:62 (-25)
9 MODO Hockey 17 12 34:52 (-18)
10 Göteborg HC 18 11 31:68 (-37)
Previous Microz Eaters Limburg pakt tweede zege van het weekend tegen Den Haag
Next Daniel Sprong en San Diego Gulls puntloos tegen Stockton Heat