Super Sunday: IJCU Dragons Utrecht U12


IJCU Dragons Utrecht U12 Super Sunday

Komende zondag is het weer zover: Super Sunday! De dag waarop de bekerfinales bij de U12, U14 en U16 gespeeld worden. We gaan lekker voorbeschouwen en doen dat met Chad van de Burg, de coach van de tweede finalist in de U12-finale: IJCU Dragons Utrecht U12.

Net als de trainer bij Den Haag is Van de Burg al een tijdje actief bij Utrecht. “Dit is het zesde seizoen dat ik jeugdtrainer ben bij ijshockey club Utrecht, van de U8 tot de U16. Vanaf de eerste dag ben ik begonnen met het trainen en coachen van dit team. Alleen in vergelijking met zes jaar geleden zijn er nog maar 4 spelers en een keeper over in de u12. De rest van de ploeg is er door de jaren bijgekomen en we hebben hierdoor een hecht team gekregen.”

DE EERSTE GLIMLACH

“Als je begint bij de allerkleinste kinderen die rond hun vijfde jaar die kleine stapjes op het ijs zetten en over elkaar heen vallen? Ik vind dat nog steeds de leukste groep om les te geven. De glimlach op de gezichten als ze voor het eerst een bocht maken, remmen of gewoon heel hard tegen de boarding glijden. Prachtig!”

IJCU Dragons Utrecht U12 Super Sunday
Foto: Ronald Heidanus

“Hoe ouder ze worden, hoe meer je de kinderen moet herinneren aan die glimlach. Zo lang ze die tijdens welke sport dan ook hebben? Dan weet je dat het goed zit. Als trainer probeer je kinderen niet alleen te leren ijshockeyen, ook hoor je ze te leren wat het inhoud om onderdeel van een team te zijn. Hoe hechter de groep wordt, hoe meer je daarvan kan genieten”, zegt de oefenmeester duidelijk met passie voor het begeleiden van de jeugd.

THE ROAD TO THE FINAL

De jonge Dragons plaatste zich voor de finale door net als Red Eagles Den Bosch vijf van de zes duels te winnen. Het onderlinge duel, het eerste duel van het seizoen, pakte Utrecht een 8-2 zege in Brabant. Op onderling resultaat mag Dragons zich finalist noemen.

“Het was een heel snel bekerseizoen voor ons dit jaar. Dit omdat we vanaf het eerste weekend alle wedstrijden elke week achter elkaar hadden. De eerste vijf duels werden ruim gewonnen, de laatste werd verloren.”

IJCU Dragons Utrecht U12 Super Sunday
Foto: Ronald Heidanus

De beste wedstrijd van het seizoen is in de ogen van Van de Burg het duel tegen Tilburg. “Dat was voor ons alles of niets. Bij een hoop kids geeft het wat extra zenuwen om naar Tilburg toe te gaan. Die hebben altijd een goed team en het werd ook een spannende wedstrijd.  Er werd in de week ervoor erg naar de wedstrijd uitgekeken en een hoop geoefend door de kids zelf. Dan is het geweldig om  zien hoe ze dit samen in de wedstrijd toepassen. Door goed samen te werken wonnen we die wedstrijd met 5-8”, zegt de trotse coach.

HIJS HOKIJ DEN HAAG

Tegenstander in de finale is HIJS Hokij Den Haag U12, een team waar Van de Burg respect voor heeft. “Ze hebben een goed en groot team met verschillende kwaliteiten. Den Haag heeft een goede jeugdopleiding en een goede coach. Het zal een zware wedstrijd worden, maar in het verleden zijn de wedstrijden tegen HIJS altijd spannend geweest.”

“De kinderen moeten genieten van elke seconde dat ze op het ijs staan. We hebben onze doelstelling gehaald en daar zijn we trots op. Een tweede plaats in de bekerronde hebben we al behaald. Het mooie is dat de spelers daar geen genoegen meenemen. We zullen er als team 60 minuten lang vol voor moeten gaan en daarna met opgeheven hoofd en een grote glimlach van het ijs. Het liefst met de beker natuurlijk, maar dat zullen we na afloop zien.”

HET COLLECTIEF

De Dragons uit Utrecht bestaan uit een hecht collectief. Voor coach Van de Burg zijn het stuk voor stuk uitblinkers. “We hebben eigenlijk maar tien spelers, dit vullen we aan met drie spelers uit de u10. Die hebben het ook verdiend om hier te staan. Dat zijn jonge spelers vol energie. Maar als je onze ploeg niet zo goed kent, dan zullen aanvallend Ville Aberg en onze captain Sebastiaan Jansen opvallen. Verdedigend verwacht ik dat Xavian van het Hof en en Santi van der Bruggen hoge ogen gooien.

IJCU Dragons Utrecht U12 Super Sunday
Foto: Ronald Heidanus

Super Sunday is eigenlijk al geslaagd voor de Utrechtse formatie. “Dat we hier staan is prachtig. We hebben hard gewerkt om de finale tegen het ‘grote’ Den Haag te gaan spelen. Ik zal niet ontkennen dat ik graag met de jongens wil winnen en dat we daar  alles voor gaan doen. Maar genieten, lachen en een spannende wedstrijd zal de bekerronde compleet maken. Na 60 minuten zal er een team de beker omhoog houden en het andere team denkt al aan een rematch in de Elite competitie!” sluit de oefenmeester af.

Previous Rangers verslaat Capitals, Ottawa doet het in overtime tegen Montreal
Next Super Sunday: HIJS Hokij Den Haag U14