Super Sunday: HIJS Hokij Den Haag U12


HIJS Hokij U12 Super Sunday

Komende zondag is het weer zover: Super Sunday! De dag waarop de bekerfinales bij de U12, U14 en U16 gespeeld worden. We gaan lekker voorbeschouwen en doen dat met de coach van de ploeg die zich ‘thuis’ plaatste voor de U12 finale: Marijn den Dulk van HIJS Hokij Den Haag U12.

“Ik ben inmiddels zes en een half seizoen trainer bij HIJS Hokij. In allerlei verschillende functies, van trainer van de schaatsklas tot assistent coach eerste team. Sinds vorig seizoen sta ik in de bank bij de U12”, zegt de coach.

HIJS Hokij U12 Super Sunday
Foto: Barend Hoogteijling, Face-Off

“IK ZOU NIET ANDERS MEER WILLEN”

Den Dulk geeft aan dat hij zijn twijfels had om in het U12-avontuur te stappen in Den Haag. “Jaren heb ik de boot afgehouden om in de bank te staan bij de U12, omdat ik het altijd een moeilijke leeftijd vond om te coachen. Maar na één jaar zou ik niet anders meer willen. Spelers komen voor het eerst in aanraking met een hele ijsbaan, want U8-U10 spelen op kleiner ijs, er zijn regels en straffen, ze moeten zelf wisselen en standen die worden bijgehouden.”

HIJS Hokij U12 Super Sunday
Foto: Robert Bos

“De mensen die mij kennen weten dat ik bekend sta als techniektrainer, maar dit aspect in combinatie met de beginselen van tactische elementen vind ik fantastisch! Toch geniet ik het meest van de soms wat naïeve kanten van de leeftijd en gelukkig nog het kinderlijke. Tegenwoordig moeten kinderen al zo snel volwassen zijn.”

DE VOORRONDE VAN DE BEKER

De mannen van HIJS kenden een hele goede voorronde. Alle zes de duels werden gewonnen met een doelsaldo van 125-17. “De voorrondes gingen voor de wind, met weinig tegendoelpunten. Met 20,8 goals gemiddeld per wedstrijd blijkt dat het offensief wel goed zit. Wij zijn verdedigend nog niet heel erg getest. De beste wedstrijd van onze kant was tegen Zoetermeer. Wij waren wel echt een maatje te groot, maar twee periodes lang hebben we echt ‘geijshockeyd’. In de U12 bestaat een wedstrijd toch uit beslissingen van een talentvol individu. Deze wedstrijd speelden we heel goed samen, mooie combinaties, nog mooiere doelpunten en voor mij het belangrijkst: we waren onderling heel positief.”

UTRECHT DRAGONS

Tegenstander in de finale is de formatie van IJCU Utrecht Dragons U12, een wedstrijd waar Den Dulk erg naar uitkijkt. “HIJS Hokij tegen Utrecht heeft al bewezen in de afgelopen seizoenen een echte ‘clash’ te zijn. Met uitslagen vorig jaar als 11-10 en 8-9 of iets dergelijks en volgens mij staan er veel van dezelfde spelers op het ijs. Ik heb me niet heel erg verdiept in Utrecht, maar weet dat hun coach Chad van de Burg de laatste jaren goed bezig is!” zegt de oefenmeester respectvol.

HIJS Hokij U12 Super Sunday
Foto: Robert Bos

De Haagse trainer bereidt zijn ploeg op een normale manier voor, ondanks dat het een finale is. “Een finale is een wedstrijd op zich. Ik wil ze ook leren om te gaan met finales spelen. Ondanks dat er meer druk op een finale ligt, wil ik toch proberen, deze wedstrijd zo normaal mogelijk te benaderen en lekker te gaan ijshockeyen. Ik gebruik deze zin wel vaker: ‘Jullie hebben geluk dat je de kans krijgt om te ijshockeyen, er zijn kinderen die niet kunnen door handicap of niet mogen van hun ouders.'”

DE PLOEG OP SUPER SUNDAY

Op de ‘gemeenste’ vraag, op welke spelers wij moeten letten komende zondag, moet Den Dulk best lang nadenken voor er een antwoord komt. “Elke speler heeft hele grote stappen gemaakt in de voorronde. Maar als ik er een paar mag noemen zijn dat Jacky de Zwart, officieel pas eerste jaars U12, maar een echt supertalent. Let ook op knapen als Duco Vijn, Kyano Buis en Sidney Staal, want die spelen allen ook al in u14. En dan heb je jongens als Severijn Schipper en Gerayno Stolk die heel erg belangrijk voor de balans in ons team.”

HIJS Hokij U12 Super Sunday
Foto: Robert Bos

Super Sunday is een mooie dag voor team, ouders en natuurlijk ook de trainer zelf. Den Dulk kijkt er naar uit. “Wij hebben wellicht toch een beetje de favorietenrol. Na de tweede plaats van vorig jaar, zou winnen in de finale van dit jaar fantastisch zijn. Nu ga ik niet roepen dat de dag niet geslaagd is, als we verliezen. Maar ik hoop vooral op een échte wedstrijd. Tot nu toe zijn we nog niet echt getest. Met toch wel iedere weekend behoorlijk grote uitslagen. Ik kijk er met mijn team naar uit om een heerlijke zondag te beleven”, sluit de oefenmeester af.

Previous Mads van Biemen - Dordrecht Lions U8
Next Rangers verslaat Capitals, Ottawa doet het in overtime tegen Montreal