Heerenveen en Herentals winnen eerste BeNe League wedstrijden. Leuven verliest in Duitsland


Face-Off IJshockey BeNe League

Voor vier teams begon gisteravond de BeNe League. In Heerenveen kwam Zoetermeer Panters op bezoek. In De Uithof streden CAIROX Hijs Den Haag en ERA Renomar HYC – Herentals. De ‘koploper’ van de BeNe League, Leuven Chiefs, maakte zijn debuut in de Inter Region Cup. Het ging op bezoek bij de Rockets in Diez-Limburg. Na de wedstrijden gaven Martijn Oosterwijk en Ryan Malinowski een reactie op de prestaties van hun teams.

CAIROX Hijs Hokij – ERA Renomar HYC 3-5

In een goed gevulde De Uithof speelden CAIROX Hijs en ERA Renomar HYC hun allereerste duel in de BeNe League. De 1.744 toeschouwers zagen een duel dat lang spannend was. Uiteindelijk ging het team uit Herentals met de overwinning aan de haal: 3-5.

Handen schudden na de wedstrijd (Foto: Paul Korf, Face-Off.nl)

Initiatief voor Den Haag

HYC was enigszins gehavend afgereisd naar Den Haag. Naast Peter Bartek en Tyler Mayea ontbraken ook Thijs Van Laere én Jordy Van Dyck. Bij de Hagenaars was alleen Marco Bommezijn afwezig.

Na de eerste schermutselingen in de eerste periode was het de thuisploeg dat de eerste klap uitdeelde. In de vijfde speelminuut gaf Jesse Gabrielle zijn visitekaartje af. Op aangeven van Donny van Musscher en Mike van Oeveren schoot de kersverse Haagse import raak. Na acht minuten was de score weer in evenwicht.

Door een ‘turnover’ kon Nathan Pancel ongehinderd aan de linkerzijde de blauwe lijn passeren. Met een ‘rink wide’ pass wist hij Mitch Morgan te bereiken die de gasten weer op gelijke hoogte brachten. Toch was het Den Haag dat wederom op voorsprong wist te komen. In de enige Haagse power play in deze periode, veroorzaakt door holding van Chad Piccart, zorgde Joey Oosterveld voor een 2-1 voorsprong. Van Musscher en Gabrielle deelden met een assist mee in de Haagse feestvreugde. Op de doelpogingen van HYC in de resterende speeltijd had Brett Magnus iedere keer een passend antwoord.

Goalies doen wat ze moeten doen

Herentals mocht de tweede periode in numerieke meerderheid beginnen. Thomas Roosendaal was in de voorgaande periode voor kneeing naar de strafbank gestuurd. Ook Reinier Staats mocht in de 30e twee minuten strafregels schrijven voor tripping. Tijdens deze tweede power play werd de druk door Herentals pas echt opgevoerd. Haagse goalie Magnus hield zijn goal echter schoon.

De beste kans op een treffer was voor Den Haag, dat in de 38e minuut een penaltyshot toegewezen kreeg. HYC goalie Kevin Van Looveren hield de inzet van Jasper Kick zonder al te veel moeite tegen. Met precies dezelfde score op het bord als bij aanvang van deze periode zochten beide teams hun kleedkamers weer op.

Herentals buit gebrek Haagse discipline uit

Vroeg in de derde periode is het Herentals dat, ondanks een Haags overwicht, wederom veerkracht toonde. Preston Shupe schoot de puck met een ‘wrist shot’ tegen de touwen, met een assist van Ben Vercammen. In de 47e minuut is er wederom een Haagse straf. Doug Rose werd naar de strafbank gestuurd voor high sticking. HYC toonde tijdens deze power play aan dat, ook in Herentals, driemaal scheepsrecht is. Het was Mitch Morgan die de gasten voor het eerst deze wedstrijd, unassisted, op voorsprong zette. Een minuut later mocht Roosendaal voor de tweede keer zitten; ditmaal voor tripping. HYC ging op zoek naar een verdubbeling van de voorsprong.

Het was Den Haag dat de 3-3 op het bord kreeg. Na Belgisch puckverlies stormden Reinier Staats en Gabrielle richting de ‘kooi’ van Van Looveren. Staats scoorde, nadat hij de combinatie met Gabrielle was aangegaan, in de 50e minuut shorthanded. Met 54 minuten gespeeld niet één maar twee Haagse tijdstraffen. Roosendaal en Gabrielle mochten elkaar twee minuten gezelschap houden in het ‘glazen huis’. Deze buitenkans op de overwinning liet Herentals niet liggen. Emiel Goris tekende voor de 3-4, met de assist voor Pancel.

Den Haag haalde Magnus nog van het ijs af, maar kon de gelijkmaker niet meer forceren. Met nog één seconde op de klok zette Vercammen de 3-5 eindstand op het scorebord.

De lachende gezichten van ERA Renomar HYC (Foto: Paul Korf)

Unis Flyers Heerenveen – Zoetermeer Panters 5-2

Zeven goals, zeven verschillende spelers die het net wisten te vinden. Ronald Wurm scoorde één goal en had twee assists. Adam Bezák deed het beter en scoorde één goal en drie assists voor Unis Flyers – Heerenveen. De eerste periode, waarin veel gebeurde, was snel en fysiek aan beide kanten. Het was Flyers aanvoerder Trevor Hunt die als enige in deze periode het net wist te vinden.

In de tweede periode wist Trevor Petersen, na iets meer dan vijf minuten, een rebound zo te raken dat deze achter Kevin Riedijk in het Zoetmeerse doel verdween. Tien minuten later kwam de Friese ploeg op 3-0 na een snelle uitbraak van Bezák en Wurm. De eerste gaf de laatste pass, Wurm werkte af met een one timer.

Tekst gaat verder na de foto.

Ronald Wurm – Michael Van Rijswijk (Foto: Robert Bos)

De Panters uit Zoetermeer beten echter van zich af en zetten Flyers vast in hun eigen verdedigingsvak. Nadat ze de puck hadden veroverd bediende Ferenc Kocsis Joy Turpijn die de 3-1 binnenwerkte. Toch gingen beide ploegen rusten met een verschil van drie goals. Twintig seconden voor de tweede pauze wist Jasper Nordemann het goede werk van, wederom, Bezák goed af te ronden: 4-1.

In de derde periode liepen de Flyers uit naar 5-1. Na drie assists te hebben gegeven was het nu Bezák zelf die de puck oog in oog met Riedijk in de goal werkte. Hunt tekende voor de assist. Met minder dan negentig seconden op de klok wist Zoetermeer voor de tweede keer te scoren. Op aangeven van Joy Turpijn en Jay Huisman wist de Hongaar Kocsis de 5-2 achter Martijn Oosterwijk binnen te werken.

Oosterwijk tevreden maar kritisch

Goalie Oosterwijk was tevreden met de overwinning van zijn ploeg: “Yes, dit is een goed begin van de Bene League. Het resultaat is binnen, maar het was wel wat ‘sloppy’ aan onze kant. En Zoetermeer speelde zeker niet slecht. Die gaan hier en daar echt nog wel voor een verrassing zorgen dit seizoen. Wij kwamen vandaag niet echt tot ons fysieke spel”, geeft de zelfkritische Oosterwijk aan. “Maar we kwamen er deze keer mee weg.”

Tekst gaat verder na de foto.

Adam Bezák (Foto: Robert Bos)

Over de topscorer aan Friese zijde gaf hij nog aan: “Ja, Adam zat vandaag lekker in de wedstrijd. Zoals altijd trouwens. Hij werkt hard en geeft niet op. Om zo’n speler in je team te hebben is heel fijn.”

Eg Diez-limburg – Chiefs Leuven

Vrijdagavond maakte Leuven Chiefs zijn debuut in de Inter Region Cup. Daarvoor toog het naar Limburg. Niet het Belgische of Nederlandse Limburg maar Diez-Limburg in Duitsland. Voor de thuisclub was het de tweede ontmoeting in de IRC. Eerder verloren de Rockets in de IRC met 6-5 van Microz Eaters Limburg – Geleen.

De Duitsers uit Diez hebben kennelijk iets met een 6-5 eindstand, want ook tegen de Chiefs uit Leuven was dit de stand die na zestig minuten ijshockey op het scorebord stond. Nu waren het de Rockets die, tweeënhalve minuut voor tijd, de 6-5 binnen wisten te werken.Routinier Konstantin Firsanov zette de Eissporthalle Diez in vuur en vlam.

Daarvoor speelde zich een wisselende wedstrijd af tussen Leuven en Diez, waarbij beide ploegen dan weer aan de leiding kwamen en dan weer op gelijke hoogte. Borya Kolyasnikov opende na ruim vijf minuten de score en zette de gasten op voorsprong. Nadat de Rockets halverwege de eerste periode weer op gelijk waren gekomen was het Alec James die de Chiefs voor de tweede keer op voorsprong bracht. De 1-2 was tevens de eerste ruststand.

Vijf minuten na de thee was het Kolyasnikov die Leuven op een ruimere voorsprong zette. Toch was het nu Diez dat met een goed gevoel de kleedkamers ging opzoeken voor de tweede dweilpauze. Drie onbeantwoorde goals zorgden voor een 4-3 tussenstand.

De rust deed de mannen uit Leuven kennelijk goed want binnen een minuut in de derde periode lag de puck in het Duitse net dankzij een goal van William Cangasniemi: 4-4. Ook hierop wisten de Limburgse Duitsers te antwoorden en zij namen weer een voorsprong met hun tweede powerplay goal van de avond. Leuven toonde veerkracht en met minder dan vijf minuten op de klok bediende Kolyasnikov Adam Logozzo voor de gelijkmakende 5-5. Niet genoeg om met minimaal een punt uit Duitsland te kunnen vertrekken want even later besliste Firsanov, met zijn tweede goal, de wedstrijd in het voordeel van Diez-limburg Rockets.

Tekst gaat verder na de foto.

Ryan Malinowski (Foto: Kurt Tops)

Malinowski: “Wij hadden de jeugdige snelheid, zij de ervaring.”

Leuven goalie Ryan Malinowski gaf na de wedstrijd aan dat de wedstrijd op en neer ging, ook qua stand: “Beide teams kwamen wisselend aan de leiding. Tot een paar minuten voor tijd was de stand nog 5-5. Als team hadden wij meer snelheid, maar beide teams creëerden goede kansen. Een paar dekkingsfouten in de tweede en derde periode hebben ons uiteindelijk de wedstrijd gekost. Borya, speelde een goede wedstrijd voor ons met een paar goals en een assist.”

Tekst gaat verder na de foto.

Borya Kolyasnikov (Foto: Kurt Tops)

Over het spelen in de IRC zei de Amerikaan: “Het voelde net zoals iedere wedstrijd. Maar het was wel een goede omgeving in Duitsland met goede fans. Beide teams hadden een heel andere spelstijl. Leuven heeft een jong en energiek team met veel snelheid. Diez is wat langzamer, maar zij hebben oudere en ervaren spelers. “

Previous Detroit wint van Boston, Tampa Bay verslaat Buffalo in Stockholm
Next Leuven vloert Nijmegen in overtime, Luik wint streekderby in Geleen