CAIROX HIJS Hokij: dark horse dat kan gaan steigeren


CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

De BeNe League gaat komend seizoen van start met elf teams. Alle deelnemende ploegen worden onder de loep genomen aan de hand van het vorige seizoen. In deze voorbeschouwingen ligt de nadruk op de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Ed Versteeve laat zijn licht schijnen op de ploeg die afgelopen seizoen als vijfde eindigde, twee finales speelde, maar al zijn titels kwijtraakte: CAIROX HIJS Hokij

HIJS HAALDE HET NET NIET

De mannen uit Den Haag kwamen met drie prijzen op de plank het afgelopen seizoen inschaatsen. En zoals vaker is gebleken: een titel verdedigen is verdomd lastig. Den Haag wilde minimaal één van de prijzen zien te prolongeren en twee finales halen. Die doelstelling leek te lukken, maar de ploeg van Chris Eimers zag de bekerwinst als zand door de vingers glippen. Tien seconden was Den Haag verwijderd van prolongatie, maar de Cup ging naar Nijmegen. Ook de finale van de Final Four ging verloren tegen Devils, waarna Luik Bulldogs in de openingsronde van de play-offs te sterk bleek in twee duels. ‘Net niet’ dus vorig seizoen.

Tekst gaat verder onder de video

AANGETROKKEN & VERTROKKEN

In De Uithof zien we een flink aantal spelers niet meer in het blauw en rood verschijnen. Jurryt Smid, Raymond van der Schuit en Oliver Pataky schaatsen nu in Nijmegen, Viktor Gibbs stopte, het goalieduo Tomislav Hrelja en Cas Neuman (Zoetermeer) is er niet meer, Mike Verschuren werd herenigd met broer Nick in Geleen en Ceaney van Uytrecht stapte over naar Tilburg.

Tekst gaat verder onder de foto

Thomas Roosendaal CAIROX HIJS Hokij Ijshockey
Foto: Robert Bos

Den Haag reageerde met (voorlopig) twee imports. Tussen de palen zien we Brett Magnus en in de defensie Doug Rose. Den Haag wil daar nog een derde import bijzetten, maar dat is nog niet gelukt of rond. Tom Barendregt is de tweede goalie die nieuw in in het Haagse. Björn Borgman en Stef Overweg verruilden Amsterdam Tigers voor HIJS en Justin Evers kwam over van Nijmegen Devils. Diordy Vols en Chris de Jonge keerden terug vanuit Zoetermeer, Luca van der Genugten en Jelle Kronenburg hebben een plek op het roster bemachtigd en de Haagse Viking zelve, Thomas Roosendaal, had genoeg van zijn pensioen en bindt de schaatsen weer onder.

VOORUITBLIK

De supporters van Den Haag hadden lange tijd de gedachten ‘gaat er nog iets gebeuren?’ na de uittocht van veel sterkhouders. Inmiddels is coach Chris Eimers aan de slag met zijn vernieuwde brigade. Op zoek naar automatismen, systemen, maar boven alles het creëren van het ‘vuurtje’ in zijn ploeg. HIJS zal voor velen niet als topfavoriet van dit seizoen gelden, maar gold het dat wél in het seizoen dat zij de triple pakten? Vlak ze niet uit in Den Haag, want een gevaarlijke klant is HIJS zeker. Een karakterploeg met een coach die gepokt en gemazeld is en op de juiste momenten de knoppen in kan drukken bij zijn ploeg die er toe doen.

Tekst gaat verder onder de foto

Doug Rose CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

KEEP AN EYE ON:

Jasper Kick is met zijn 35 jaar de nestor van de ploeg. Velen twijfelden of hij er nóg een jaar aan vast zou plakken, mede ook door eerdere blessures, maar hij staat er weer. Van Kick weet je dat hij voorop gaat in de strijd en het vuurtje op de tribunes aan kan wakkeren als de ploeg een zevende man nodig heeft. Hij kwam de afgelopen twee seizoenen tot 25 duels en wil dit jaar nog een volledig seizoen vlammen.

Tekst gaat verder onder de foto

Jelle Kronenburg CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

Jelle Kronenburg mocht vorig seizoen al even laten zien wat hij kan. De 16-jarige forward is een talent dat niet bang is om het doel onder vuur te nemen. Dit jaar staat hij vanaf het begin van het seizoen op het ijs en wordt het interessant om te zien of hij zijn ijshockeytalent verder kan ontwikkelen. De potentie is zeer zeker aanwezig.

Met Brett Magnus heeft ook HIJS een import goalie aangetrokken voor dit seizoen. Op de één of andere manier brengt die positie altijd een stukje ‘excitement’ met zich mee en dus ook verwachtingen. De 25-jarige Canadees begint aan zijn eerste Europese avontuur, ik ben benieuwd of hij zijn stempel kan drukken op dit HIJS in defensief opzicht.

Chris Eimers CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

VOORSPELLING

Op de één of andere manier bekruipt mij het gevoel dat Den Haag wel eens zou kunnen verrassen dit jaar. Een échte onderbouwing heb ik daar niet echt voor, anders dan dat de ploeg wellicht een ‘slow start’ zal kennen, maar gaandeweg het seizoen een enorm lastige horde zal blijken voor velen. En misschien is dat dit seizoen ook wel lekker werken voor de Uithofbewoners, dat de ogen volledig op een paar andere teams gericht zijn. Den Haag zou zomaar eens de beker kunnen winnen en (minimaal) de laatste vier van de BeNe League halen. Alles hangt af van de puzzelstukjes die Eimers in elkaar moet leggen met zijn nieuwe ploeg.

Previous Extra starpower moet New Jersey Devils weer op het juiste pad brengen
Next Steve Yzerman is thuis, de jeugd komt eraan bij Detroit Red Wings