Steve Yzerman is thuis, de jeugd komt eraan bij Detroit Red Wings


Detroit Red Wings Preview

Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL-seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van vorig seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling van de redacteur. Ed Versteeve laat zijn licht schijnen op Detroit Red Wings.

Detroit kende lichtpuntjes

Er kwam in 2017 een einde aan een tijdperk. Na 25 seizoenen achtereen in de playoffs actief te zijn geweest, eindigde de ploeg afgelopen seizoen op de 28e plaats. Voor het derde jaar op rij geen playoffs in Detroit, maar geen paniek. De Red Wings zijn aan het rebuilden en de contouren van de nieuwe ploeg werden vorig jaar beetje bij beetje zichtbaar. In 24 van de 82 duels verloor de ploeg met één goal verschil, waarvan vijf keer na shootouts en vijf keer na overtime. Ik voorspelde dat Dylan Larkin, mits hij de lijn zou doortrekken, richting een 90+ seizoen zou gaan. Hij kwam dichtbij: 76 duels, 73 punten. Maar ook youngsters als Athanasiou (54), Mantha (48) en Bertuzzi (47) klopten nadrukkelijk aan de toekomstpoorten van de club. Het vertrouwen in coach Jeff Blashill is aanwezig, want die tekende voor twee seizoenen bij.

Aangetrokken en vertrokken

De belangrijkste entree kwam niet op het ijs, maar juist ernaast. De lang gekoesterde droom van nagenoeg alle Red Wings fans kwam uit: Steve Yzerman kwam thuis en bekleedt de post van General Manager. Ken Holland verkastte naar Edmonton Oilers. ‘Stevie Wonder’, de man die negentien seizoenen lang (een record in de NHL) de Captain was van Detroit en drie maal de Stanley Cup won, weet dat alle ogen op hem gericht zijn. Zeker na zijn prachtige werk bij Tampa Bay Lightning.

Tekst gaat verder onder de video

Yzerman drukte direct zijn stempel al in de NHL Draft: hij verraste iedereen op de tribunes, bij de commentatoren en waarschijnlijk ook de kijkers thuis door de Duitse verdediger Moritz Seider voor Detroit te kiezen. Niemand had Seider als zesde draft overall verwacht. Ook de 18-jarige defence niet.

Tekst gaat verder onder de video

Adam Erne kwam over van Tampa Bay, Valteri Filppula keert terug vanuit New York Islanders en Patrik Nemeth maakte de overstap vanuit Colorado Avalanche. Onlangs maakte Niklas Kronwall bekend dat hij na vijftien seizoenen Detroit zijn schaatsen aan de wilgen zou hangen. De verdediger won in 2008 de Stanley Cup en is lid van de Triple Gold Club (winnaar Stanley Cup, winnaar goud op een WK en goud op de Olympische Spelen). Maar waar de mensen hem vooral van kennen, zijn de vaak spijkerharde body-checks. Het ‘You’ve been Kronwalled’ tijdperk is nu definitief ten einde, want de Zweed wordt nu adviseur van Steve Yzerman.

Tekst gaat verder onder de video

Vooruitblik

De toekomst ziet er écht heel goed uit in Detroit. Yzerman heeft een Yzerplan en dat zal uitgerold worden. Het talent in Detroit is ruim aanwezig, plus dat er bij het AHL-filiaal in Grand Rapids ook nog parels als Filip Zadina rondschaatsen. Met een (waarschijnlijke) eerste lijn Bertuzzi – Larkin – Mantha is de boodschap duidelijk: de jonkies gaan het doen. Yzerman is een meester gebleken om de juiste mensen tussen de jeugd te zetten, maar heeft één grote zorg. De defensie is echt een ramp in Detroit en dat zal de eerste zorg moeten worden voor de club. Zeker een speler als Jonathan Ericsson is écht een molensteen om de nek van de club, die heeft een turnover gemiddelde waar bijna niemand tegenop kan.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ook Trevor Daley en Danny DeKeyser moeten nu écht eens gaan laten zien dat ze routiniers zijn in plaats van rookies. Mike Green staat voorlopig nog op de Injury Reserve list, maar die heeft zijn vorm van weleer ook nooit kunnen laten zien in Motor City. Op het moment dat Detroit grip krijgt op zijn defensieve zwaktebod, dan ben ik ervan overtuigd dat men wel eens dé verrassing in de Atlantic Division kan worden dit seizoen.

Keep an eye on

Tyler Bertuzzi! ‘Bert’ schuwt het fysieke spel niet, vecht het dirty work uit, maar is bovenal heel effectief gebleken. Larkin is dé man in de eerste lijn en Bertuzzi is de perfecte aanvulling op het spel van Larkin. Wanneer je direct al goed bent voor 47 punten, zit er nog heel veel in het vat.

Tekst gaat verder onder de video

Nadat hij het begin van het seizoen miste door ‘cap space toestanden’ is Andreas Athanasiou de man die vanaf de tweede lijn het gevaar gaat brengen. Hij gaat (waarschijnlijk) met Filppula naast hem schaatsen en dat wordt een prima combinatie. Double A heeft aan kracht gewonnen en zijn snelheid en stick handling zijn van hoog niveau.

Tekst gaat verder onder de video

Voorspelling

Het wordt óf een verrassing, óf de ploeg bouwt in alle rust verder aan het nieuwe Detroit. Normaal gesproken gaan we de ploeg niet tegenkomen in de afsluiter van het seizoen. Maar! Als de wedstrijden die vorig seizoen nipt verloren werden, dit seizoen wél in punten worden omgezet? Dan kan het zeker. Voorlopig ga ik uit van een vierde seizoen zonder playoffs, maar gaan we de Red Wings dit seizoen zeker een groot aantal prachtige wedstrijden zien spelen. Bouw maar rustig verder, de ingrediënten zijn er!

Previous CAIROX HIJS Hokij: dark horse dat kan gaan steigeren
Next Senna Peeters steelt de show bij Halifax Mooseheads