IIHF schorst Evgeny Kuznetsov vier jaar, NHL (nog) niet


Evgeney Kuznetsov IIHF

Russisch international Evgeny Kuznetsov, één van de steunpilaren van Washington Capitals, is door de IIHF voor vier jaar geschorst. Hij mist daardoor automatisch de Olympische Spelen van 2022. De 27-jarige center is bestraft voor het gebruik van cocaïne. Hij leverde op het afgelopen WK, na de wedstrijd om het brons tegen Tsjechië, een positieve test in. Waar de IIHF de Rus een dikke straf oplegt, doet de NHL dit (nog) niet. Dit omdat cocaïne niet op de lijst met verboden middelen staat in de Noord-Amerikaanse profcompetitie.

KUZNETSOV EN HET FILMPJE

Eind mei dook er een filmpje op waarin Kuznetsov te zien was op een hotelkamer, waar wat lijntjes coke klaarlagen voor gebruik. In eerste instantie ontkende de aanvaller van de Caps cocaïne te hebben gebruikt, maar een test toonde anders aan. Kuznetsov is nu door de IIHF geschorst tot juni 2023 en mag niet voor het Russische nationale team uitkomen.

Tekst gaat onder de video verder

‘HULPTRAJECT’

Bill Daley, de tweede man van de NHL achter Gary Bettmann, gaf direct na het bekend worden van de schorsing een verklaring namens de league.

“We zijn volledig geïnformeerd door de IIHF inzake de positieve test en de internationale sanctie. In tegenstelling tot de IIHF beschouwen wij cocaïne niet als prestatie bevorderend middel, waardoor het niet op de lijst van verboden middelen staat van de NHL/NHLPA. Wij kwalificeren het als ernstig drugsgebruik, waarvoor verplichte behandelingen opgelegd kunnen worden. We hebben begrepen dat Kuznetsov zich vrijwillig heeft aangemeld voor het ‘education and counseling program’ van de NHLPA. Hij zal, voorafgaand aan het trainingskamp, met Gary Bettmann in gesprek gaan over zijn gedrag en voortgang. Tot die tijd doen wij geen mededelingen over (mogelijke) nadere sancties in aanvulling op het nieuws van vandaag.”

Tekst gaat onder de foto verder

Kuznetsov IIHF
Kuznetsov na het winnen van de felbegeerde Stanley Cup

Kuznetsov speelt inmiddels zes seizoenen voor Washington Capitals. In 416 duels noteerde de Rus 337 punten (101G, 236A) voor de ploeg waar hij in het seizoen 2017-2018 de eerste Stanley Cup mee won. Met Rusland won hij twee maal goud (2012 en 2014) en drie maal brons (2016, 2017 en 2019) op het WK.

Previous Thomas Roosendaal keert terug bij CAIROX HIJS Hokij
Next Marée Dijkema van Färjestad BK naar SDE HF