Savine Wielenga van Amsterdam Tigers naar SDE HF


Savine Wielenga

De captain van het Nederlandse damesteam verlaat het Eerste Divisie team van Amsterdam Tigers. Savine Wielenga vertrekt naar Zweden waar ze bij SDE HF gaat spelen. Ze zal daar de derde Nederlandse international zijn bij de club uit Stockholm. Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers gaan komend seizoen hun vijfde jaar in bij de ploeg die op het hoogste niveau (SDHL) in Zweden speelt.

Wielenga geen onbekende in Zweden

Wielenga was op de afgelopen twee WK’s aanvoerster van het Nederlandse damesteam. Zowel in Maribor als in Bejing werd het goud opgehaald. Komend jaar zal Oranje voor het eerst in Division 1A spelen en is Zweden één van de tegenstanders.

Voor de aanvalster is Zweden overigens geen onbekend terrein. In het seizoen 2007/2008 speelde zij voor Linköping HC, dat destijds ook in de SDHL speelde. Op 13 september is Linköping de eerste tegenstander van het seizoen voor SDE. In Nederland speelde de 30-jarige Wielenga in de Eerste Divisie voor Amsterdam, Den Haag en Zoetermeer.

Zwarthoed - Wielenga
Julie Zwarthoed en Savine Wielenga, destijds elkaars tegenstander (Foto: Jan Hofstede)

MAXIMAAL VOORBEREIDEN OP WK

Eind augustus zal Wielenga naar Stockholm afreizen waar het weekend daarop al oefenwedstrijden op het programma staan. Na het succesvolle WK werd ze gepolst door een ander SDHL team. “In eerste instantie had ik geen interesse”, geeft Wielenga aan. ”Na mijn vakantie kwam ik tot de conclusie dat opnieuw een seizoen in Zweden spelen, wél de beste voorbereiding voor mij zou zijn op het volgende WK in divisie 1A. Ook kan ik mezelf zo nog een seizoen uitdagen om alles uit het ijshockey te halen nu het nog kan.”

Oranje dames IJshockey

“Toen SDE zich meldde was ik overtuigd en heb ik toegezegd. Ik heb het goed met mijn werk kunnen regelen. Ik heb enorm veel zin om een heel seizoen hard te trainen en ieder weekend wedstrijden op topniveau te spelen. Daarnaast is het natuurlijk prachtig om met Julie en Kayleigh samen te gaan spelen!”

Veel nieuwe speelsters bij SDE

Op de website van de club geeft SDE aan dat het geweldig is dat Wielenga zich aansluit bij de club. Vooral haar scorend vermogen wordt er geroemd.

Voor SDE HF is de Nederlandse niet de enige nieuwe aanwinst. Met het stopzetten van de professionele damescompetitie in Canada en Amerika, zijn er veel Noord-Amerikaanse dames die de stap naar Zweden maken. Ook SDE heeft de afgelopen tijd een aantal speelsters weten vast te leggen.

Speelster Positie Land Vorig team
  Kelty Apperson Forward Canada Calgary Inferno
  Jacquie Pierri Defence USA Calgary Inferno (2017/2018)
  Alexandra Anderson Defence Canada Univ. of Manitoba
  Lindsey Post Goalie Canada Calgary Inferno
  Felicia Bjälvegård Defence Zweden Castleton Univ.
  Amy Budde Forward USA Lake Forest College
  Kelly Murray Defence Canada Calgary Inferno
  Julia Yetman Defence Canada Yale University
Previous Een zomer vol uitdagingen voor het ijshockey
Next Pelle Lindbergh, what if...?