NHL Free Agency: Panarin, Bobrovsky en veel geldsmijten


In de NHL is free agency weer van start gegaan. Net als elk jaar lopen op 1 juli de contracten van verschillende topspelers af, dus kunnen clubs met geld op zak gaan shoppen voor nieuwe versterkingen. En dit jaar werden er een aantal grote namen beschikbaar. Winger Artemi Panarin en goalie Sergei Bobrovsky vormden vorig seizoen een ijzersterk Russisch duo in Columbus, maar hebben vandaag hun nieuwe clubs gevonden. Maar zij waren niet de enigen. Rowdy van Grieken loopt de actie met je door.

Rangers winnen strijd om Panarin

Het is geen mooie dag voor fans van Columbus Blue Jackets. Het zat er al lange tijd aan te komen, maar Panarin als Bobrovsky (de twee sterren van de club) hebben een nieuw thuis gevonden. Panarin, een van de beste wingers ter wereld, verdedigt voor de komende zeven jaar de kleuren van New York Rangers. Daarmee worden de Rangers, een echte kandidaat voor de playoffs, terwijl die een krappe twee jaar geleden nog begonnen met een rebuild. Net als Tavares vorig jaar is Panarin een uitzonderlijke naam die de vrije markt bereikt. In Columbus was hij de ster van de show, met maar liefst 87 punten (28 goals, 59 assists) in 79 duels. Het gerucht ging al langer rond dat Panarin naar een meer ‘sexy’ bestemming wilde verhuizen, het liefst in de buurt van de oceaan. Die plek heeft hij nu dus gevonden in New York. Panarin gaat ongeveer $11,64 miljoen per jaar verdienen over de komende zeven seizoenen. Volgens geruchten kon hij bij andere clubs meer verdienen. Een prima toevoeging dus voor de Rangers.

Bobrovsky wordt de nieuwe nummer 1 in Florida

Ondertussen gaat zijn goede vriend Sergei Bobrovsky het doel van Florida Panthers verdedigen. Ook hij tekent voor zeven jaar, en gaat daar jaarlijks gemiddeld tien miljoen dollar voor vangen. Lang leek het erop dat de twee Russen (hij en Panarin) samen naar zuid-Florida zouden verhuizen, maar de Panthers wisten alleen voor Bobrovsky ruimte te maken in het salarishuis. Maar dit is zeker geen slechte vangst. Sterker nog, voor de Panthers komt deze versterking in het doel zeer goed uit. De legendarische Roberto Luongo besloot vorige week om de schaatsen aan de wilgen te hangen. Na Luongo was niemand binnen Florida’s roster in staat om de rol van eerste goalie over te nemen. Bobrovsky, tweemaal uitverkozen tot goalie van het jaar, moet dat gat achter de defensie nu gaan opvullen.

Nashville versterkt zich met Duchene

In april stelde Nashville Predators teleur, toen het door Dallas Stars in de eerste ronde al werd uitgeschakeld. Voor komend seizoen lijkt general manager David Poile erop gebrand te zijn dat niet nog eens te laten gebeuren. Vorige week werd verdediger P.K. Subban al op het vliegtuig naar New Jersey gezet. Vandaag maakte Poile (zoals velen al verwachtten) gebruik van de gemaakte ruimte in het salarishuis, door Matt Duchene te contracteren. De Canadese center beleefde vorig seizoen zijn beste jaar in de NHL. Hij was goed voor in totaal 70 punten (31 goals, 39 assists), over 50 duels in Ottawa en 23 in Columbus. In tien playoff duels scoorde hij nog eens vijf keer, en leverde hij ook vijf assists. De Predators belonen hem daar nu rijkelijk voor, met een contract van zeven jaar en een gemiddeld jaarsalaris van acht miljoen dollar. Met deze toevoeging verhelpt Poile een gapend gat op de centerpositie.

Islanders kunnen opnieuw aanvoerder verliezen

Vorig jaar vertrok John Tavares al van Brooklyn naar Toronto, maar ook dit jaar kunnen de Isles hun captain kwijtraken. Anders Lee is transfervrij, en kan dus bepalen of hij terugkeert naar de Islanders of niet. Lee is een fysieke winger die in de doelmond veel goals meepakt. De vraag is alleen of hij dat ook kan als hij niet naast Tavares of Mathew Barzal speelt. Het zijn dit soort contracten die later een hoofdpijndossier kunnen vormen voor clubs.

San Jose Sharks moet al een nieuwe aanvoerder benoemen. Joe Pavelski gaat de komende drie jaar in het groen van Dallas Stars spelen. Voor gemiddeld zeven miljoen dollar per seizoen wordt hij de tweede center in The Lone Star State, achter Tyler Seguin. Vorig seizoen scoorde de 34-jarige Amerikaan 38 keer, en was hij 26 maal een van de aangevers.

Andere moves

Natuurlijk waren dit niet de enige vier verhuizingen. We lopen er hier nog even een paar kort met je door. De 32-jarige Noor Mats Zuccarello tekent voor vijf jaar (gemiddeld zes miljoen dollar) bij Minnesota Wild. Een interessante move voor een club die claimde te willen verjongen.

Vancouver verleidde verdediger Tyler Myers met een contract van vijf jaar Ă  zes miljoen dollar. Samen met de move om J.T. Miller binnen te halen tijdens de Draft, lijkt Vancouver volgend seizoen een gooi naar de playoffs te willen doen.

De Maple Leafs en Senators bekokstoofden vandaag een ruildeal, waarin onder andere Nikita Zaitsev en Connor Brown naar Canada’s hoofdstad verhuisden. Ondertussen nam Toronto in ruil onder andere Cody Ceci over. Met deze deal creĂ«erde Toronto salarisruimte voor de toekomst.

Focus nu naar RFA’s

De hierboven genoemde spelers waren allemaal volledig transfervrij (Unrestricted Free Agents of UFA’s). Hun (nu ex-)clubs hadden niks meer over hun toekomst te zeggen. Iets anders werkt het voor de zogeheten Restricted Free Agents (RFA’s). Deze spelers hebben nog geen zeven seizoenen als prof in Noord-Amerika achter de rug en/of zijn nog geen 27 jaar oud. Hun contracten zijn verlopen, maar ze zijn nog steeds eigendom van hun clubs. Ze kunnen in principe alleen bijtekenen bij hun eigen clubs. In principe, want andere teams mogen deze spelers ook een contract aanbieden. Dit wordt een offer sheet genoemd.

Een voorbeeld: Mitch Marner is een RFA van Toronto. MontrĂ©al wil een poging doen Marner te contracteren. Ze kunnen Marner dan een contract aanbieden, vijf jaar met een gemiddeld jaarsalaris van tien miljoen dollar. Als Marner dit contract met de Canadiens tekent, dan is het aan de Maple Leafs om te beslissen of dit bod willen ‘matchen’ (dus hetzelfde contract willen bieden) of niet. Als Toronto matcht, dan tekent Marner voor exact hetzelfde contract in Toronto. Matcht Toronto niet, dan gaat Marner dus naar MontrĂ©al. De Habs moeten Toronto dan compenseren, zoals het schema hieronder schetst. Die compensatie bedragen dus twee first round picks, een second round pick en een third round pick.

Gaan we nog meer vuurwerk zien?

Dit jaar zijn er behoorlijk wat grote namen ‘beschikbaar’ als RFA’s. Marner, Brayden Point, Sebastian Aho, Patrik Laine en ga zo maar door. En zelfs als het je niet lukt om een speler via een offer sheet weg te kapen, kan je een team alsnog behoorlijk in de problemen brengen. Biedt je een speler een rijkelijk contract aan, moet zijn team beslissen om een jonge topper te laten gaan, of om een duurder contract te geven dan dat je had gewild.

De grote namen zijn dus van de markt af. Het is een dag als deze dat veel teams meer geld uitgeven dan ze zouden moeten, waardoor spijt later vaak optreedt. Maar zoals je kon lezen is er nog genoeg spanning over.

UPDATE: We hebben een offer sheet!

Montréal heeft Sebastian Aho van Carolina Hurricanes een offer sheet aangeboden. De Canadiens bieden de Finse sterspeler $8,454 miljoen per jaar, voor vijf jaar. Als Aho dit bod aanneemt, heeft Carolina zeven dagen om te beslissen of ze matchen of niet.

Aho is de beste speler in Carolina. Na dit afgelopen seizoen waarin de Hurricanes de derde ronde van de playoffs haalden, kan de club het haast niet veroorloven om een speler als Aho te verliezen. Daarentegen is Carolina een team dat moeite heeft om winst te maken. Dit bod van Montréal houdt onder andere in dat Aho de eerste dertien maanden meer dan $21 miljoen gaat verdienen. Dat is de zere plek voor de Hurricanes. Toch zou het een verrassing zijn als Aho niet in Carolina blijft.

Previous Riku Koskinen eerste import voor Antwerp Phantoms
Next CSKA Moskou leidt ranking van Europese teams