Jack Hughes eerste keuze, Moritz Seider verrast; dit was de NHL Draft van 2019


Face-Off IJshockey Draft Watch

De NHL Draft van 2019 is weer voorbij. Na 217 talenten te hebben gekozen, keren de clubs weer naar huis. Daarom is dit een mooi moment om eens terug te blikken op alle actie van het afgelopen weekend. Per team lopen we langs wie er zijn opgepikt en over wat voor spelers we het hebben. Dit jaar was ik er namens Face-Off zelf bij toen alle teams hun keuzes maakten. Als je een beetje van de draft houdt, zou ik het evenement zeker een keer bezoeken!

‘We have a trade to announce’

Nog voordat de eerste keuze van ronde twee werd gemaakt, werden er eerst drie behoorlijke deals voltrokken. We beginnen met een megaknaller: P.K. Subban is een New Jersey Devil! Deze flamboyante top-verdediger speelde drie seizoenen in het geel van Nashville. Tot gisteren dus. In ruil voor Subban ontvangt Nashville verdediger Steve Santini, een veelbelovend talent Jeremy Davies en twee draft picks in de tweede ronde (een in 2019, een in 2020). Het belangrijkste voor Nashville is dat hiermee zo’n $7,5 miljoen uit de boeken komt. Het wegsturen van Subbans contract zal de weg vrijmaken om een gooi te doen naar een van de betere transfervrije centers; Matt Duchene. Maar voor nu lijkt New Jersey de winnaar, omdat de ploeg een top-verdediger in huis heeft gehaald. Weer een fraaie slag van general manager Ray Shero.

Een andere grote deal van de dag voltrok tussen Toronto en Carolina. En ook deze deal ging over het dumpen van een duur contract. Carolina neemt het contract van Patrick Marleau over van Toronto. Hier betaalt Toronto wel een hoge prijs voor. Carolina krijgt daarnaast namelijk een first round pick van Toronto voor volgend jaar (tenzij deze keuze in de top tien komt, dan krijgen de Canes de first rounder van 2021). Voor de Maple Leafs wordt hiermee ruimte in het salarishuis gemaakt. En dat was broodnodig. De Leafs moeten namelijk sterspeler Mitch Marner onder contract krijgen, en volgens geruchten zal dat jaarsalaris meer dan tien miljoen dollar gaan bedragen.

Ook de thuisclub laat van zich horen

Door naar de gastheer van deze draft, Vancouver. De Canucks besloten ook hun slag te slaan. In ruil voor reservekeeper Marek Mazanec, third round pick dit jaar, en een first round pick volgend jaar (of het jaar daarna, mocht Vancouver in 2020 niet in de playoffs staan) werd center J.T. Miller binnen gehengeld vanuit Tampa Bay. Vancouver heeft nu een fraai trio aan centers in Elias Pettersson, Bo Horvat en nu dus Miller. Ondertussen dumpt de Lightning, net als Nashville, een duur contract, om zo te weg vrij te maken voor andere spelers.

Maar goed, nu we de deals hebben doorgelopen, is het tijd voor de talenten! Het geven van cijfers aan elk team doe ik niet aan. We moeten namelijk eerst een aantal jaar wachten voordat we echt kunnen zien welke spelers het verschil gaan maken op het hoogste niveau.

Previous Stef Overweg van Amsterdam Tigers naar CAIROX HIJS Hokij
Next Ron Berteling Schaal in de Uithof op zaterdag 21 september